Annonce:
Annonce:

Løkke sender 12 millioner til de 100 rigeste

De 100 rigeste danskere vil spare et tocifret millionbeløb i aktieskat, hvis Moderaternes plan føres ud i livet, viser beregning fra Skatteministeriet. Vi får alle glæde af det, siger Lars Løkke

Lars Løkkes parti Moderaterne vil give de 100 rigeste danskere skattelettelser for et tocifret millionbeløb - om året

Annonce:
Følg Politik

Moderaterne slår sig selv op på hverken at være et rødt eller et blåt parti.

Men partiets nye skatteplan er en gavebod til landets allerrigeste.

Landets 100 rigeste personer kan nemlig hver se frem til en årlig skattelettelse på 12 millioner kroner, hvis partileder Lars Løkke Rasmussens plan om at sænke aktie-indkomstskatten markant føres ud i livet.

Det viser beregninger fra Skatteministeriet.

Udvider man personkredsen til de 1000 rigeste, så får de i snit hver 2,7 millioner kroner mere til sig selv om året i sparet aktieskat, viser tallene.

Planen om at sænke aktieskatten fra de nuværende 42 procent til 30 er kun en del af Moderaternes omfattende skatteplan, der også vil fjerne topskattens åg fra lønmodtagerne med de bredeste skuldre.

Annonce:

Til gengæld vil Lars Løkke indføre en såkaldt 'top-topskat', der i realiteten er et mistet fradrag, på godt 17.500 kroner. Men den samlede øvelse er stadig en særdeles lukrativ øvelse for de rigeste.

Eksperter fatter ikke Løkke

'Alle har glæde af det'
De 100 rigeste vil dog ifølge Skatteministeriet i snit stadig lægge næsten 40 millioner kroner i statskassen om året mod næsten 52 millioner i dag, hvis aktieskatten sænkes til 30 procent.

- Det har jeg ikke noget problem med, siger partileder Lars Løkke Rasmussen.

- Vi kan ikke indrette skattevæsnet efter en lille bitte, bitte, bitte gruppe af multimilliardærer. Det kan vi jo ikke, hvis det betyder, at vi får lavet et dumt skattesystem for os alle sammen.

- Vi får alle sammen glæde af at sætte aktieskatten ned. Det gør, at nogle af de virksomheder, der opstår i Danmark, vælger at blive børsnoteret her frem for i Stockholm, påpeger han.

Moderaterne har fået sin skatteplan regnet igennem af tænketanken Kraka.

Annonce:

Og ifølge de beregninger vil den samlede plan - hvor aktiebeskatningen altså er et enkelt element - øge arbejdsudbuddet med omkring 20.000 personer og øge væksten med op mod 33 milliarder kroner.

Forstår det ikke
Men de tal preller af på Socialdemokratiet.

- Jeg forstår ikke, at der er så mange, der mener, at de superrige har brug for skattelettelser lige nu. Det er almindelige mennesker, der bliver ramt voldsomt, når de skal tanke eller fylde indkøbskurven, siger politisk ordfører Rasmus Stoklund.

- Men de rige er vel bedre til at sætte gang i hjulene?

- Det kan også være, at formuen blot øges og bliver til endnu flere penge. Når man ser, at folk har svært ved at få enderne til at mødes, fordi inflationen tager sin tørn, så er det mere afgørende, at de har råd til at få mad på bordet og betale deres varmeregning, siger han.

Hos Venstre er en lettelse af aktiebeskatning for de mest velhavende heller ikke øverst på ønskelisten.

Annonce:

- Det er et interessant indspark i debatten, men vores eget forslag handler om en aktiesparekonto. Den vil sikre, at et bredere udsnit af danskerne får incitatement til at investere i aktier, siger skatteordfører Louise Schack Elholm.

Lars Løkkes tid bag tremmer

--------- SPLIT ELEMENT ---------

12 millioner til de rigeste: 'Og?'

Det er alt for enøjet at fokusere på, at de 100 rigeste danskere ifølge Skatteministeriet skal betale 12 millioner mindre i skat, hvis Moderaternes plan om at sænke aktieskatten markant bliver til noget.

Det siger partiets leder, Lars Løkke Rasmussen, i Ekstra Bladets politiske podcast 'Ingen kommentarer':

- De 100 rigeste skal betale 12 millioner kroner mindre i aktieskat om året...

- Og...?

- Hvad er den sociale balance i det?

Dumt system
- Det her er jo ét element af vores plan, som man ikke har regnet på samlet set, siger Løkke og henviser til, at han blandt andet også vil indføre en 'top-topskat' i form af et mistet personfradrag på 17.500 kroner.

Annonce:

- Vi ved jo godt, at når man letter skatten på aktier, så er der selvfølgelig en større besparelse for dem, der har mange aktier, siger Løkke og fortsætter:

- Men vi kan ikke indrette skattevæsnet efter en lille bitte, bitte, bitte gruppe af multimilliardærer. Det kan vi jo ikke, hvis det betyder, at vi får lavet et dumt skattesystem for os alle sammen.

- Vi får alle sammen glæde af at sætte aktieskatten ned. Det gør, at nogle af de virksomheder, der opstår i Danmark, vælger at blive børsnoteret her frem for i Stockholm, siger han.

Helt okay
- Jeg skal lige høre: din reaktion på, at de 100 rigeste danskere ifølge beregningen her får 12 millioner kroner mere til sig selv, det var et 'og'?

- Ja, det har jeg ikke noget problem med. Og nu er der jo ikke nogen, der 'får noget'. De skal måske betale noget mindre.

- Er en skattelettelse på 12 millioner helt okay?

- Ja, hvis det er prisen for at lave en stor, samlet plan, der bevarer den grundlæggende balance i samfundet.

Annonce:

- Det er forsvindende få danskere, der tjener over en million om året. Og hvis diskussionen om dem hele tiden skygger for, at vi kan lave et mere intelligent skattesystem, der gør os alle sammen rigere, så bliver det simpelthen for dumt, siger han.

- Det her er en samlet plan, der får 20.000 flere ud på arbejdsmarkedet, og som rykker relativt lidt ved gini-koefficienten (en uligheds-beregning, red.), lyder det fra Lars Løkke Rasmussen.

 

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Overvejer at ændre plan - igen

Lars Løkke Rasmussen har allerede én gang ændret partiets skattepolitik.

Tidligere gik partiet ind for en ny mellemskat, men da han mandag præsenterede partiets seneste forslag til en skattereform, var den blevet erstattet af en 'lønsumsafgift'.

Det er en afgift, som arbejdsgivere skal betale af de ansattes løn, der ligger over 352.000 kroner om året. Altså en mekanisme, der groft sagt gør det dyrere i afgifter for virksomhederne, jo højere løn de ansatte får.

Men nu erklærer Løkke sig villig til at se på, om den grænse skal sættes op, så færre lønmodtagere bliver omfattet af afgiften.

Annonce:

- Vi må ind og kigge på, om det er det helt rigtige sted, vi har lagt snittet for den der lønsum. Det er sådan set bare at tage den politiske diskussion alvorligt.

Bullseye
- Jeg synes, at det er blodfattigt, at når vi med sikkerhed kan se ind i, at vores dejlige lille velfærdssamfund er ekstremt udfordret på, at vi kommer til at mangle arbejdskraft, så er der ikke nogen, der tør foreslå noget.

- Det gør vi så, og så falder alle over os, og fair nok med det. Jeg siger så, 'okay: jeg kan godt se, at der er et sted i den plan, hvor der er noget at komme efter'. Og så lad os da kigge på de grænser.

- Hvad skal der ske med den grænse?

- Det analyserer jeg på i øjeblikket. Altså, om den kan komme til at ligge lidt højere. Og jeg skammer mig ikke over at sige det åbent: har vi ramt bullseye? Det er da ikke sikkert, at vi har det.

Læs mere om Lars Løkkes vilde fortid her.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:

Mest læste lige nu

Kritikken af Færøerne fremtræder som hykleri, der skal dække over eget fedtspil
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: