Løkke vil have DF med om bord før ny Europol-afstemning

DF sender 'meget kompliceret melding' med nye krav for at anbefale et ja i ny folkeafstemning, siger Løkke

Dansk Folkeparti skal anbefale et ja, hvis statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) skal udskrive en ny folkeafstemning om fortsat dansk deltagelse i Europol-samarbejdet.

Det er budskabet fra statsministeren, der fredag deltager i et EU-topmøde i Bratislava for de 27 lande, der fortsætter i EU efter det britiske farvel.

- Hvis vi skal vinde en dansk folkeafstemning, så tror jeg, at vi skal have en større opbakning på Christiansborg, end vi så sidste år, siger Lars Løkke Rasmussen.

- Derfor er realiteten nok lige nu og her, at enten lykkes det mig at aftale en løsning, eller også er dansk politi på vej ud af Europol, siger Lars Løkke Rasmussen.

Et flertal af danskerne stemte ved folkeafstemningen i december sidste år nej til at ændre retsforbeholdet til en tilvalgsordning.

- Der anbefalede både Liberal Alliance og Dansk Folkeparti et nej, og det valgte befolkningen at lytte til. Det er vi nødt til at respektere, siger Lars Løkke Rasmussen.

Statsministeren presser derfor nu på i EU for at få en dansk parallelaftale, der kan sikre, at dansk politi alligevel bliver i Europol efter 1. maj næste år, hvor samarbejdet skifter karakter.

Lykkes det ikke at få en parallelaftale med EU, er en ny dansk folkeafstemning en mulighed for at sikre Danmarks plads i Europol.

Men Løkke mener, at 'det ser meget, meget tungt ud med en ny folkeafstemning'.

Det skyldes, at Dansk Folkeparti har koblet et ja i en folkeafstemning om Europol sammen med muligheden for at indføre permanent grænsekontrol til enhver tid.

- Det er en meget kompliceret melding, som desværre ikke matcher den, der bliver givet i december, hvor der blev sagt meget klart til danskerne, at man nærmest garanterede, at vi kunne blive i Europol, siger Lars Løkke Rasmussen.

- For enten fik vi en parallelaftale, og den kunne vi nærmest få med et fingerknips, eller også kunne vi bare lave en ny afstemning, siger han.

Seneste nyt

Ekstra Bladet har givet statsministeren en lys idé

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.