Løkke under angreb: Fører danskerne bag lyset

Statsministeren snyder danskerne med hårde ord mod parallelsamfund, når muslimske friskoler samtidig får flere penge, mener Socialdemokratiet

Hør Ekstra Bladets politiske redaktør Steen Larsen regeringens 'Ghetto-planer'.
Følg Politik

Regeringen stemte for 2,2 millioner kroner mere i tilskud til 23 muslimske friskoler 1. marts klokken 10.07 i folketingssalen.

Godt en time senere lancerede Lars Løkke (V) så regeringens ghetto-pakke kaldet ’Ét Danmark uden parallelsamfund’ under stort medie- og politiopbud i Mjølnerparken på Nørrebro i København.

Det får Socialdemokratiet til at beskylde statsministeren for at snyde på vægten, når det gælder opgøret med parallelsamfund, som begge partier mener, er nødvendigt.

– Løkke fører danskerne bag lyset, siger integrationsordfører Mattias Tesfaye (S).

– Han holder pressemøde i Mjølnerparken og bilder danskerne ind, at han vil tage et opgør med parallelsamfund. Men få timer før har de sendt endnu flere penge i retning af de muslimske friskoler. Det var absurd, forklarer integrationsordføreren.

Flere elever på muslimske skoler
Lige rundt om hjørnet, hvor Lars Løkke proklamerede sit opgør mod parallelsamfund, ligger seks muslimske friskoler.

Her kommer andelen af eleverne med udenlandsk herkomst helt op på 90 procent.

De seneste år er der da også kommet flere elever på muslimske friskoler.

Antallet af elever på muslimske friskoler voksede fra 3592 i 2008 til 5453 elever i 2016, viste en undersøgelse fra Dansk Friskoleforening sidste år.

Den udvikling vil Socialdemokratiet vende, fordi muslimske friskoler er med til at skabe parallelsamfund.

– Det er et tegn på, at vi bliver stadig mere opsplittede i det her land, og den opsplitning skal stoppe, siger Mattias Tesfaye.

Blå blok øger tilskud
Siden Lars Løkke kom til magten har blå blok over flere omgange hævet tilskuddet til friskoler – herunder også muslimske friskoler.

Det statslige tilskud til friskoler er hævet fra 71 procent af udgifterne til en folkeskole-elev i 2016 til 76 procent, da Løkke præsenterede ghetto-planen 1. marts i år.

Alle partier i Folketinget på nær Socialdemokratiet stemte for flere penge til friskolerne. Egentlig var DF imod, men stemte alligevel for som et ’politisk kompromis’ i finansloven, lød det. Det får kritik med på vejen fra Socialdemokratiet.

– Børn går i stigende grad opdelt i skole, og det har været frustrerende de sidste par år, at regeringen og Dansk Folkeparti har gjort det mere økonomisk attraktivt at sende sit barn på muslimske friskoler, siger Mattias Tesfaye.

32 friskoler – hvor andelen af elever af udenlandsk herkomst var 60 procent eller derover – fik samlet 320 millioner kroner i tilskud sidste år.

Socialdemokratiet har foreslået helt at sløjfe tilskuddet til friskoler.

Muslimske friskoler i Løkke-land

Statsminister Lars Løkke (V) præsenterede sit opgør med parallelsamfund i Mjølnerparken på Nørrebro i København i gå-afstand fra seks muslimske friskoler:

Iqra Privatskole

512 elever

70 procent med udenlandsk herkomst

Al Quds Skole

330 elever

66 procent med udenlandsk herkomst

Sjællands Privatskole

199 elever

69 procent med udenlandsk herkomst

Al Huda Skolen

203 elever

91 procent med udenlandsk herkomst

Svanevej Privatskole

66 elever

53 procent med udenlandsk herkomst

Al-Hilal Skolen

191 elever

86 procent med udenlandsk herkomst

Bøger om jihad på muslimsk friskole
Der blev fundet lærerbøger om jihad (hellig krig, red.) og martyrer i et kopirum på en muslimsk friskole sidste år. Samtidig delte viceskolelederen Hizbollah-relateret materiale på sin Facebook-profil, skrev Berlingske.

Det drejede sig om Nord-Vest Privatskole i København, som på grund af omtalen blev sat under skærpet tilsyn. Det medførte, at staten lukkede for tilskud til den muslimske friskole, der drejede nøglen om i september sidste år.

Tre muslimske friskoler har også modtaget støtte fra Islamic Development Bank, der blandt andet ejes af Saudi Arabien, Libyen og Iran Det drejer sig om 6,5 millioner kroner ifølge Berlingske.

Venstre: Fuldstændig uenig

Regeringen fører ingen bag lyset og tager i stedet fat i parallelsamfund, mens de røde regeringer intet gjorde.

Det mener Venstres undervisningsordfører, Anni Matthiesen, som ikke har meget tilovers for Socialdemokratiets kritik.

– Jeg er fuldstændig uenig med Mattias Tesfaye, siger Anni Matthiesen.

– Det undrer mig, at Socialdemokratiet ikke kan se, at der findes muslimske børn med særlige behov, som kunne få gavn af at gå på en anden type skole end en folkeskole. Det var det, som pengene er øremærket til.

– Det er jo nok derfor, at alle andre røde partier end Socialdemokratiet stemte for lovforslaget om flere penge til friskoler.

– Er det slet ikke et problem, når der er muslimske friskoler med en andel af elever med udenlandsk herkomst på 80 og 90 procent?

– Jo, det kan jeg sagtens se problemet i, og med udspillet om parallelsamfund arbejder vi også på at få børnene spredt noget mere. Men Socialdemokratiet blander tingene sammen.

– I får vel ikke spredt flere elever ud ved at give 2,2 millioner kroner mere til muslimske friskoler?

– Nej, det løser man ikke med den her pulje penge, men det er, fordi vi ønsker, at alle friskoler tager flere børn med særlige behov såsom autisme.

– Vi har en kæmpe udfordring med muslimske elever, hvis de bliver samlet i større enheder, men det har ikke noget med det her at gøre.

– Det er jo ikke kun stigningen for nylig, det drejer sig om. Venstre har gennem de seneste år været med til at gøre det billigere for forældrene at sende deres børn i muslimske friskoler.

– Det kan man sige, men det er fordi, vi håndterer friskoler ens, uanset om det er muslimske, jødiske eller katolske. Vi kan ikke kun gå ud og fjerne tilskuddet til muslimske friskoler alene.

– Har Venstre to politikker, der modarbejder hinanden, når I bliver ved med at skrue op for tilskuddet til muslimske friskoler samtidig med, at I vil tage et opgør med parallelsamfund?

– Jeg er slet ikke enig i, at man skal se på det på den måde. Vi er helt enige i, at man skal tage et opgør med parallelsamfund, men det tager vi også fat på med udspillet.

– Jeg tror dog ikke, at hvis man fjerner al tilskud til friskoler, så løser man hele parallelsamfunds-problemet.

– Er I enige i, at når der kommer flere og flere børn på muslimske friskoler, så forstærker det parallelsamfundet?

– Det er jeg enig i, men så er det måske nogle andre værktøjer, som vi skal kigge på.

– En af grundene til, at der kommer flere børn på muslimske friskoler, er vel, at det er blevet billigere for forældrene.

– Nej, forældrene skal stadig have pungen op af lommen, hvis det er en friskole i stedet for folkeskolen. Men pungen behøver så ikke være helt så tung, når tilskuddet sættes op.

– Så I har ikke to politikker, der modarbejder hinanden?

– Nej, det mener jeg ikke.

Mere fra Ekstra Bladet+

Det ligner endnu en katastrofe

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+