Løkke vil ændre egen lov: Vi har politik-underskud

Venstre vil give sundhedsministeren og Christiansborg-politikere mere magt over sundhedsvæsen og hospitaler

Sundhedsstyrelsen har for meget magt. (Foto: Jonas Olufson)
Sundhedsstyrelsen har for meget magt. (Foto: Jonas Olufson)

Der er politik-underskud for danske sundhedspolitikere, der skal have markant mere magt.

Det mener Venstres statsministerkandidat Lars Løkke Rasmussen, der nu melder ud, det ikke egenhændigt skal være Sundhedsstyrelsen, der bestemmer, hvilke hospitaler, som skal behandle danskerne for de mest komplekse og krævende lidelser.

I stedet skal magten i højere grad tilbage til politikerne, mener Løkke (V), der vil ændre på den lov, han selv indførte som sundhedsminister i VK-regeringen, og som blev rost for at indføre et armslængdeprincip - den såkaldte specialeplan - mellem Sundhedsstyrelsen, Christiansborg og regionerne.

Det forklarede Løkke ved KL’s konference Kommunaløkonomisk Forum i sidste uge, skriver Altinget.

Som eksempel nævnte Lars Løkken Rasmussen privathospitalet Hjertecenter Varde, som ifølge ham står til at miste tilladelsen til at udføre en række behandlinger på grund af reglerne i specialeplanen. En beslutning, som ifølge Løkke ikke bør ligge hos det specialiserede embedsværk alene, når der - forklarede han - er forlydender om, at norske patienter sendes til Danmark pga. den særligt gode behandling.

- De syge skal hurtigere til undersøgelse. Diagnosen skal stilles tidligere. Og behandlingen skal i gang så hurtigt som muligt. Jo før, jo bedre. Sådan sagde statsministeren, da hun i august præsenterede en ny kræftplan til 1,1 mia. kr. Polfoto Politik Helle og Nicks tomme kræft-løfter

Kræftbehandling består typisk i operation, kemoterapi eller strålebehandling. Det har mere end hver femte kræftpatient det seneste år ventet for længe på. Sundhed Kræft-chok: 4600 venter for længe på behandling

- Når de kan opleve, at deres tilladelser kommer i fare, fordi Sundhedsstyrelsens faglige retningslinjer bare lige sættes igennem, så mangler der et eller andet. Og det, der mangler at supplere med, det hedder politik,” sagde Lars Løkke Rasmusen.

- Enten bliver vi nødt til at sige, jamen så må vi jo politisere sundhedsvæsenet på nationalt niveau, eller også må vi give de fem regioner noget frihed tilbage, sagde Lars Løkke Rasmussen. der beskriver den nuværende situation som et 'politik-underskud', som 'vi skal have kigget på'.

0 kommentarer
Vis kommentarer