Annonce:
Annonce:

Løkkes Marienborg-finte: Skattebetalt palæ til privatfester og pengemøder

Løkkes skattely: Lars Løkke Rasmussen (V) bruger embedsboligen Marienborg til at indsamle penge, holde private møder og julefrokost

Lars Løkke møder kritik for at bruge embedsboligen i baggrunden til at indsamle penge til Venstre. Polfoto: Jens Dresling.
Lars Løkke møder kritik for at bruge embedsboligen i baggrunden til at indsamle penge til Venstre. Polfoto: Jens Dresling.
Annonce:
Følg Politik

Statsminister Lars Løkke Rasmussen har fået indført, at embedsboligen Marienborg i Nordsjælland må bruges skattefrit til private arrangementer og overnatning. Og man må sige, at Løkke nyder godt af sit eget lille private skattely.

Venstre har for nyligt inviteret udvalgte personer til et pengemøde på Marienborg i 'Den Liberale Erhvervsforening'. Her koster er års medlemsskab 20.000 kroner, og overskuddet ryger i Venstres partikasse, skriver Radio24syv, som er i besiddelse af invitationen til mødet på Marienborg.

Udnyttelsen af den statsejede embedsbolig på 1100 kvadratmeter fordelt på 30 rum har gjort Venstres partikasse større, vurderer forskningschef ved Danmarks Journalisthøjskole, Roger Buch.

Annonce:

- Venstre skulle jo have lejet et hotel eller konferencested. De penge sparer partiet ved at holde mødet på Marienborg, så indirekte bliver embedsboligen brugt til at skabe et større overskud til Venstre, siger Roger Buch.

Han mener ikke, at Venstres arrangement på Marienborg er en korrekt måde at bruge palæet på.

- Jeg er ikke sikker på, at man rent juridisk har overtrådt nogen regler, men det overskrider den måde, man sondrer mellem at være minister og medlem af et parti på, fortæller han.

Det er sket før
Det nye pengemøde er dog ikke første gang, at Lars Løkke bruger embedsboligen til at skaffe kolde kontanter til Venstre.

En række topchefer og Venstre-pengebagmænd var inviteret til middag på Marienborg i januar sidste år. Mødet var ikke officielt, men med det formål at sikre økonomisk støtte til Venstre blandt de tunge drenge, skrev Børsen.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen på Marienborg. Polfoto: Gregers Tycho.
Statsminister Lars Løkke Rasmussen på Marienborg. Polfoto: Gregers Tycho.
 

Ud af de 17 kendte deltagere var de 13 angiveligt donorer til Venstres partikasse og Lars Løkkes Løkkefonden.

Annonce:

Lars Løkke har også brugt den officielle bolig med oldfrue og assistent til at holde et topmøde i sin egen-stiftede Løkkefond. Det skete den 15. oktober sidste år, viser Ekstra Bladets gennemgang af flere af deltagernes opslag på sociale medier.

I baggrunden ses statsministerboligen Marienborg. Polfoto: Jens Dresling
I baggrunden ses statsministerboligen Marienborg. Polfoto: Jens Dresling
 

Samtidig holdt Lars Løkke julefrokost på Marienborg med udsigt til Bagsværd sø sammen med familien og venner fra Græsted og det svenske sommerhus den 27. december sidste år. Det viser Ekstra Bladets gennemgang af deltagernes interaktioner på sociale medier.

Særregel
Tidligere har statsministeren været ligestillet med alle andre danskere, der får stillet fri helårsbolig til rådighed af deres arbejdsgivere: Det ville udløse skattepligt, hvis han så meget som overnattede der i privat ærinde.

Men med en ny lov har Løkke sin helt egen særregel, der gælder bagudrettet fra fremsættelsen 11. november 2015. Dermed kan han frit hygge sig i de storslåede omgivelser og overnatte privat i det store palæ.

Annonce:

Skattefri konfirmation
Lars Løkke Rasmussen benyttede allerede Marienborg privat langt tidligere. Det skete, da han under sin sidste statsministerperiode i 2011 på stedet holdt stor konfirmationsfest for sin yngste søn Símun og resten af familien.

Den skattemæssige værdi af den prægtige ejendom i Kongens Lyngby udgør nemlig 8550 kroner om måneden, oplyser Statsministeriet.

Det betyder, at Lars Løkke slipper for at blive beskattet af 102.600 kroner om året. Dermed opnår han på bundlinjen en besparelse på den gode side af 55.000 kroner om året – forudsat han som topskatteyder har en trækprocent på 55 procent.

Demokratiordfører for Enhedslisten Maria Gjerding. Foto: Mark Knudsen.
Demokratiordfører for Enhedslisten Maria Gjerding. Foto: Mark Knudsen.
 

Enhedslisten: Lav reglerne om

Reglerne for statsministres brug af Marienborg skal laves om.

Det mener Enhedslistens demokratiordfører Maria Gjerding, som vil sætte nye regler til afstemning i folketingssalen.

- Marienborg er en embedsbolig og ikke Løkkes private ejendom, og jeg mener ikke, at han skal bruge boligen til alle mulige private formål, siger Maria Gjerding.

- Er det ikke inden for reglerne?

Annonce:

- Jo, og derfor synes vi, at reglerne skal ændres. Det afgørende har været, at Lars Løkke har brugt Marienborg til at indsamle penge til Venstre.

- Det er noget, som Løkke har praktiseret i længere tid, så det understreget behovet for at få lavet reglerne om, siger hun.

Ministeriet: Venstre skal betale for mad

Statsminister Lars Løkke har ikke ønsket at forholde sig til kritikken for brugen af Marienborg.

Statsministeriet oplyser dog til Ekstra Bladet:

’Skiftende statsministre har siden 1962 kunnet disponere frit over Marienborg og har benyttet lokalerne i varierende omfang, herunder til private og partimæssige arrangementer samt netværksaktiviteter. Det gælder også arrangementer vedrørende erhvervsgrupper.

Der gælder imidlertid en række særlige retningslinjer for arrangementer, som ikke har direkte tilknytning til statsministerfunktionen.

Fx er udgifter ud over almindelig mødeservering til sådanne arrangementer, herunder udgifter til bespisning, statsministeriet uvedkommende, og det skal klart fremgå, at arrangementet ikke er ministerielt.’

Statsministeriet ønsker ikke at oplyse, hvor ofte Lars Løkke sover på Marienborg.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Præster, pædofili og børneporno
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: