Businessclass, vild hotelluksus og Formel 1.
Der var tale om ekstravagant luksus, da Claus Hougesen, tidligere koncernchef i Atea, var med til at bestikke offentligt ansatte og begå underslæb for knap en halv mio. kroner i Danmarkshistoriens største bestikkelsessag.
Så klar var dommen fra retten i Glostrup, der i går dømte de syv tiltalte i den såkaldte Atea-sag, herunder Claus Hougesen, der fik 10 måneders fængsel.
Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har tidligere nydt godt af Hougesens bekendtskab. Blandt andet gennem en privat ferie på Mallorca. Og Løkke kunne i 2015 notere en donation på 34.950 kroner til Løkkefonden, hvorefter Venstre-formanden kaldte Hougesen for sin gode ’cykelven’. Sagen er anket til landsretten.
Løkkes fond betaler penge tilbage efter Atea-dom
Kaos i Løkkes fond: Betaler endnu flere penge tilbage efter historisk bestikkelsesdom
Domsudskriften fra Atea-sagen afslører dog, at det langt fra kun er Lars Løkke Rasmussen, der er blevet forkælet af den tidligere Atea-boss.
En del af sagen drejer sig bl.a. om en såkaldt ’inspirationstur’ til Dubai i 2014.
Her deltog Claus Hougesen, og den fem mand store gruppe brugte penge fra en særlig pulje hos Atea, der var sat til side fra Region Sjællands betalinger til IT-selskabet, på at bo på dyre luksushoteller, rejse på business class og tage til svinedyrt Formel 1-arrangement.
'Historie' med hjem
I en planlægningsmail d. 20. februar skriver den ene af de to regionsansatte, der endte med at deltage på turen, bl.a. til Hougesen: ’Nu skal vi smede en tur til Dubai sammen (...) Det er vigtigt, at vi er i Dubai en fredag og max 5/6 dage i alt og at vi kommer ud og se noget... Noget vi kan tage billeder af og at vi har en historie med hjem.....:)’.
Blot to minutter efter svarer Claus Hougesen: ’Jeg er klar. Går straks i gang. PS: Er Michael med? Han fik jo kolde fødder sidst’.
Herefter planlægger den ene regionsansatte i samarbejde med Claus Hougesen og andre Atea-folk minutiøst, hvordan turen skal strikkes sammen.
Blandt andet skriver den regionsansatte til Atea-chefen, at hotellet helst ikke må være for småt:
’Hvor skal vi bo? Hvis vi ikke bor på et af de store hoteller så kan vi ikke få alkohol.... Skræmmende tanke...De store hoteller som Altantis, alle dem som hedder Jumeirah er fantastiske, men herre d.... ikke billig ... tilgengæld bliver vi hentet og bragt fra lufthavnen i nogle store biler. ... Vi er nødt til at have en bil... fordi der er langt mellem de forskellige steder vi skal se og ca. 2 timers kørsel til Ferrari World og deres formel 1 bane i Abu Dabi’
Brunch til en tusse
Af domsudskriften fremgår også, hvordan den ene regionsansatte forespurgte, hvordan ’hans’ og dermed regionens pulje hos Atea kunne bruges på turen. Dermed var betalingen for de mange luksus-gøremål uden for både regionens politiske ledelses og den øvrige offentligheds søgelys, da der ikke kan søges aktindsigt hos private selskabers konti.
Domsudskriften indeholder således en mail, hvor den ene af de to dømte regionsansatte skriver:
’Nyt forslag...og vi skal ikke vente alt for længe, da de forventer over 300.000 mennesker til Formel 1 i Abu Dabai. [sic.] Hvordan gør vi det, hvis ”min” pulje hos Atea skal betale?’
Herefter foreslås i mailen forskellige flyafgange på businessclass samt hoteller. Mailen indeholder også links til bestilling af brunch på Al Qsar, der i 2018 koster over 1000 kroner pr. person, samt bestilling af billetter til Formel 1.