Annonce:
Annonce:

Løkke trodser massiv kritik: Derfor tager vi til Putins VM-party

- Vi tager fodbold for fodbold. Statsministeren forsvarer, at regeringen sender kulturministeren til fodbold-VM i Rusland

Lars Løkke under Folkemødet på Bornholm. Foto: Rasmus Flindt Pedersen
Lars Løkke under Folkemødet på Bornholm. Foto: Rasmus Flindt Pedersen
Annonce:
Følg Politik

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V)  forklarer nu for første gang, hvorfor den danske regering har valgt at trodse den massive kritik og sende kulturminister Mette Bock (LA) til fodbold-VM i Rusland.

- Vi tager fodbold for fodbold. Derfor tager kulturministeren ned og støtter vores drenge. Og man skal i øvrigt også lægge mærke til, at både Macron og Merkel (statslederne i Frankrig og Tyskland, red.) har haft møde med Putin i den her periode. Jeg tror ikke, russerne er uvidende om, hvad vores syn på russerne er. Og det rokkes der ikke ved, fordi kulturministeren sidder på lægterne og klapper af drengene.

(Se hele konfrontationen med statsministeren under artiklen)

Med beslutningen om, at Bock drager Vladimir Putins Rusland for at overvære Danmarks kamp om Frankrig, går regeringen stik imod de advarsler, som ikke mindst er blevet sendt fra egne rækker.

Annonce:

Venstres udenrigsordfører Michael Aastrup Jensen har ikke lagt skjul på, at han mener, at danske ministre skal holde sig lang væk fra Putins VM-party:

- Putin har total kontrol over pressen i Rusland og vil derfor gøre, hvad han kan for at sikre, at det bliver et propagandashow. Ved at komme derover bliver man en ufrivillig blik i dette. Det er der i hvert fald en kæmpe risiko for, ar han udtalt til Ekstra Bladet.

Totalt uenig
Også hos regeringspartiet de konservative er der massiv kritik af, at det officielle Danmark lader sig repræsentere ved den gigantiske sportsbegivenhed i Rusland.

'Det officielle Danmark skal ikke være en del af Putins cirkus og propaganda’, har partiets udenrigs- og kulturordfører, Naser Khader, eksempelvis konstateret over for Ekstra Bladet.

Men kritikken preller fuldstændig af på statsminister Lars Løkke Rasmussen:

- Jeg totalt uenig. For så havde regeringen jo ikke truffet den her beslutning.

Annonce:

Sverige og Island bliver hjemme
Med kulturministerens deltagelse ved VM følger regeringen desuden ikke det eksempel, som flere andre stater har statueret ved at blive væk fra VM-slutrunden.

Efter at en russisk eks-spion og hans datter forgiftet og endte i livsfare i Salisbury i England, har den britiske regering valgt at boykotte VM.

Flere andre lande har efterfølgende fulgt trop. Australiens regering bliver væk fra Rusland, og det samme valg har vores nordiske brødre fra Island og Sverige truffet:

- Det er en regeringsbeslutning, at vi ikke kommer til at have nogen officiel deltagelse i åbningsceremonien og de kampe, der er planlagt, siger Sveriges idrætsminister Annika Strandhäll ifølge Sveriges Radio.

- Det handler om respekt og vigtigheden af både demokrati og menneskerettigheder, der er forbundet med situationen i Rusland, uddyber hun.

Islands statsminister Katrín Jakobsdóttir forklarer beslutningen om en VM-boykot således:

-  Der har været spændinger mellem Europa og Rusland, og man kan sige, at det var et udtryk for symbolsk støtte fra den islandske regering, når man ikke deltager i VM-slutrunden.

Løkke: Hvis vi kommer i finalen, tager jeg hel sikkert af sted

- Lars Løkke Rasmussen, flere andre lande har valgt at boykotte VM. Herunder Sverige. Hvad er begrundelsen for ikke at bakke op om den beslutning og i stedet sende kulturministeren til VM?

- Jamen begrundelsen er netop, at der ikke er en samlet boykot. Sport er sport. Og det var jo åbent oppe i luften ovenpå angrebet i Salisbury, hvor vi jo agerede fuldstændig adækvat og udviste diploamter. I øvrigt spillede vi også en positiv rolle i EU for at få det gjort til en koordineret aktion, så det ikke bare var hver enkelt land hver anden dag, der udviste diploamter. Jeg sagde dengang, at vores officielle deltagelse ved VM ville også bero på andre. 

- Men hvorfor ikke gøre det?

- Der er ikke noget generelt billede i EU af, at vi skal bruge fodbold-VM. Vi tager fodbold for fodbold. Derfor tager kulturministeren ned og støtter vores drenge. Og man skal i øvrigt også lægge mærke til, at både Macron og Merkel har haft møde med Putin i den her periode. Jeg tror ikke, russerne er uvidende om, hvad vores syn på russerne er. Og det rokkes der ikke ved, fordi kulturministeren sidder på lægterne og klapper af drengene.

- Men din egen udenrigsordfører og også de konservative er stærkt kritiske over for, at vi skal sende politikere derover. De siger, at vi bliver en del af Putins cirkus. Har de ikke ret i det?

- Ja, det er jeg totalt uenig. For så havde regeringen jo ikke truffet den her beslutning.

- Hvad gør du selv, hvis Danmark går i ottendedelsfinalen? Tager du så selv til Rusland?

- Hvis vi kommer i finalen, så er det i hvert fald helt sikkert, at jeg tager afsted. Jeg har jo spurgt, hvad andre gør. Og jeg spurgte også Merkel. Så siger Merkel: 'Jeg bliver nok nødt til at tage til finalen'. Jeg tænker, at det også bliver min linje. Men jeg tager nok også derover før finalen.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Bandidos skal bekæmpes hårdt og med alle midler
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce: