Løkke troppede op på rektors kontor: Sólrun fyret som lærer

Statsminister Lars Løkke Rasmussen mødte op på N. Zahles Gymnasieskole, da hans kone skulle til en alvorlig samtale med skolens rektor

Statsminister Lars Løkke Rasmussen mødte op på N. Zahles Gymnasieskole, da hans kone skulle til en alvorlig samtale med skolens rektor, der mundede ud i, at hun blev afskediget. Det er højest usædvanligt, lyder det fra ekspert. Foto: Kim Haugaard
Statsminister Lars Løkke Rasmussen mødte op på N. Zahles Gymnasieskole, da hans kone skulle til en alvorlig samtale med skolens rektor, der mundede ud i, at hun blev afskediget. Det er højest usædvanligt, lyder det fra ekspert. Foto: Kim Haugaard

Med sit følge af PET-vagter har Lars Løkke Rasmussen (V) gjort en opsigtvækkende entré på N. Zahles Gymnasieskole i det centrale København.

Statsministerens visit for omkring to måneder siden bundede således ikke i en høflig invitation fra den hæderkronede skole, der både huser elever i grundskolen samt gymnasieelever. Lars Løkke Rasmussen troppede i stedet op hos skolens rektor som bisidder for sin kone, Sólrun Løkke Rasmussen.

Statsministerens hustru var indkaldt til en alvorlig samtale hos skolens øverste leder, hvor emnet var hendes fremtid som lærer på læseskolen under Den Kongelige Ballet, der formelt hører under N. Zahles Gymnasieskole.

Mødet på rektor Anne Birgitte Klanges kontor varede mellem halvanden og to timer og mundede ud i, at Solrún Løkke Rasmussen blev afskediget fra sin stilling. Dette som følge af samarbejdsvanskeligheder.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Læseskolen under Den Kongelige Ballet hører formelt under N. Zahles Gymnasieskole. Der var her, Lars Løkke Rasmussen troppede op på rektors kontor. Foto. Anthon Unger
Læseskolen under Den Kongelige Ballet hører formelt under N. Zahles Gymnasieskole. Der var her, Lars Løkke Rasmussen troppede op på rektors kontor. Foto. Anthon Unger
 

Vidtrækkende konsekvenser
Til en samtale af en sådan karakter kan man medbringe en bisidder, og her valgte Sólrun Løkke Rasmussen altså ikke sin tillidsrepræsentant, men fik i stedet følgeskab af sin mand, landets statsminister.

Under krisemødet sad rektor Anne Birgitte Klange dermed ansigt til ansigt med top-ministeren i en regering, der kan træffe beslutninger med vidtrækkende konsekvenser for institutioner som N. Zahles Gymnasieskole såvel som læseskolen under Det Kongelige Teater.

Eksempelvis skulle den politisk udpegede bestyrelse af Det Kongelige Teater på daværende tidspunkt finde en ny chef, som vil have ansvaret for læseskolens fremtidige tilknytning til Zahles.

Ekstra Bladet har oplysningerne om Lars Løkke Rasmussens møde med Zahles rektor fra flere uafhængige kilder med kendskab til forløbet. Ingen af dem ønsker at få deres navn frem.

Usædvanlig situation
Ekspert i offentlig ledelse og professor på Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh har fået forelagt informationerne om statsministerens visit på N. Zahles Gymnasieskole. Han undrer sig meget over, at Lars Løkke Rasmussen har valgt at agere bisidder for sin hustru.

– Det er en meget usædvanlig situation – jeg kan ikke erindre noget, der minder om det.

– Jeg synes, at han sætter denne leder i en kompliceret situation, som gør det noget mere vanskeligt for hende at håndtere det. Det vil være helt naturligt, hvis hun føler sig noget presset og måske også intimideret på sit ledelsesgrundlag ved at have statsministeren siddende som bisidder. Det kan ikke undgås, lyder det fra professoren, der konstaterer, at det ville have været ’meget mere naturligt’, hvis Sólrun Løkke Rasmussen havde taget sin tillidsmand med til samtalen.

Noget af et pres
En anden ekspert i offentlig ledelse, professor på Syddansk Universitet Kurt Klaudi Klausen, understreger, at han ikke vil udtale sig om en konkret personalesag, men generelt siger han:

– Det normale er, at man tager sin tillidsrepræsentant med til den slags samtaler. Det lægger unægtelig noget af et pres på en leder, der ikke bare skal sidde over for en medarbejder til en tjenestelig samtale, men også over for landets statsminister, siger Kurt Klaudi Klausen.

Rektor på N. Zahles Gymnasieskole Anne Birgitte Klange ønsker ikke at udtale sig, da der er tale om en personalesag.

Ingen kommentar

Ekstra Bladet har forgæves forsøgt at få en kommentar til sagen gennem Lars Løkkes særlige rådgiver, som redaktionen har været i kontakt med. Dermed er det ikke lykkedes at få svar på følgende spørgsmål om statsministerens visit på Zahles:

- Hvorfor valgte Lars Løkke at tage med til det pågældende møde?

- Overvejede han, at det kunne virke intimiderende på rektoren, at landets statsminister deltog i et møde om en personalesag på skolen?

- Og burde han på den baggrund ikke have ladet være med at deltage i mødet?

- Hvad er Sólruns version af forløbet, der førte til afskedigelsen?

Ekstra Bladet har som nævnt ovenfor forgæves forsøgt at få Lars Løkke Rasmussen til at svare på spørgsmål om mødet med skolens rektor. Men efter denne artikels publicering har han ud på aftenen og natten kastet sig ud i en debat på Twitter over flere timer, som blev foranlediget af nedenstående tweet fra tv-værten Signe Molde-Amelung. Herunder kan du følge, hvordan debat-tråden udvikler sig, da endnu en DR-vært, Kristoffer Eriksen, og en fiktiv satirisk radiopersonlighed fra et Radio24syv-program også blander sig: