Løkkes 'kanonkonge': Vi skal have missiler og soldater

Oprustning: Brug flere penge på krudt og kugler, siger Løkkes udenrigspolitiske gransker

Peter Taksøe-Jensen. (Foto: Jens Dresling)
Peter Taksøe-Jensen. (Foto: Jens Dresling)

Missiler, kampfly, soldater.

Det skal vi have meget mere af, hvis det står til statsminister Lars Løkke Rasmussen og regeringens særlige udenrigspolitiske udreder Peter Taksøe-Jensen, der i dag har offentliggjort sin udredning efter ni måneders granskning af Danmarks udenrigs- og forsvarspolitik.

For Danmark bruger for få penge på krudt og kugler til landets forsvar og medlemskab af Nato, lyder konklusionen.

- Hvis vi skal være helt ærlige, så risikerer vi at sprede smørret for tyndt ud, hvis vi ikke passer på, sagde Peter Taksøe-Jensen, der til daglig er ambassadør i Indien, ved fremlæggelsen af udredningen.

- Dansk diplomati og forsvar er kendt som effektive, og vi får relativt meget for pengene. Men det siger sig selv, at de faldende ressourcer har betydning for vores gennemslagskraft, lyder advarslen fra udrederen, der blev sat til opgaven af statsministeren i september sidste år.

Missiler

Peter Taksøe-Jensen foreslår i sin rapport en hel stribe tiltag, der skal tilføre søværnet, hæren og flyvevåbnet mere hård magt i form af personel eller krudt og kugler.

Dansk politik Regeringen afviser granskers anbefaling om ulandsbistand

Dansk politik Kristian Jensen: Vi kigger på øget forsvarsbudget

Regeringens politik på bistands-området bliver undsagt af udenrigspolitisk udreder Peter Taksøe-Jensen (Foto: Jens Dresling) Dansk politik Gransker dumper Løkke og Jensens bistands-politik: Tåbelig!

Bl.a. skal de danske fregatter udstyres med luftforsvarsmissiler ’med mere’, så deres ’kampevne forøges’.

Og Danmark skal også, hvis det står til Taksøe-Jensen, forøge den nuværende transportflykapacitet med ét fly. Et nyt transportfly i Hercules-klassen koster i omegnen af 150 mio. kroner.

Taksøe-Jensen langer ud efter, at der er skåret 2,7 mia. kroner ud af forsvarsbudgettet. Og den kommende regning skal betales, ved at Danmark øger forsvarsbudgettet som andel af vores BNP, foreslår ambassadøren, der tidligere har været udstationeret i Washington. Over for Politiken angiver han 3,5 - 4 mia. kroner som et passende budget i 2022.

EL: Hovedløst

Men det er helt forfejlet at ville bruge flere penge på forsvarsbudgettet, mener Enhedslistensn forsvarsordfører Nicolai Willumsen.

– Jeg synes, vi har at gøre med en kanonkonge, der tager fat det helt forkerte sted. Vi står overfor enorme udfordringer med klimaforandringer og konflikter, der tvinger mennesker på flugt. Disse problemer kan ikke løses ved helt hovedløst at bruge endnu flere milliarder på missiler og bomber for at imponere Nato, siger Nicolai Willumsen til Ekstra Bladet.

70 kommentarer
Vis kommentarer