Løkke: Sommerhus-gave var berettiget

Statsministeren mener ikke, at han har overtrådt reglerne for, hvad folketingsmedlemmer må få i gaver

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) fastholder, at han ikke overskred nogle regler, da han i 2014 fik et sommerhusophold i Skagen i 50-års fødselsdagsgave af storfiskeren John-Anker Hametner Larsen.

- Jeg må godt - ligesom alle andre - få fødselsdagsgaver, siger Løkke efter et samråd, der netop kredsede om hans relation til storfiskeren fra Thyborøn.

- Når man fylder 50 år, må man godt få en lejlighedsgave. Sådan er reglerne. Det er jo ikke sådan, at det er regelfrit område, siger Lars Løkke Rasmussen.

Sommerhus-opholdet, som Løkke først indløste i 2016, hvor han igen var statsminister, har ifølge Ekstra Bladet en anslået værdi på 10.000 kroner.

- Den gave, jeg fik, fik jeg, da jeg blev 50 år. Der var jeg ikke statsminister, og jeg kunne ikke vide, at jeg ville blive det igen.

- Jeg har overholdt de gaveregler, der gælder for folketingsmedlemmer, siger Lars Løkke Rasmussen efter samrådet.

En pensioneret embedsmand har anmeldt statsministeren for at have overtrådt straffelovens paragraf 144, også kendt som bestikkelsesbestemmelsen.

Den slår fast, at det er strafbart, hvis personer i offentlig tjeneste eller hverv uberettiget modtager en gave. Det gælder også medlemmer af Folketinget, har Justitsministeriet ifølge Jyllands-Posten slået fast.

- Hvordan kan du vide, at du ikke er blevet påvirket positivt, når du modtager en stor gave fra en storfisker?

- Jeg kan sige, at den politiske overbevisning, jeg har, det er en jeg har. Og den kan man ikke købe sig til, fortæller statsministeren.

- Forskning viser, at man bliver positivt stemt, når man får en gave.

- Jamen, jeg er ikke i forskning, jeg er i politik, siger Lars Løkke.

- Hvad tænkte du, da du fik en gave til en værdi af 10.000 kr. fra en mand, som du har kendt i tre måneder?

- Jeg blev glad, ligesom jeg blev glad for de andre gaver, jeg fik til min 50-års fødselsdag. Nu er det jo dig (Ekstra Bladets journalist, red.), der har værdisat den, og dig, (Ekstra Bladets journalist, red.), der har besluttet, hvor længe opholdet varede, og al den slags ting. Det er ude af mine hænder, siger Lars Løkke.

Naboer til kvotekongens hus midt i Skagen har oplyst til Ekstra Bladet, at Lars Løkke og konen boede i huset i 'en uges tid' i sommeren 2016.

Huset er 113 kvadratmeter og ligger mellem havnen og gågaden. Et lignende hus koster omkring 10.000 kroner at leje i samme uge, som Løkke var i Skagen, ifølge en række udlejningssider.

- Fik du andre gaver til den slags værdier ud over den, som du fik fra Venstre?

- jeg kan ikke genkalde mig min gaveliste. Det kan jeg ikke, fordi jeg er blevet en gammel mand, og det er mange år siden, jeg fyldte 50, og det er også lige meget. Jeg må ligesom andre godt få gaver, når jeg har fødselsdag,

- Da vi spurgte ind til opholdet i sommerhuset, så kunne du godt huske, at John Anker havde givet dig gaven. Er det så den eneste gave, som du kan huske?

- Nej, jeg kan bestemt godt huske andre gaver, men jeg kan ikke huske dem alle sammen, og derfor kan jeg ikke svare på dit spørgsmål,

- Du fokuserer meget på, at donationer og gaver ikke har haft nogen effekt på Venstres politik. Men ifølge bestikkelsesparagraffen så behøver der ikke at være en effekt. En uberettiget gave er nok til, at der kan være tale om bestikkelse. Mener du, at en gave på 10.000 kr. fra en mand, som du har kendt i tre måneder, er en uberettiget gave?

- Der er ingen af de gaver, jeg fik til min fødselsdag, der var uberettigede, siger Lars Løkke Rasmussen.

- Har du fået andre gaver af John-Anker Hametner?

- Det ville være meget let at svare på dit spørgsmål, men det afstår jeg fra, fordi prisen for at svare, er, at jeg skal svare over tid på alle mulige andre spørgsmål, og det vil jeg ikke være med til, siger Lars Løkke.

Så tætte er Venstre og storfiskeren

Firmafest

John-Anker Hametner Larsen inviterer statsminister Lars Løkke Rasmussen og hans kone Solrun til firmafest på Train i Århus, hvor parret får sig en svingom sammen med de øvrige ansatte i Rederiet Hametner marts 2017.

Sommerhus

Lars Løkke ferierer i John-Ankers sommerhus i uge 28 i Skagen i 2016. Storfiskeren har ifølge Løkke givet ham opholdet i 50-års fødselsdagsgave tilbage i 2014. Det koster omkring 10.000 at leje et sommerhus i Skagen i højsæsonen.

Torskegilde

John-Anker Hametner Larsen har indsamlet over 1,2 mio. kr. til Løkkefonden ved at arrangere torskegilde i Thyborøn siden 2014. Lars Løkke er mødt personligt op hvert år. ’Det var samtidig en god lejlighed til at få en god snak om fiskeriets fremtidsmuligheder’, skrev Lars Løkke på Facebook efter torskegildet i Thyborøn i 2016.

Firma

’Kongen af Thyborøn’ har et firma sammen med Venstres fiskeriordfører, Thomas Danielsen.Sidste efterår pumpede kvotekongen fire millioner kroner ind i et lille Holstebro-firma kaldet Daywork ApS, der er delvist ejet af Danielsen.

Havnebesøg

John-Anker Hametner Larsen har også haft eksklusivt besøg af Venstres næstformand, Kristian Jensen, på kajen i Thyborøn under valgkampen i 2015.

Under besøget blev årets katastrofe ’Tobis-situationen’ diskuteret ifølge stor-fiskeren.

Alene modtagelsen af en uberettiget gave er ulovlig, forklarer lektor i strafferet ved Københavns Universitet Trine Baumbach til Jyllands-Posten:

- Som offentligt ansat eller folkevalgt må man ikke modtage gaver eller andre fordele. Man behøver ikke at have foretaget sig noget til gengæld for, at det regnes som bestikkelse.

Lektor ved Juridisk Institut ved Syddansk Universitet Henning Bang Fuglsang Madsen Sørensen vurderer også i Jyllands-Posten, at bestikkelses-bestemmelsen kan være relevant at overveje i Løkkes sag.

Han hæfter sig ved, at Løkke indløste sommerhus-opholdet i 2016, hvor et flertal uden om regeringen krævede stramninger over for kvotekongerne - et ønske, som Miljø- og Fødevareministeriet modarbejdede.

Gaven havde omvendt ikke været et problem, hvis Løkke og Hametner var gamle venner og længe havde givet hinanden værdifulde gaver. Men Løkke har selv forklaret, at han mødte Hametner første gang i januar 2014.

LIVE