Gå til artikel om 1 sek
Gå til artikel

Løkke varslede hustru om afgang som formand før skæbnemøde

Løkke havde taget beslutningen om at trække sig som formand for Venstre i timerne op til krisemødet 2014

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) havde besluttet sig for at gå af som formand for Venstre kort før et altafgørende krisemøde i Odense i juni 2014.

Det skriver Fyens Stiftstidende.

Lars Løkke orienterede sin hustru, Sólrun, om beslutningen, mens han sad i bilen på vej til mødet.

Det fortæller han i et interview med Elisabet Svane, politisk redaktør på avisen Danmark, Jysk Fynske Mediers fælles tillæg.

På vej til Odense sendte han en sms til sin hustru, der var i London, og varslede, at tiden i front for Venstre var slut, og at parret nu ville få mere tid sammen:

- Last day at the office, nu får vi mere tid. Så skal vi finde ud af, hvad vi skal bruge den til.

Se også: Beskidt magtkamp blusset op: Her er fronterne i Venstre

Flere medier, herunder Fyens Stiftstidende, erfarede op til det lange møde, at Lars Løkke ville gå af.

Og Børsen bragte en politisk nekrolog over den trængte politiker, der hang i en tynd tråd hos store dele af Venstre, efter at det kom frem, at partiet havde købt tøj til ham for 152.000 kroner.

Men partiformanden trak sig som bekendt ikke. Han ombestemte sig under et stop på motorvejscaféen "Hos Morfar" ved Ringsted.

Se også: Overrasket Engell: Jeg kan ikke mindes fortilfælde

Her mødte han opbakning fra en forbipasserende ved navn Anders Nyborg, der opfordrede Lars Løkke til at kæmpe.

- Han gjorde, at jeg tænkte: Det er også for dårligt. Jeg havde jo ikke lyst til at holde op, siger statsministeren til avisen Danmark.

Den nuværende finansminister, Kristian Jensen (V), stillede op som udfordrer til Lars Løkke, og det tætte løb endte med en aftale om et fælles formandskab frem for én formand.

En aftale, der i sidste ende kom i hus mellem Lars Løkke Rasmussen, Kristian Jensen, Herning-borgmester Lars Krarup og partisekretær Claus Richter.

OVERBLIK: Sådan endte Løkke i fedtefadet tilbage i 2014

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) havde besluttet sig for at gå af som formand for Venstre i 2014 efter længere tids kritik og møgsager.

Her er nogle af de vigtigste nedslag i udviklingen i den tre år gamle sag:

Maj 2014:

 • 13. maj: Ekstra Bladet skriver, at Løkke fra december 2010 til september 2011 har fået betalt tøj og sko af Venstre til en værdi af 152.000 kroner. Tøjsagen kommer oven i Løkkes to tidligere bilagssager og vækker vrede i dele af Venstres bagland, og medlemmer af partiets hovedbestyrelse kræver en redegørelse.
   
 • 16. maj: Venstre oplyser i et medlemsbrev, at man har betalt en rejse til Mallorca for Løkkes kone og yngste søn oven på valgkampen i 2011. Mangeårigt folketingsmedlem Birthe Rønn Hornbech kritiserer i skarpe vendinger partiformandens forhold til penge.
   
 • 17. maj: Det kommer frem, at Venstres partikasse har betalt for ekstra rengøring på ikke-ryger-hotelværelser, hvor Løkke har røget.
   
 • 20 maj: På et fremskyndet møde udtrykker Venstres forretningsudvalg fuld tillid til Løkke, efter at formanden har forklaret sig i sagen om købet af tøj og flybilletter. Trods tillidserklæringen ulmer uroen fortsat i baglandet.
   
 • 25. maj: Venstre får en vælgerlussing i forbindelse med valget til EU-Parlamentet. Partiet får blot 16,7 procent af stemmerne og mister et mandat. I sin tale på valgaftenen tager Løkke det fulde ansvar for det skuffende resultat og fortæller, at han vil fremrykke Venstres hovedbestyrelsesmøde.
   
 • 30. maj: Jens Rohde, daværende medlem af EU-Parlamentet for Venstre, kræver Løkkes afgang som formand og får opbakning fra Venstre i Viborg. Kommuneforeninger i flere byer følger efter og vil have Løkke vippet af pinden.

Juni 2014:

 • 1. juni: Venstre styrtdykker i en meningsmåling, som Voxmeter har foretaget for Ritzau. 21,2 procent af vælgerne støtter partiet. Det er den næstlaveste Venstre-måling i de 12 år, Voxmeter har lavet meningsmålinger for Ritzau.
   
 • 2. juni: Preben Bang Henriksen trækker som det første folketingsmedlem offentligt støtten til Løkke. Inden for få timer gør Birthe Rønn Hornbech og erhvervsordfører Kim Andersen det samme.
   
 • 3. juni: Venstres hovedbestyrelse mødes i Odense for at drøfte partiets og Løkkes fremtid som formand efter den seneste tids kritik. Flere medier erfarer op til mødet, at Løkke har besluttet at trække sig. Og den nuværende finansminister, Kristian Jensen (V), stiller op som udfordrer. Men det lange møde ender med, at hovedbestyrelsen bakker enstemmigt op om Løkke.

Juli 2017:

 • 15. juli: Løkke fortæller i et interview, at han sendte en sms til sin kone om, at han ville trække sig på vej til mødet i Odense. Men under et stop på motorvejscaféen "Hos Morfar" ved Ringsted ombestemmer han sig. Her møder han opbakning fra en forbipasserende ved navn Anders Nyborg, der opfordrer Lars Løkke til at kæmpe.

Kilde: Ritzau

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Politik
Mest læste i Politik
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Nanna C. Pedersen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen