Løkkes overraskelse: Fra Løvens hule til ministerpost

Mangemillionær er ny på Løkkes nye hold og afløser Søren Pind

Tommy Ahlers fik onsdag overdraget sit nye ministerium af Søren Pind, der bar iført sin famøse 'ministeruniform'. (Video: Jonas Olufson)

Det bliver en iværksætterløve med millioner på bankkontoen, der noget overraskende skal afløse Søren Pind som uddannelses- og forskningsminister.

42-årige Tommy Ahlers er kendt som forretningsmand og ikke mindst som vært i iværksætterprogrammet 'Løvens hule' på DR1. Han har også været en del af regeringens Disruptionråd.

Tommy Ahlers blev for alvor kendt for sin værtsrolle i Løvens hule(FOTO DR(Lars E. Andreasen)
Tommy Ahlers blev for alvor kendt for sin værtsrolle i Løvens hule(FOTO DR(Lars E. Andreasen)

Statsminister Lars Løkke Rasmussen(V) sagde blandt andet, da han præsenterede Tommy Ahlers foran Amalienborg:

- Jeg er glad for, at Tommy har accepteret at bevæge sig fra den ene Løvens hule til den næste med hud og hår - og også med et tilsagn om, at Tommy vil være parat til at søge opstilling til næste Folketingsvalg for mit parti Venstre. 

Her bliver Løkkes nye ministre præsenteret. FOTO: Ritzau Scanpix
Her bliver Løkkes nye ministre præsenteret. FOTO: Ritzau Scanpix
 

Senere uddybede han, at Tommy Ahlers er medlem af Venstre, og at han har store forventninger til ham:

- Selvfølgelig er han medlem af Venstre, fordi jeg kun udnævner - for min del af regeringen - Venstre-folk.

- Han er en visionær person, en iværksætter, der har været med til at skabe arbejdspladser. Noget af det Danmark skal leve af i fremtiden. Han har spillet en yderst konstruktiv rolle i regeringens Disruptionråd og været formand for regeringens iværksætterpanel, og han bliver en stærk stemme for fremtiden i dansk politik, så jeg er meget tilfreds med, at han har sagt ja til at blive minister og altså også stiller op til næste Folketingsvalg. 

Ahlers var lidt mere nedtonet, da han mødte pressen:

- Mine politiske erfaringer er meget begrænsede, men for mig er politik bare en repræsentation af samfundet. Jeg har været ude i samfundet og bygge virksomheder, og nu er jeg blevet spurgt, om jeg vil være med til at bygge samfundet som minister, og det er en fantastisk mulighed, som jeg ikke kunne sige nej til.

Hvor kommer vi til at se det på uddannelse og forskningsområdet? Hvad er det for en linje, du vil føre?

- Jeg har masser af visioner og masser af holdninger, men af respekt for det her erhverv, så vil jeg godt lige lande først. Jeg har været vidne om det her i 12-14 timer, så nu vil jeg gerne først ind i stoffet først, før jeg kommer med den vision.

Tommy Ahlers har ellers ikke tidligere holdt sig tilbage med markante holdninger - også om sin nye chef. I 2015 sagde han til Finans, at ingen ledende politikere har »jo nogensinde tjent penge til det danske samfund.«

- Lars Løkke? Han har aldrig været ude og lave noget privat. Kristian Thulesen Dahl? Helle Thorning? Hele vejen rundt. De har aldrig været ude og skabe arbejdspladser, vokse omsætningen og få et salgsteam til at fungere. Det er egentlig ikke så underligt, at de kun kan finde ud af at bruge penge. For de har aldrig prøvet andet.

Blå bog - Tommy Ahlers

Navn: Tommy Ahlers.

Alder: 43 år.

Fødested: Han er født i København, men voksede op i Agerskov i Sønderjylland.

Nationalitet: Dansk.

Uddannelse: Uddannet jurist fra Københavns Universitet i 2000.

Karriere:

2001-2005: Strategikonsulent hos McKinsey.

2005: Stifter af virksomheden Online SMS.

2005-2008: Stifter og administrerende direktør for onlinetjenesten Zyb.

2008-2010: Forskellige direktørposter hos mobilselskabet Vodafone.

2009-2010: Administrerende direktør i Wayfinder Systems.

2010-2015: Tidlig investor og administrerende direktør i firmaet Podio, som er et online projektstyringsværktøj.

2012-2015: Vicepræsident for produktsiden i softwarevirksomheden Citrix.

2017: Medlem af Disruptionrådet, der er nedsat af regeringen.

2018: Uddannelses- og forskningsminister for Venstre.

Civilstand: Fraskilt. Har to børn. Kæreste med Camilla Bech Madsen.

Bopæl: Østerbro i København.

Kilder: Finans, Børsen, Jyske Bank TV, Euroman, Altinget, LinkedIn.

 

En halv milliard
Tommy Ahlers er uddannet jurist og tidligere Mckinsey-konsulent, der pludselig blev selvstændig og stiftede sine egne succesfulde onlinevirksomheder.

Ahlers bliver kaldt serieiværksætter – til trods for, at han faktisk ’kun’ har startet tre virksomheder på egen hånd. ZYB og Podio er de mest kendte – måske fordi det er dem, der har gjort ham svimlende rig.

Han var først med til at starte ZYB i 2005, der var en gratis onlinetjeneste, som gav brugerne mulighed for at udføre backup af deres kontakt- og kalenderinformationer og samtidig dele disse med andre på en overskuelig og hurtig måde.

Tre år senere blev firmaet solgt til Vodafone for mere end en kvart milliard kroner. I stedet for at leve af renterne fortsatte han erhvervskarrieren med at investere i softwarefirmaet Podio, hvor han også blev direktør.

Det blev startet op i 2010 og solgt til amerikanske Citrix i 2012 for omkring 300 millioner kroner. I dag har han selskabet The New Black, hvis seneste egenkapital fra regnskab fra året 16/17 er opgjort til 56,5 millioner kroner.

Startede med fiasko
Men kort inden, han havde et nicifret millionbeløb på bankbogen, var han faktisk helt nede at bide i græsset. Hans første virksomhed – en online sms-tjeneste – duede ikke, og Ahlers måtte dreje nøglen om og fortælle sine investorer, at deres penge var tabt. Ahlers betegner det selv som sin ’karrieres sværeste beslutning’.

- Mange iværksættere er nogle usikre overachievers, og det gælder også mig. Så da det gik galt, blev jeg i tvivl, om jeg var gjort af det stof, der skulle til for at være iværksætter, har Tommy Ahlers tidligere sagt til Euroman.

Den nyudnævnte uddannelses- og forskningsminister kalder de første brændte iværksætter-naller for afgørende i forhold til resten af sin karriere. Nederlaget lærte ham at begå fejl, hvilket han mener er afgørende, hvis man skal have succes som iværksætter.

- Alt for mange har fokus på det perfekte. Men i forretning kan du ikke sige, hvad det perfekte årsresultat er. Det er kun i bowling, der findes en perfekt score, har han udtalt til Euroman.

 

Gjort op med seksualitet
Rigmanden, der nu kan skrive minister på cv’et, bor blandt ligesindede i den dyre ende af Østerbro – Rosenvængets kvarter. Her købte han sidste år en 'Villa-villa-kulla'-agtig villa for 22,5 millioner kroner, der blev opført i 1877.

I garagen står både en Tesla og en Porsche 911 parkeret. De er dog mest blevet brugt til længere ture. Rundt til møder har Tommy Ahlers altid taget cyklen. Den bliver nu erstattet af en ministerbil.

Ahlers er far til to børn, Matthis og Isa, hvis moder han blev skilt fra i 2013.

I et interview med Ud&Se i maj 2016 fortalte Ahlers, at han var på et punkt i sin karriere, hvor han var ’på udkig efter den næste stormende forelskelse’.

- Der findes to måder at blive ældre på. Enten lukker man øjnene for de ting, der presser sig på, eller også gør man noget ved dem.

- Jeg er stolt af, at jeg har gjort op med nogle ting. Både når det gælder prioriteringen af mine børn, seksualitet, hvordan jeg vil leve mit liv, og hvordan der fremover skal vælges imellem investor-og iværksætterrollen.

1 af 2 
2 af 2 Iværksætter Tommy Ahlers er ny uddannelses- og forskningsminister.FOTO: Lars Krabbe.
56 kommentarer
Vis kommentarer