Løkke væk fra første møde efter opgør

Venstre på Christiansborg er tirsdag samlet uden Lars Løkke

Se her et sammendrag fra Venstres dramatiske weekend, hvor både Lars Løkke og Kristian Jensen trak sig. Video/redigering: Ernst van Norde/Signe Skov.
Følg Politik

Når Venstre tirsdag formiddag er samlet for at holde gruppemøde på Christiansborg, bliver det uden ugens hovedperson.

Lars Løkke har nemlig valgt at blive væk.

Det er ellers første gang siden den dramatiske weekend i Brejning, at gruppen er samlet.

Ny ballade i Venstre: Stop Støjberg-snak

Lørdag formiddag meddelte Lars Løkke Rasmussen på Twitter, at han trækker sig som formand for det parti, han har stået i spidsen for siden 2009. Beslutningen blev taget efter et møde i Venstres hovedbestyrelse på hotellet Comwell Kellers Park i Brejning ved Vejle.

Mødet forlod Lars Løkke Rasmussen ad bagudgangen, og han stillede ikke op for efterfølgende at kommentere sin afgang over for pressen.

Han har ikke vist sig siden.

Tirsdagens gruppemøde i Venstre forventes at vare et par timer.

Kristian Jensen og Jakob Ellemann-Jensen ses her ankomme til mødet. Foto Anthon Unger/ Ritzau/Scanpix.
Kristian Jensen og Jakob Ellemann-Jensen ses her ankomme til mødet. Foto Anthon Unger/ Ritzau/Scanpix.
 

Udviklingen lørdag var kulminationen på flere ugers intern uro i Venstre - antændt af et interview med Kristian Jensen i Berlingske i begyndelsen af august.

Her sagde Kristian Jensen blandt andet, at Venstre burde droppe idéen om et regeringssamarbejde med Socialdemokratiet. En idé, som Lars Løkke Rasmussen lancerede under valgkampen op til folketingsvalget.

Trods spændingerne har Lars Løkke Rasmussen hidtil gentagne gange slået fast, at han agtede at genopstille som formand.

Den plan er imidlertid skrottet, og ved et ekstraordinært landsmøde 21. september skal partiets medlemmer vælge en ny formand og næstformand.

De støtter Inger Støjberg

Få her et overblik over Venstre-medlemmer, der støtter Støjberg:

Karsten Lauritzen, forsvarsordfører og tidligere skatteminister:

- At næstformanden skal hedde Inger Støjberg, handler om at kunne lave et godt team, siger han til Politiken.

Sophie Løhde, næstformand for Venstres folketingsgruppe:

- Jeg er ikke i tvivl om, at Inger Støjberg kunne blive en rigtig god næstformand for Venstre, siger Sophie Løhde til Ritzau.

Marcus Knuth, folketingsmedlem:

- Jeg bakker helhjertet op om Jakob Ellemann-Jensen og Inger Støjberg som formand og næstformand - hvis de ellers selv vil, skriver han på Facebook.

Michael Aastrup Jensen, folketingsmedlem:

- Jeg peger personligt på Inger Støjberg. Hun er en kæmpe kapacitet for vores parti, siger han til DR og uddyber, at Inger Støjberg som næstformand sammen med Jakob Ellemann-Jensen som formand vil udgøre "et perfekt makkerpar".

Carsten Kissmeyer, folketingsmedlem:

- Inger Støjberg er et godt bud på vores nye næstformand – måske i en konstruktion, hvor vi har to næstformænd, siger han til DR.

Erling Bonnesen, folketingsmedlem:

- Hun kunne bestemt være et godt bud. Men det skal jo så være op til Inger Støjberg og eventuelt andre at melde ud, om de vil stille op, siger han til DR.

Preben Bang Henriksen, folketingsmedlem:

- Jeg håber, at Inger Støjberg kan blive næstformand. Hun vil være det perfekte match (med Jakob Ellemann-Jensen, red.).

- Vigtigt er det imidlertid, at Ellemann og Støjberg på alle væsentlige politikområder får afstemt holdning, så vi ikke om et halvt år står over for en genopførsel af eksempelvis uenigheder om SV-samarbejdet.

Før Venstres gruppemøde tirsdag udtrykte følgende Venstre-folk desuden støtte til Inger Støjberg: finansordfører Troels Lund Poulsen, kulturordfører Britt Bager, færøordfører Thomas Danielsen, udlændinge- og integrationsordfører Mads Fuglede og medlem af Folketinget Lars Christian Lilleholt.

Kilder: Ritzau, DR, Politiken.

OVERBLIK: Mange Venstre-folk ønsker Ellemann som formand

Opbakningen til Jakob Ellemann-Jensen som Venstres næste formand blev intensiveret før gruppemøde tirsdag.

Der gik ikke længe, fra at Venstre-formand Lars Løkke Rasmussen meldte sin afgang som formand, til at flere profiler i partiet meldte deres støtte til Jakob Ellemann-Jensen som kommende formand for partiet. 

Flere pegede endda på den politiske ordfører, allerede før formandskabet trak sig.

Jakob Ellemann-Jensen har dog hverken af- eller bekræftet, at han stiller op som formandskandidat ved et ekstraordinært landsmøde 21. september.

Det gjorde han heller ikke tirsdag før Venstres gruppemøde, hvor han ellers fik opbakning fra endnu flere af sine partifæller i Folketinget. 

Få et overblik over nogle af de Venstre-folk, som åbent støtter Ellemann-Jensen her:

* Karsten Lauritzen, folketingsmedlem:

- Jeg støtter Jakob Ellemann-Jensen og Inger Støjberg som formandskab, siger han til Politiken.

* Sophie Løhde, næstformand for Venstres folketingsgruppe:

- Jeg peger på Jakob Ellemann-Jensen. Han kan samle. Men han er også både dygtig og vellidt. Han er set med mine øjne den rette til at blive den næste formand for Venstre, skriver hun på Facebook.

* Mads Fuglede, folketingsmedlem:

- I mit sind er der ingen tvivl om, at vores næste formand i Venstre bør være Jakob Ellemann-Jensen, skriver han på Facebook.

* Lars Christian Lilleholt, folketingsmedlem:

- Han (Jakob Ellemann-Jensen, red.) er for mig at se en oplagt kandidat til at være formand for Venstre, siger han til Politiken. 

* Michael Aastrup Jensen, folketingsmedlem:

- Vi bliver nødt til at se fremad, så vi kan stoppe al den ødelæggende snak om fløje, så der fremover kun er en fløj - nemlig Venstre. Til den opgave, mener jeg personligt, at Jakob Ellemann-Jensen vil være det bedste bud som formand for vores parti, skriver han på Twitter.

* Claus Hjort Frederiksen, folketingsmedlem:

- Det er jeg helt enig i, skriver Claus Hjort Frederiksen i en sms til Politiken, som en reaktion på, at flere opfordrer Jakob Ellemann-Jensen til at stille op.

* Tommy Ahlers, folketingsmedlem:

- Jeg blev minister samme dag som Jakob Ellemann, og vi har siddet ved siden af hinanden i Folketinget. Han har hjulpet mig til at forstå politik. Jeg er ikke i tvivl om, at Jakob kan blive en fremragende formand, hvis det sker, skriver han på Twitter.

* Jacob Jensen, folketingsmedlem:

- For mig er der ingen tvivl om, at Jakob Ellemann-Jensen bør være Venstres næste formand. Han kan samle partiet og bringe os videre, skriver han på Twitter.

* Martin Geertsen, folketingsmedlem:

- Nu skal vi alle selvfølgelig have tid til at komme os. Men håber og tror, at vi kan samles om Jakob Ellemann som ny høvding i Venstre, skriver han på Twitter.

* Marcus Knuth, folketingsmedlem:

- Jeg håber, at Jakob melder sit kandidatur snart, så vi igen kan få samlet Venstre, skriver han på Facebook.

* Anni Mathiesen, folketingsmedlem:

- Jakob favner bredt i gruppen, og han har de menneskelige egenskaber til at klare opgaven som formand, siger hun til Jyllands-Posten.

* Preben Bang Henriksen, folketingsmedlem:

- Der er heldigvis masser af gode kræfter i Venstre, som vil blomstre op, hvis de får muligheden for det. Personligt kan jeg selvfølgelig ikke undlade at bemærke, at Jakob Ellemann-Jensen umiddelbart vil være mit bud, sagde han til DR Nyheder allerede før Løkkes afgang.

* Erling Bonnesen, folketingsmedlem:

- Jakob Ellemann-Jensen bliver nævnt af mange, og han vil være et godt bud som formand, siger han til TV2 Fyn.

* Louise Schack Elholm, folketingsmedlem:

- Jeg håber, at Jakob Ellemann-Jensen vil melde sig på banen for at samle partiet. Det bliver en stor opgave, men jeg er sikker på, at Jakob vil være den rette, skriver hun på Facebook.

* Før Venstres gruppemøde tirsdag udtrykte følgende Venstre-folk desuden opbakning til Jakob Ellemann-Jensen: finansordfører Troels Lund Poulsen, kulturordfører Britt Bager, færøordfører Thomas Danielsen, børne- og undervisningsordfører Ellen Trane Nørby, beskæftigelsesordfører Hans Andersen.

* Ulrik Wilbek, Venstre-borgmester i Viborg:

- Jeg er ikke et sekund i tvivl. Det skal være Jakob Ellemann, siger han til TV2.

* Ib Lauritsen, Venstre-borgmester i Ikast-Brande:

- Jeg er ikke i tvivl om, at alle pile peger på Jakob Ellemann-Jensen, så det er nok også det, jeg vil sige, sagde han, allerede før Løkkes afgang.

* Lars Krarup, Venstre-borgmester i Herning:

- Jeg vil ikke afvise, at det er den rigtige model. I hvert fald har Jakob Ellemann gjort sig parat over flere år i Folketinget og er en vellidt og dygtig mand. Jeg tror på mange måder også, at han kunne være et godt bud, siger han til TV2.

* Karsten Längerich, Venstre-borgmester i Allerød:

- Jeg bakker fuldt op om, at Jacob Ellemann bør blive Venstre næste formand og Danmarks næste statsminister, skriver han på Facebook.

* Kenneth Muhs, Venstre-borgmester i Nyborg:

- Jeg håber, at Jakob Ellemann-Jensen vil påtage sig opgaven, siger han til DR Fyn. 

* Asger Christensen, medlem af Europa-Parlamentet for Venstre:

- Venstre bør have to næstformænd. På den måde afkronprinseficerer vi posten (som i gamle dage). Og på den måde får vi flere dele af organisationen med i formandskabet. 

- Jeg håber, at den forhåbentlige kommende formand, Jakob Ellemann-Jensen, vil tage initiativ til dette.

Kilder: Ritzau, DR, Jyllands-Posten og TV2.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Den danske model er i fare, hvis ikke en masse tyk beton fjernes

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+