Annonce:
Annonce:

Løkkes cykelven: Sådan bestak han offentligt ansatte med vild luksus

Der var ingen grænser, da Atea-bosser og regionsansatte tog afsted på 'inspirationstur' til Dubai

Claus Hougesen (tv.) og Lars Løkke Rasmussen, da Løkkefondens stifter fik overrakt en check på 34.590 kroner. Privatfoto
Claus Hougesen (tv.) og Lars Løkke Rasmussen, da Løkkefondens stifter fik overrakt en check på 34.590 kroner. Privatfoto
Annonce:
Følg Politik

Businessclass, vild hotelluksus og Formel 1.

Der var tale om ekstravagant luksus, da Claus Hougesen, tidligere koncernchef i Atea, var med til at bestikke offentligt ansatte og begå underslæb for knap en halv mio. kroner i Danmarkshistoriens største bestikkelsessag.

Så klar var dommen fra retten i Glostrup, der i går dømte de syv tiltalte i den såkaldte Atea-sag, herunder Claus Hougesen, der fik 10 måneders fængsel.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har tidligere nydt godt af Hougesens bekendtskab. Blandt andet gennem en privat ferie på Mallorca. Og Løkke kunne i 2015 notere en donation på 34.950 kroner til Løkkefonden, hvorefter Venstre-formanden kaldte Hougesen for sin gode ’cykelven’. Sagen er anket til landsretten.

Løkkes fond betaler penge tilbage efter Atea-dom

Kaos i Løkkes fond: Betaler endnu flere penge tilbage efter historisk bestikkelsesdom

Annonce:

Domsudskriften fra Atea-sagen afslører dog, at det langt fra kun er Lars Løkke Rasmussen, der er blevet forkælet af den tidligere Atea-boss.

En del af sagen drejer sig bl.a. om en såkaldt ’inspirationstur’ til Dubai i 2014.

Her deltog Claus Hougesen, og den fem mand store gruppe brugte penge fra en særlig pulje hos Atea, der var sat til side fra Region Sjællands betalinger til IT-selskabet, på at bo på dyre luksushoteller, rejse på business class og tage til svinedyrt Formel 1-arrangement.

'Historie' med hjem
I en planlægningsmail d. 20. februar skriver den ene af de to regionsansatte, der endte med at deltage på turen, bl.a. til Hougesen: ’Nu skal vi smede en tur til Dubai sammen (...) Det er vigtigt, at vi er i Dubai en fredag og max 5/6 dage i alt og at vi kommer ud og se noget... Noget vi kan tage billeder af og at vi har en historie med hjem.....:)’.

Blot to minutter efter svarer Claus Hougesen: ’Jeg er klar. Går straks i gang. PS: Er Michael med? Han fik jo kolde fødder sidst’.

Annonce:

Herefter planlægger den ene regionsansatte i samarbejde med Claus Hougesen og andre Atea-folk minutiøst, hvordan turen skal strikkes sammen.

Blandt andet skriver den regionsansatte til Atea-chefen, at hotellet helst ikke må være for småt:

’Hvor skal vi bo? Hvis vi ikke bor på et af de store hoteller så kan vi ikke få alkohol.... Skræmmende tanke...De store hoteller som Altantis, alle dem som hedder Jumeirah er fantastiske, men herre d.... ikke billig ... tilgengæld bliver vi hentet og bragt fra lufthavnen i nogle store biler. ... Vi er nødt til at have en bil... fordi der er langt mellem de forskellige steder vi skal se og ca. 2 timers kørsel til Ferrari World og deres formel 1 bane i Abu Dabi’

Annonce:

Brunch til en tusse
Af domsudskriften fremgår også, hvordan den ene regionsansatte forespurgte, hvordan ’hans’ og dermed regionens pulje hos Atea kunne bruges på turen. Dermed var betalingen for de mange luksus-gøremål uden for både regionens politiske ledelses og den øvrige offentligheds søgelys, da der ikke kan søges aktindsigt hos private selskabers konti.

Domsudskriften indeholder således en mail, hvor den ene af de to dømte regionsansatte skriver:

’Nyt forslag...og vi skal ikke vente alt for længe, da de forventer over 300.000 mennesker til Formel 1 i Abu Dabai. [sic.] Hvordan gør vi det, hvis ”min” pulje hos Atea skal betale?’

Herefter foreslås i mailen forskellige flyafgange på businessclass samt hoteller. Mailen indeholder også links til bestilling af brunch på Al Qsar, der i 2018 koster over 1000 kroner pr. person, samt bestilling af billetter til Formel 1.

Dommene i Atea-sagen

Retten i Glostrup dømte onsdag alle otte tiltalte skyldige i en sag, der er blevet kaldt Atea-sagen.

Her stod tre tidligere it-chefer i Region Sjælland og fire tidligere direktører og salgsdirektører i Atea anklaget for bestikkelse og underslæb af særlig grov karakter.

Penge fra kontrakter fra regionen blev sat ind på en hemmelig konto og så brugt på luksusrejser og dyre middage. Alle anklagede nægtede sig skyldige.

Læs her, hvad de dømte har fået i straf:

I Region Sjælland:

* Tidligere it-driftschef i Region Sjælland Rene Clausen, der var tiltalt i hovedparten af alle forholdene, og som ses som initiativtager til den hemmelige konto.

Halvandet års ubetinget fængsel.

Får konfiskeret 384.948 kroner.

Ankede på stedet dommen til landsretten.

* Tidligere it-direktør i Region Sjælland og efterfølgende it-direktør i Rigspolitiet Michael Steen Hansen, der har været med på dyre ture til Dubai, Las Vegas og restaurantbesøg.

Ti måneders fængsel, heraf syv måneder betinget.

Får konfiskeret 151.377 kroner.

Tog betænkningstid med hensyn til anke.

* Tidligere it-direktør i Region Sjælland Michael Mølkær Hansen, der var med på tur til Dubai i 2012.

40 dages betinget fængsel.

Får konfiskeret 18.512 kroner.

Ankede på stedet.

Hos Atea:

* Tidligere salgsdirektør i Atea, der var med på tur til Dubai i 2014 Carsten Viggo Ritzau.

Otte måneders fængsel hvoraf fem måneder er betinget.

Får konfiskeret 73.125 kroner.

Tog betænkningstid med hensyn til anke.

* Tidligere koncernchef i Atea frem til 2014 Claus True Hougesen. Anklaget for at have skabt systemet med den hemmelige konto og være med på flere ture til Dubai.

Ti måneders fængsel, syv af dem betinget.

Får konfiskeret 127.827 kroner.

Ankede på stedet dommen.

* Tidligere administrerende direktør i Atea og tidligere koncerndirektør Peter Hilligsøe Trans, der var med på ture til Dubai.

Otte måneders fængsel, straffen er betinget.

Får konfiskeret 73.125 kroner.

Ankede på stedet dommen.

* Tidligere salgschef i Atea Per Juul Andersen, der har stået for meget af det praktiske omkring træk på den hemmelige konto og deltaget i en lang række rejser og middage.

Et års fængsel.

Får konfiskeret 217.159 kroner.

Tog betænkningstid med hensyn til anke.

* Virksomheden Atea, hvis ledelse og direktører har stået for bestikkelsen, og som har nydt godt af bestikkelsen.

Bøde på ti millioner kroner.

Tog betænkningstid med hensyn til anke.

Kilder: Anklagemyndigheden og Retten i Glostrup.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.
Annonce:
En formand, der gør, hvad der bliver sagt
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Annonce: