Løkkes tøven i Loft-sag koster 125.000 skattekroner om måneden

Den hjemsendte departementschef fra skattesagen, Peter Loft, får fuld løn, så længe Lars Løkke (V) ikke træffer en beslutning

Peter Loft er bestemt ikke ked af at få en fed løn de næste tre år. Men han vil hellere arbejde. (Foto: Rasmus Flindt Pedersen).
Peter Loft er bestemt ikke ked af at få en fed løn de næste tre år. Men han vil hellere arbejde. (Foto: Rasmus Flindt Pedersen).

125.000 kroner om måneden ryger direkte ind på Peter Lofts lønskonto, selvom han sidder derhjemme og triller tommelfingre.

Departementschefen i Skatteministeriet er hjemsendt med fuld løn på fjerde år som følge af skattesagen, og indtil Venstre-regeringen træffer en beslutning om at nedlægge hans stilling eller bruge ham et andet sted i staten, så koster det skatteborgerne.

- Jeg hæver stadig min normale løn, men jeg går bare ikke på arbejde. Alt er ved det gamle, siger Peter Loft til Ekstra Bladet.

Og den 58-årige Peter Loft mener ikke, at han er kræsen i forhold til et nyt job i centraladministrationen, selvom han tidligere har afvist af vaske gulv i Finansministeriet.

- Beslutningen om enten at gøre mig til statholder på Christiansø, direktør i frimærkedirektoratet eller nedlægge min stillingen er fortsat ikke taget, og derfor er situationen den sammen som 21. marts 2012, da jeg blev hjemsendt, siger Loft.

Se også: Hjemsendt Peter Loft får fuld løn på ubestemt tid

Så meget tjener han
Skatteministeriet aflønner også den nuværende - og arbejdende - departementschef Jens Brøchner, men både Loft og Brøchner kan kalde sig departementschef i øjeblikket.

For trods den tidligere SR-regerings planer om at nedlægge Lofts stilling, er der stadig intet sket i sagen, efter at Lars Løkke og co. kom til magten i sommer.

Peter Loft får 1,5 millioner kroner om året, og siden hjemsendelsen har han hævet omkring 5,3 millioner kroner.

Selv regner Loft med, at regeringen nedlægger hans stilling, og i så fald er han sikret yderligere 4,5 millioner kroner i rådighedsløn. En løn som først begynder, når beslutningen er truffet, og indtil da kører Loft videre på almindelig løn. Derfor koster statsminister Lars Løkkes (V) tøven staten penge.

For tæt på
Peter Loft blev kendt i offentligheden for sin indblanding i Helle Thorning-Schmidts og hendes mands skattesag. Skattesagskommissionen, som blev nedsat af den nuværende regering, kritiserede sidste år Peter Loft for at være for tæt på sagen.

Hvad så, Løkke?
Peter Loft var øverste embedsmand - departementschef - i 19 år i ministeriet, før han i 2012 blev sendt hjem med fuld løn. Men han vil meget gerne arbejde for pengene, og det er en form for åben invitation til statsminister Lars Løkke (V).

- Hvis man havde vist, hvad skattesagen endte med, så var der aldrig nogen, som havde hjemsendt mig på det grundlag. Så det er i det lys, at jeg er spændt på at se, om de kan komme med noget, siger Peter Loft.

- Så spørgsmålet er ikke, om jeg vil modtage pengene, spørgsmålet er mere, om ikke regeringen vil have noget for pengene, siger han.

10 millioner kroner
Hvis Løkke og skatteminister Karsten Lauritzen (V) beslutter i morgen, hvad der skal ske med Peter Loft, så ender han med at have tjent omkring 10 millioner kroner uden at løfte en finger de seneste seks og et halvt år. Fra 1. september fik Loft også som bijob at vejlede Autobranchen om skatteforhold. Lønnen fra Autobranchen kommer oveni, da den ikke modregnes.

Se også: Skattesagen: Fyret Peter Loft får fed hyre

Og her stopper goderne fra skatteborgerne ikke. Om tre år vil den tidligere chef nemlig være berettiget til en fed tjenestemandspension.

Men...
Kort før folketingsvalget blev udskrevet fik Peter Loft brev fra daværende skatteminister Benny Engelbrecht (S). Han skrev ifølge Loft, at han regnede med at nedlægge stillingen, og at Loft ville få rådighedsløn. Det svarede Peter Loft angiveligt på, men siden har han ikke hørt mere i sagen.

 

Tegning: Morten Ingemann Meninger Nytårstorsk: Peter Pletfri

Han brød loven
Skattesagskommissionen havde blandt andet til opgave at afklare, hvem der videregav fortrolige oplysninger om Helle Thorning-Schmidt og hendes mands skatteoplysninger til pressen.

Tidligere departementschef i Skatteministeriet Peter Loft modtog kritik fra kommissionen for at have brudt loven og være for tæt på skattesagen.

’Kommissionen finder, at Peter Loft efter en samlet vurdering har involveret sig i Skat Københavns behandling af sagen på en måde, der strider mod kompetencereglen i skatteforvaltningslovens § 14, stk. 1’, lyder det i kommissionens rapport.

Se også: Politiet dropper sigtelsen mod Peter Arnfeldt

Homo-rygtet
Den tidligere topchef blev blandt andet kritiseret for at løbe med sladder om, at Helle Thornings mand, Stephen Kinnock, var homoseksuel. Desuden forsøgte han, ifølge kommissionen, at ændre i Helle Thorning-Schmidts skatteafgørelse.

- De fire linjer skrev jeg under et møde for at sikre, at afgørelsen var så uangribelig som mulig, sagde Peter Loft til Berlingske i august 2013.

Den nu arbejdsløse Peter Loft, der blandt andet var Troels Lund Poulsens højre hånd i Skatteministeriet, blev også kritiseret for at have fjernet sit navn fra sagsakter, inden de blev sendt til Folketingets Ombudsmand, da en journalist interesserede sig for sagen. Dermed gav den tidligere chef urigtige oplysninger til Folketingets Ombudsmand, konkluderede Skattesagskommissionen.

Se også: Fyret Peter Loft om gyldent håndtryk: Det klager jeg bestemt ikke over

 

Tilfreds
Trods flere kritikpunkter vurderede kommissionens medlemmer, at Peter Loft havde handlet uagtsomt, og de mente derfor ikke, at der kunne placeres ’disciplinært ansvar’.

- På det foreliggende grundlag er jeg vældigt godt tilfreds, for man har vurderet, at der ikke er basis for at indlede disciplinære skridt mod mig for min adfærd i sagen her, sagde Peter Loft til Jyllands-Posten efter at have læst det første udkast til afgørelse i juni 2014.

Den tidligere skatteminister Benny Engelbrecht (S) ville give Peter Loft en næse for indblanding i skattesagen, men næsen blev aldrig effektueret, fordi Loft nægtede og dermed forhalede en proces, der aldrig blev bragt til ende.

Ekstra Bladet arbejder på at få en kommentar fra Lars Løkke og Skatteministeriet.

Skatteministeriets pressevagt oplyser, at der er efterårsferie, og derfor behandler de først henvendelsen fra Ekstra Bladet på mandag.

1 af 4 - Benny Engelbrecht skrev, at han regnede med at nedlægge min stilling, og jeg ville få rådighedsløn. Det svarede jeg på, men jeg har ikke hørt andet i den sag, siger Peter Loft. Polfoto: Jens Dresling.
2 af 4 Den nu arbejdsløse Peter Loft, der blandt andet var Troels Lund Poulsens højrehånd i Skatteministeriet, blev også kritiseret for at have fjernet sit navn fra sagsakter, inden de blev sendt til Folketingets Ombudsmand, da en journalist interesserede sig for sagen. Polfoto: Jens Dresling, Finn Frandsen.
3 af 4 Peter Loft, forhenværende departementschef i Skatteministeriet, får fortsat fuld løn (Foto: Per Folkver)
4 af 4 Peter Loft er bestemt ikke ked af at få en fed løn de næste tre år. Men han vil hellere arbejde. (Foto: Rasmus Flindt Pedersen).
145 kommentarer
Vis kommentarer