Løkke slår fast: Kampen mod IS skal fortsætte

Til oktober udløber det danske mandat, men det skal forlænges, skriver Venstre i regeringsgrundlaget

Venstre slår i regeringsgrundlag fast, at man vil forlænge den danske militære indsats mod Islamisk Stat (IS), så den fortsætter efter oktober.

- Danmark skal fortsat deltage i den internationale koalition mod ISIL (IS, red.) og bidrage militært til bekæmpelsen af terrororganisationen i Irak.

- Regeringen vil derfor fremlægge forslag til en forlængelse af mandatet for det danske bidrag, inden dette udløber til oktober, står der i regeringsgrundlaget.

Danmark bidrager med syv F-16-fly og 280 mand, som træner irakiske soldater, til bekæmpelse af IS på irakisk territorium.

At Venstre ønsker en forlængelse af det danske mandat, er velkendt, men nu er det altså slået fast i regeringsgrundlaget, som statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) præsenterede søndag.

En forlængelse af det danske mandat bliver en af de første store sager, Venstre-regeringen skal have på plads.

Den nu tidligere udenrigsminister Martin Lidegaard (R) udtalte i sidste måned, at han først ville se på en forlængelse, når koalitionen har vurderet indsatsen.

Den afgåede statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) sagde ligeledes i sidste måned, at hun ikke ville afvise en forlængelse af den danske indsats.

Siden oktober sidste år har danske F-16-fly været på vingerne mere end 300 gange i kampen mod IS.

Det var et samlet Folketing med undtagelse af Enhedslisten, der i efteråret vedtog at igangsætte en mission som deltagelse i en USA-ledet koalition mod IS.

I det hele taget skal kampen mod terror styrkes, lyder det fra Venstre.

- Regeringen vil styrke værnet mod terror. Danmark har et dygtigt politi og dygtige efterretningstjenester, som hver dag arbejder for at beskytte danskerne, og som har afværget konkrete terrorangreb her i landet.

- Regeringen vil blandt andet med den kommende flerårsaftale for politiet og anklagemyndigheden sikre, at myndighederne også fremover har de ressourcer, de har brug for, står der i regeringsgrundlaget, hvor følgende også tilføjes:

- Når myndighederne har afværget konkrete terrorangreb i Danmark, skyldes det blandt andet et effektivt samarbejde med udenlandske efterretningstjenester. Dette tætte samarbejde vil vi arbejde for at bevare og udbygge.

/ritzau/

8 kommentarer
Vis kommentarer