Løkkes grænsekontrol: Hullet som en si

Ekspert og borgmester forudser, at den midlertidige kontrol ikke vil få den store effekt

Som Ekstra Bladets tur til grænselandet dokumenterer, er der stadig pivåbne grænser til den store nabo mod syd. (Foto: Ernst van Norde)

Da Lars Løkke Rasmussen (V) i går offentliggjorde, at regeringen indfører midlertidig grænsekontrol, slog han fast, at der er tale om ’et stort skridt’.

Skridtet er imidlertid ikke større, end at der stadig vil være rig mulighed for at krydse grænsen uden at blive stoppet af politiets stikprøvekontrol.

Som Ekstra Bladets tur til grænselandet dokumenterer, er der stadig pivåbne grænser til den store nabo mod syd.

Ekstra Bladet kører her ind i Danmark uden at være blevet kontrolleret af det danske politi. (Foto: Ernst van Norde) Samfund - 5. jan. 2016 - kl. 07:31 Se Ekstra Bladet køre til Danmark uden kontrol

Let at krydse grænsen
Gerd Battrup, forsker i den dansk-tyske grænse ved Institut for Grænseregionsforskning på Syddansk Universitet, vurderer da også, der ikke vil være de store problemer ved at krydse grænsen uden om kontrollen.

- Der er 70 kilometer landegrænse plus et vadehav plus en lille fjord, som er let at sejle over, så det ville kræve langt flere ressourcer at lave intensiv grænsekontrol. Nogle af dem, som vil ind, de skal nok komme ind, siger Gerd Battrup og fortsætter:

- Kontrollen har nok kun forebyggende karakter. Den har en masse ulemper, men den kan nok gøre folk mere trygge, fordi man giver et indtryk af, at man har styr på, hvor mange og hvem som kommer.

Konkret vil grænsekontrollen betyde, at 200 betjente er udstationeret ad gangen ved den dansk-tyske grænse. Disse betjente skal både stå for kontrollen ved den sønderjyske grænse samt ved færgerne fra Tyskland.

- Nu indfører vi grænsekontrol, og det betyder, at det bliver muligt for politiet at overvåge selve grænsen. Samtidig intensiverer vi kontrollen med mere politi og øget synlighed og tilstedeværelse, sagde Lars Løkke om grænsekontrollen på et pressemøde mandag.

Se også: Ekspert sår tvivl om juraen bag dansk grænsekontrol

Kræver langt mere politi
Ifølge borgmesteren i grænsekommunen Aabenraa, Thomas Andresen (V), vil de afsatte politi-ressourcer dog ikke række langt.

- Det vil være vanskeligt at tjekke hele vores grænse. Alene i Aabenraa Kommune har vi 38 kilometer. Det vil kræve uhyrlige mængder af politifolk at kontrollere det permanent, siger borgmesteren, der samtidig konstaterer:

- Hvis du ikke har 100 procent grænsekontrol i treholdsskift, så vil man vide, hvornår der ikke er nogen, og er der kontrol, så tager man bare over den anden grænseovergang.

Hos Dansk Folkeparti mener formand Kristian Thulesen Dahl heller ikke, at det afsatte grænseberedskab batter det store.– Det er klart, at hvis man skal have egentlig kontrol ved grænsen, så vil det inkludere flere, der udøver kontrollen, siger DF-formanden.

Se også: DF: Sæt pensionist-betjente ind ved grænsen

Kun stikprøver
På sit pressemøde i går lagde Lars Løkke Rasmussen heller ikke skjul på, at regeringens tiltag ikke kommer til at betyde en gennemgribende grænsekontrol.

- Grænsekontrollen vil bestå af stikprøver, som baseres på løbende observationer af trafikken over grænsen. Der bliver altså ikke tale om, at alle fra Tyskland bliver kontrolleret. Politiet vil ikke bede alle om at vise pas, lød det fra statsministeren.

Løkke og Thulesen DAhl (foto: Casper Dalhoff) Dansk politik - 4. jan. 2016 - kl. 23:35 Tulle til kontrol-Løkke: Der skal mere kød på skelettet

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste
Seneste
Mest læste
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Steffan Kærulf Frandsen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen