Løkke: Politi skal kunne tage penge fra flygtninge

Asylansøgere kan - med nyt udspil - risikere at skulle aflevere penge og værdigenstande, mens de er i Danmark

Følg Politik

Regeringen vil fremover give politiet lov til at visitere asylansøgere og ransage medbragt bagage.

Penge og værdigenstande til at dække udgifter under opholdet skal sikres, er meldingen fra Venstre-regeringen, som fredag fremlagde i alt 34 punkter i et udspil, der skal bremse tilstrømningen til Danmark i den nuværende flygtninge- og migrantkrise i Europa.

- Regeringen foreslår at gøre det muligt for politiet at visitere en asylansøger og ransage asylansøgerens bagage med henblik på at sikre penge og værdigenstande til dækning af udgifterne til den pågældendes underhold.

- Regeringen foreslår at gøre det muligt for politiet at beslaglægge sådanne midler til dækning af senere udgifter til asylansøgerens underhold, står der i udspillet.

Løkke og Pind: Vi holder os inden for konventionerne

Der er undtagelser. Kontante penge og værdigenstande, der er 'nødvendige til opretholdelse af en beskeden levefod, er undtaget', lyder det i udspillet.

Desuden er genstande, som har en særlig personlig betydning for asylansøgeren - det kunne være en vielsesring for eksempel - også fritaget for beslaglæggelse.

Altså medmindre genstandene har en sådan værdi, at det ikke konkret findes rimeligt, er meldingen.

Foruden en vielsesring må asylansøgeren også beholde mobiltelefonen, siger udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V).

Røde Kors-boss om telte til flygtninge: Er vi et uland?

Hun hæfter sig ved, at hvis asylansøgeren kan forsøge sig selv og familien, så skal det udnyttes.

- Det har altid været sådan, at man i princippet skulle betale for opholdet i asylcentret de første 90 dage, hvis man havde muligheden for det. At det ikke er blevet benyttet i særlig stort omfang, er noget andet.

Dokumentation: Her er alle 34 forslag til asyl-stramninger

- Det er et helt bærende princip i Danmark, at hvis man kan forsørge sig selv, så skal man det, og det bærende princip skal vi udbrede til asylcentrene, siger Støjberg.

Derfor foreslår regeringen, at der fremover "ikke skal gælde nogen grænse for, hvor længe en asylansøger er pålagt at betale for sit eget og sin families underhold med videre".

Løkke: Asylsøgere skal bo i teltlejr

Hvis det står til regeringen, skal asylansøgere igen opkræves gebyrer i forbindelse med ansøgninger.

- Regeringen foreslår at genindføre de gebyrer på familiesammenføringsområdet, som blev afskaffet i 2012 - det vil sige gebyrer for at ansøge om familiesammenføring, herunder forlængelse, samt om efterfølgende permanent opholdstilladelse.

- Regeringen foreslår at indføre gebyrbetaling for flygtninges ansøgning om permanent opholdstilladelse, lyder det i udspillet.

Regeringen vil slå hårdt ned på udenlandske tiggere

Spareøvelsen stopper ikke her. Regeringen vil bestræbe sig på at indkvartere asylansøgere i centre med cafeteriaordning, så der kan spares på de såkaldte kostpenge.

Desuden skal de økonomiske ydelser til asylansøgere nedsættes med i gennemsnit 10 procent.

Radikale: Regeringens forslag gør asylansøgere passive

Mere fra Ekstra Bladet+

Den 4. november 2020 forgreb Danmarks regering sig på demokratiet

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind