Løkkes store bedrag: Millionæren ER den store vinder i skatteudspil

Han påstår, at kassedamen er den store vinder, men beregning modbeviser statsministeren – Socialdemokratiet beskylder ham for vælgerbedrag

Statsminister løfte om størst skattelettelser til kassedamen holder hverken den ene eller anden vej. Foto: Jens Dresling/ritzau
Statsminister løfte om størst skattelettelser til kassedamen holder hverken den ene eller anden vej. Foto: Jens Dresling/ritzau

Kassedamen står ved båndet i Netto 38 timer om ugen til lyden af konstant bip-lyde fra stregkode-scanneren.

En ufaglært HK’er må nøjes med 4900 kroner mere til sig selv, mens millionæren scorer 28.000 kroner, hvis Løkke-regeringen kommer igennem med sit forslag til en skattereform. 

Tjener en direktør otte millioner kroner, lyder gevinsten på næsten en kvart million kroner.

Det var ellers kassedamen, som skulle være den store vinder, lød det fra statsminister Lars Løkke tirsdag.

Pustet op
Men den fremstilling bygger altså på kreativ talgymnastik.

Det viser en beregning af udspillets samlede konsekvenser, Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) har lavet for Ekstra Bladet.

– Den måde, regeringen har præsenteret deres udspil på, betyder, at HK’erens gevinst bliver pustet op, fastslår analysechef Jonas Schytz Juul.

Også hvis man ser på skattelettelsen i procent, vinder direktøren i modsætning til Løkkes postulat. 

Ifølge AE får HK’eren tre procent større udbetaling efter skat. Direktøren med en årsløn på godt én million kroner kan nyde godt fem procent større bundlinje på lønsedlen. Gevinsten i procent stiger sågar i takt med de udbetalte millioner. 

En fed løgn
Analysen medtager alle udspillets elementer.

Herunder de nye gunstige pensions-opsparingsregler, fjernelse af skatten på fri telefon og fjernelsen af loftet over beskæftigelsesfradraget. 

De foreslåede lavere bilafgifter er udeladt.

Det er især forslaget om at fjerne loftet over beskæftigelsesfradraget, der kommer de velhavende til gavn.

– Det er de facto en topskattelettelse, man giver. De lavere indkomster får så det nye jobfradrag. Det får direktøren ikke. Til gengæld får direktøren en rigtig stor gevinst af fjernelsen af loftet over beskæftigelsesfradraget, forklarer Jonas Schytz Juul.

Socialdemokratiets skatteordfører, Jesper Petersen, beskylder på baggrund af de nye tal statsministeren for regulært vælgerbedrag.

– Lars Løkke sagde igen og igen op til sidste folketingsvalg, at hans skattepolitik handlede om de lavtlønnede. Nu kan alle se, at det var en fed løgn.

– Det var rent spin, der lød godt i en valgkamp, men ikke er det, hans regeringen gør. I stedet er det de mest velstillede danskere, der løber med gevinsten, herunder Lars Løkke selv.

– Løkke prøver at bilde folk ind, at det er kassedamen, der er den store vinder. Men han får altså selv godt 40.000 kroner eller syv til otte gange så meget, som kassedamen vil få, bulder Jesper Petersen.

Jesper Petersen på Folketingets talerstol Foto: Jens Dresling/ritzau
Jesper Petersen på Folketingets talerstol Foto: Jens Dresling/ritzau
 

Mærkværdig regnemetode
AE understreger, at deres beregning bygger på Skatteministeriets familietyper samt regeringens egne tal.

Analysen arbejder i modsætning til regeringen med resultatet af skattelettelserne, som de ville stå at læse på vores lønseddel. 

Regeringen har opgjort effekterne i det såkaldte rådighedsbeløb, hvor en gennemsnitlig udgift til bolig medregnes. 

Men det er en mærkværdig fremgangsmåde, mener AE, fordi folks boligudgifter varierer enormt.

– Effekten af en skattelettelse, den ser man altså på sin lønseddel, fastslår analysechefen.

Venstre: Ingen overraskelse

Jakob Ellemann-Jensen afviser fuldstændig, at regeringens tal skulle være sminket. 

– Det er simpelt hen forkert, hvis du ser på den relative skattelettelse i procent, så får du på de tiltag, som vedrører at arbejde, den største gevinst for de laveste indkomster. Og det er jo der, hvor den er vigtig, siger Venstres politiske ordfører.

Han vil simpelt hen ikke forholde sig til AE-rådets beregninger.

– Jeg har altså større tillid til Finansministeriets regnemaskine, siger ordføreren.

Faktisk mener Venstre-manden, at tallene er afstemt med Socialdemokratiets parti-top. 

– Det er ikke nogen overraskelse, at Mette Frederiksens og Lizzette Risgaards fælles såkaldte tænketank er enige med dem, det er ikke super-overraskende, siger Jakob Ellemann-Jensen.

– Lars Løkke siger, at det er HK’eren, der vil få den ’relativt’ største skattelettelse, men ifølge AE’s beregninger er det jo direktøren?

– Lad os nu lige få lidt perspektiv på det her, jeg synes faktisk det med, at man som helt almindelig lønmodtager får markant flere penge til sin rådighed ... det synes jeg faktisk betyder noget.

– Hvis du giver mig 1000 kroner ekstra om måneden, kan jeg forsikre dig, at det gør en større forskel for mig, end hvis du gav Bill Gates 100.000 kroner ekstra om måneden. Det er et større beløb, men det ville nok have en større betydning for mig, siger Jakob Ellemann-Jensen.