Løkkes pensionsfest - Jettes pensionsfuser: Så vild er forskellen

Den nedslidte rengøringsassistent Jette Bjerg Pedersens pensionsalder er 68 år. Det er otte år efter, at statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) kan hæve en månedlig pension på godt 47.500

Mens statsminister Lars Løkke Rasmussen kan få politiker-pension fra han er 60 år, lyder pensionsalderen for den nedslidte rengøringsassistent Jette Bjerg Pedersen på 68 år. Foto: Jens Dresling/Claus Bonnerup
Mens statsminister Lars Løkke Rasmussen kan få politiker-pension fra han er 60 år, lyder pensionsalderen for den nedslidte rengøringsassistent Jette Bjerg Pedersen på 68 år. Foto: Jens Dresling/Claus Bonnerup
Følg Politik

Mød Lars og Jette. De er begge danskere i begyndelsen af 50'erne. De er begge aktive på arbejdsmarkedet, og de har begge betalt deres skat i årevis.

Lighederne mellem Lars og Jette betyder imidlertid ikke, at de kan nyde deres pensionisttilværelse, fra de når den samme alder. Langtfra.

Lars hedder nemlig Løkke Rasmussen til efternavn, er statsminister og mangeårig politiker. Dermed kan han score en regulær pensionsfidus, allerede når han fylder 60 år. I Lars Løkke Rasmussens tid som minister og folketingspolitiker har han tilsammen optjent en månedlig pension på hele 47.525 kroner fra det 60. år.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen er ikke meget for at løfte sløret for regeringens pensionsplaner. Foto: Henning Hjorth
Statsminister Lars Løkke Rasmussen er ikke meget for at løfte sløret for regeringens pensionsplaner. Foto: Henning Hjorth

Jette hedder Bjerg Pedersen til efternavn, og befinder sig som rengøringsdame i Silkeborg langt fra de bonede gulve på Christiansborg. Jette er nedslidt efter mange år med hårdt fysisk arbejde, men som mange andre almindelige danskere kan hun først gå på pension eller efterløn betydeligt senere end de politikere, der i tidens løb har hævet tilbagetrækningsalderen.

Rengøringsassistenten Jette finder det helt uanstændigt, at politikere som Lars Løkke allerede kan få deres politiker-pension som 60-årige. Foto: Claus Bonnerup
Rengøringsassistenten Jette finder det helt uanstændigt, at politikere som Lars Løkke allerede kan få deres politiker-pension som 60-årige. Foto: Claus Bonnerup

Per lever i smerte-helvede: Jeg kan højst arbejde to år endnu

Katalog af ubehageligheder
En af de politikere er netop Lars Løkke, der som statsminister stod bag den såkaldte tilbagetrækningsreform i 2011, som hævede pensions- og efterlønsalderen for en lang række danskere. Netop nu er et af de store politiske spørgsmål, om Løkkes regering vil hæve pensionsalderen yderligere, når den fremlægger sin økonomiske 2025-plan i slutningen af måneden.

Tidligere på sommeren var finansminister Claus Hjort Frederiksen ikke afvisende over for idéen.

- Det er et katalog af ubehageligheder, vi sidder og kigger på. Det katalog rummer blandt andet også en hurtigere indfasning af stigningen i pensionsalderen, sagde han til TV2.

Ubehageligheder er imidlertid netop, hvad mange hårdtarbejdende danskere allerede nu oplever på arbejdsmarkedet. En undersøgelse har for nylig vist, at omkring hvert femte medlem af 3F og FOA ikke forventer at kunne blive på arbejdsmarkedet frem til pensionsalderen. 

En er dem er 3F'eren Jette Bjerg Pedersen.

Nødråb fra slidte danskere: Jobbet ødelægger vores krop

Løkke: Skal vurderes i sin helhed
Selv om finansminister Claus Hjort Frederiksen har åbnet for at hæve pensionsalderen yderligere, så er Lars Løkke Rasmussen ikke meget for at kaste yderligere lys over sagen.

-  Mange danskere på alder med dig selv føler sig utroligt nedslidte, og de ser frem til at kunne trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet. De er utrygge ved, om der bliver pillet ved deres pension igen igen. Kan du ikke give dem ro i sindet og love, at I ikke piller ved pensionen i denne omgang?

- Jeg kunne godt stå her og offentliggøre vores 2025-plan før tid, men det vil jeg ikke. Det er en plan, som skal vurderes på sin helhed, og den bliver fremlagt sidst i denne måned, siger Løkke til Ekstra Bladet.

Sådan er Løkkes guldrandede pension

Det er de særlige regler for minister- og folketingspension, som gør, at Løkke allerede har ret til en fed pension som 60-årig.

Har man som Løkke været minister før 1. januar 2007, så udbetales pensionen optjent før denne dato fra det 60. år. Pension optjent derefter udbetales fra efterlønsalderen

Som medlem af Folketinget før den 1. juli 2007 kan få man desuden få udbetalt folketingspension optjent inden den 1. juli 2012 fra det 60. år. Folketingspension optjent efter den 1. juli 2012 udbetales fra efterlønsalderen.

For Løkke betyder det, at han kan få 17.957 kroner om måneden i ministerpension, fra han fylder 60. Og at han kan få 29.568 kroner om måneden i folketingspension.

I alt 47.525 kroner om måneden fra 60. år.

Fra efterlønsalderen vil Løkke kunne modtage den højest opnåelige politikerpension på 52.297 om måneden til folkepensionsalderen og 48.723 efter folkepensionsalderen.   

I og med at Lars Løkke Rasmussen allerede har optjent den højest opnåelige politikerpension, bliver han ikke ramt af de ændrede regler for politikernes pensioner, som træder i kraft efter næste valg. Pension optjent herefter vil først blive udbetalt fra folkepensionsalderen.

Sådan er pensionsalderen for almindelige danskere

Herunder kan du se den nuværende pensionsalder (tallet fra 1967-1970 er et skøn):

Fødselsår 1953: 1. halvår: folkepensionsalder 65 år. 1953 2. halvår: 65 år

1954: 1: 65,5. 1954: 2: 66

1955: 1: 66,5. 1955: 2: 67

1956: 67

1957: 67

1958: 67

1959: 67

1960: 67

1961: 67

1962: 67

1963: 68

1964: 68

1965: 68

1966: 68

1967-1970: 69

BREAKINGBREAKING
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Hjælp danskeren – sænk afgiften på benzin

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+