Annonce:
Annonce:

Løkke talte menneskerettigheder med Kinas premierminister

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) mødtes onsdag med den kinesiske premierminister, Li Keqiang.

Annonce:
Følg Politik

Menneskerettigheder var et af de emner, som statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) havde med ved bordet, da han onsdag mødte den kinesiske premierminister, Li Keqiang.

Det siger statsministeren, som blev modtaget med militærparade og røde flag af det kommunistiske styre i Beijing sammen med en dansk erhvervsdelegation.

- I dag har vi diskuteret menneskerettigheder i et generelt perspektiv.

- Og så var der en konkret sag, jeg gerne ville fremme i dag. Det er det forhold, at vi i vores arbejdsprogram har et punkt, der involverer Institut For Menneskerettigheder, som vi skal sikre, at kineserne leverer på, siger statsministeren.

En ny lov i Kina om internationale ngo'er gør det i øjeblikket ikke muligt for instituttet at arbejde i landet. Men statsministeren regner med, at kineserne lever op til aftalerne i arbejdsprogrammet - også på det punkt.

Annonce:

Kina får ofte kritik fra for eksempel Amnesty International for ikke at overholde menneskerettighederne.

Men ifølge statsministeren er der ingen problemer i at knytte tætte bånd til Kina, selv om landet har helt andre værdier end statsministeren selv.

- Jeg abonnerer jo ikke på den her samfundsmodel. Jeg er jo ikke opvokset i DKU (Danmarks Kommunistiske Ungdom). Jeg er opvokset i Venstres Ungdom, og jeg kan da få øje på masser af ting i det her samfund, der ikke fungerer, siger statsministeren.

- Men hvis vi lige løfter os lidt op, handler det jo om, at Jorden skal være et bedre sted leve på, siger Løkke.

Det handler om at medvirke til at bekæmpe fattigdom, og så handler det om at bremse klimaforandringerne, mener Løkke. For det vil trække i den rigtige retning, hvis den danske måde at gøre tingene på smitter af på Kina.

Annonce:

- Og så er der i øvrigt også en dansk gevinst. Der er danske slagteriarbejdere, der har et arbejde at stå op til om morgenen, fordi vi kan eksportere varer herud til, siger Løkke.

Ifølge en repræsentant for den kinesiske regering Liu Weimin, kontorchef i Udenrigsministeriet, har Kina gjort store fremskridt, når det gælder menneskerettigheder.

- Men forskellige lande er på forskellige udviklingsniveauer, og det er kun naturligt, at man derfor har forskelligt fokus.

- I Kina er nogle dele mere udviklede end andre. Der er fattigdom i landområderne i den centrale og vestlige del af Kina, og i de områder handler menneskerettigheder mest om at få mad og tøj, siger han til pressen efter Løkke og premierministerens møde.

Han understreger, at Danmark er et af verdens rigeste lande, og at det er naturligt, at Kina og Danmark har forskellige prioriteringer, når det handler om menneskerettigheder.

Torsdag skal statsministeren mødes med den kinesiske præsident, Xi Jinping.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Margrethe mangler mio. - vi må hjælpe
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

nyt billede

Bagholdet

Annonce:
Annonce: