Løkke positiv over for at imødekomme Tyrkiets EU-krav

Statsministeren anerkender, at Tyrkiet skal spille en nøglerolle for at løse migrationskrisen i Europa.

Der er masser af dansk velvilje over for Tyrkiet, der uden at være til stede kommer til at spille en nøglerolle ved torsdagens EU-topmøde i Bruxelles, hvor lederne for fjerde gang på et halvt år forsøger at håndtere presset fra flygtninge og migranter.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) konstaterer ved ankomsten til mødet, at Europa "står med en udfordring, vi ikke kan håndtere", hvis de godt to millioner flygtninge og migranter i Tyrkiet sætter sig i bevægelse mod Europa.

- Man er jo nødt til at forholde sig til realiteterne, siger Løkke og henviser til tidligere topmøders slagsmål om at lave en kvotefordeling af flygtninge mellem EU's medlemslande.

- For to måneder siden talte man om, at kunne man bare lige lave noget omallokering mellem landene, så var problemet løst. Nu taler alle jo med stor realisme om, at vi er nødt til at gøre noget ved tilstrømningen, siger den danske statsminister.

Uden at blive konkret erklærer han sig ved ankomsten til topmødet villig til at se på flere af de krav og ønsker, Tyrkiet stiller til EU.

Blandt andet ønsket om penge til at hjælpe de mennesker, der allerede er i Tyrkiet, og ønsket om, at EU skal lempe sine visumkrav, så tyrkiske statsborgere får lettere ved at rejse ind i EU.

Umiddelbart inden EU-topmødet har EU-Kommissionens første næstformand, Frans Timmermans, været i den tyrkiske hovedstad for at præsentere regeringen der for et udspil.

Timmermans har endnu ikke selv udtalt sig om tyrkernes modtagelse af handlingsplanen. Men udenrigschef Federica Mogherini siger ved ankomsten til topmødet, at der er "ret opmuntrende nyt".

Flygtninge- og migrantkrisen ser ud til at blive det altdominerende tema på torsdagens topmøde.

Den danske statsminister siger, at han som udgangspunkt også er positiv over for tankerne om at udvikle EU's grænseagentur, Frontex, til en grænse- og kystvagtenhed.

- Vi skal styrke de ydre grænser. Hvis man kan gøre noget mere i fællesskab - så længe man sørger for, at suveræniteten er på plads, og det er det enkelte land, der selv bestemmer - så er jeg positiv over for det, siger Løkke.

Han erklærer sig samtidig "meget enig" med EU-præsident Donald Tusk i, at EU-landene må se at leve op til deres løfter om at give flere penge til at støtte flygtninge og FN's arbejde i Syriens nabolande.

- Nu skal der sættes handling bag ordene, siger Lars Løkke Rasmussen og betoner, at Danmark allerede har fremlagt sit bidrag.

 

38 kommentarer
Vis kommentarer