Løkke regner med en aftale om retsforbeholdet snart

Regeringen kan snart indgå en aftale med V, K og SF om at ændre retsforbeholdet, mener Lars Løkke Rasmussen.

Det ligger lige for, at regeringen laver en aftale med Venstre, De Konservative og SF om at ændre det danske retsforbehold i EU til en tilvalgsordning. Her vælger Danmark frit, hvilke dele af EU's retslige samarbejde, Danmark deltager i.

Det siger Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, efter et møde om retsforbeholdet med statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og SF's formand, Pia Olsen Dyhr.

- Det skrider planmæssigt frem. Jeg tror, at det er vor fælles ambition, at vi i løbet af et par uger har en færdig aftale, siger Lars Løkke Rasmussen.

Danskerne skal senest i første kvartal 2016 stemme om at ændre retsforbeholdet til en tilvalgsordning. Det aftalte SR-regeringen i december 2014 med V, K og SF. Siden har parterne gennemgået, hvilke dele af EU-samarbejdet Danmark går med i.

Venstre vil have Danmark med i EU's fælles politisamarbejde i Europol, som snart overgår til et overstatsligt samarbejde, hvor Danmark ikke kan deltage med sit retsforbehold.

- Derfor har vi brug for et forstærket europæisk politisamarbejde, også for at bekæmpe grænseoverskridende kriminalitet og terrorisme, siger Lars Løkke Rasmussen.

- De forfærdelige hændelser, vi har set i Paris og København, kalder jo på, at vi opruster det europæiske samarbejde.

Enhedslisten, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti vil ikke ændre retsforbeholdet.

Siden december har aftalepartiernes EU- og retsordførere i Justitsministeriet gransket alle EU's retsakter, som Danmark enten skal acceptere eller afvise, forklarer Lars Løkke Rasmussen.

- Vi skal selvfølgelig melde os ind, der hvor der er en rigtig merværdi. Hvor vi gør livet sværere for de kriminelle og lettere for os. Der, hvor det ikke rigtigt gør en forskel, behøver vi ikke at melde os ind, siger han.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.