Løkke skal vidne i Støjberg-sag: - Bringer ny dramatik

Onsdag kom det frem, at Lars Løkke Rasmussen er blevet indkaldt som vidne i Støjberg-sagen

Tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen skal vidne i Støjberg-sagen efter sommerferien. Foto: Jens Dresling
Tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen skal vidne i Støjberg-sagen efter sommerferien. Foto: Jens Dresling

- Det bringer ny dramatik til sagen.

Sådan siger Ekstra Bladets politiske kommentator, Henrik Qvortrup, efter det onsdag kom frem, at tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) er blevet indkaldt som vidne i Støjberg-sagen, og at sagen dermed har nået den øverste top i den tidligere regering.

Den nye drejning i sagen blev offentliggjort på Instrukskommissionens hjemmeside, en kommission, som er dannet for at undersøge forløbet omkring den ulovlige adskillelse af asylpar i 2016 under daværende udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V).

Ifølge Henrik Qvortrup havde det dog været endnu mere dramatisk, hvis Lars Løkke Rasmussen stadig sad statsminister eller formand for Venstre.

- Han er jo en mand, som lidt er på vej ud. Så jeg tror egentlig, at han har det helt fint med at skulle vidne, siger den politiske kommentator.

Artiklen fortsætter efter billedet ...

Sådan så det ud, da forhenværende Venstre-minister Søren Pind ankom for at vidne ved Instrukskommissionen på Frederiksberg fredag 19. juni. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Sådan så det ud, da forhenværende Venstre-minister Søren Pind ankom for at vidne ved Instrukskommissionen på Frederiksberg fredag 19. juni. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
 

I kø for at vaske hænder
Også tidligere departementschef i Statsministeriet Christian Kettel Thomsen og tidligere departementschef i Justitsministeriet Barbara Bertelsen, som i dag er departementschef i Statsministeriet, skal vidne.

Vidnerne er blevet indkaldt, efter at tidligere justitsminister Søren Pind (V) under en kommissionsafhøring fortalte, at han orienterede Lars Løkke Rasmussen om sin bekymring for adskillelsen af asylpar.

- Jeg orienterede statsministeren om, at jeg var bekymret for det, der foregik i Udlændinge- og Integrationsministeriet, sagde Søren Pind fra vidneskranken.

– Min erindring er, at det foregik på sms, og at det ikke udløste den store begejstring. Det er ikke en hverdagsting, at en minister henvender sig til statsministeren, fordi han er bekymret for, om loven bliver brudt. Jeg kan ikke huske, jeg har gjort det i andre sammenhænge, fortsatte han og tilføjede, at han ikke husker, hvornår han sendte sms'en, og at han ikke længere er i besiddelse af den.

Ifølge Henrik Qvortrup forsøger politikerne alle at undsige sig ansvaret.

- De står i kø for at vaske hænder, siger kommentatoren.

- Kan Lars Løkke Rasmussens vidneudsagn få negative konsekvenser for ham selv?

- Nej, det tror jeg ikke. Løkke vil kunne henvise til, at hans system var opmærksomme på sagen, og det har også tidligere været fremme i retten, siger han.

Lars Løkke Rasmussen skal vidne i sagen 17. september.

Løkke skal vidne i Støjberg-sag om adskillelse af asylpar

FAKTA: Ulovlig instruks under Støjberg undersøges

Midt i maj indledte Instrukskommission arbejdet med at undersøge tidligere udlændinge- og integrationsminister Inger Støjbergs (V) adskillelse af asylpar, hvor den ene var mindreårig.

Instruksen var ulovlig, fordi parrene havde krav på en individuel vurdering. Der kunne være par, som ikke måtte adskilles, for eksempel hvis de havde børn.

Instrukskommissionen får halvandet år til at granske sagen, og undervejs der løbende blevet indkaldt flere vidner.

Senest er tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) blevet indkaldt.

Læs mere om sagen her:

* Berlingske bringer i januar 2016 en nyhed om mindreårige asylansøgere, der er gift og bor med en voksen. Inger Støjberg annoncerer som udlændinge- og integrationsminister straks, at hun vil forhindre sager om 'barnebrude', når de kommer til Danmark.

* I en pressemeddelelse udsendt 10. februar 2016 fra Udlændinge- og Integrationsministeriet fik Udlændingestyrelsen besked om, at asylpar skulle adskilles, hvis den ene part var under 18 år.

* Instruksen er siden blevet betegnet som ulovlig af Folketingets Ombudsmand. En adskillelse ville kræve en individuel vurdering af det pågældende par.

* Ombudsmanden kunne ikke komme videre uden egentlige afhøringer, hvilket er det, kommissionen er i færd med. Den har sikret sig en del materiale, der endnu ikke har været fremme i offentligheden.

* Et syrisk asylpar blev ved Københavns Byret i marts tildelt 20.000 kroner i erstatning, fordi de blev tvangsadskilt i 2016. Dengang var kvinden 17 år og højgravid. Manden var 26 år.

Kilder: Politiken, Information, Berlingske, Ritzau.

Seneste nyt

Folk med høj uddannelse, der opfører sig top-idiotisk

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.