Løkkes trold af æsken ville slagte sociale ydelser

For kun to måneder siden ville Jørn Neergaard Larsen skære helt ind til benet i sociale ydelser

Følg Politik

Den helt store overraskelse på Lars Løkke Rasmussens nye ministerhold er DA-direktøren Jørn Neergaard Larsen, der tiltræder som beskæftigelsesminister.

Og den 66-årige jurist kan vise sig at være et knap så behageligt bekendtskab for landets førtidspensionister, kontanthjælpsmodtagere og andre, der modtager i sociale ydelser.

I hvert fald foreslog Dansk Arbejdsgiverforening med Neergaard Larsen i spidsen så sent som i april massive nedskæringer på sociale ydelser.

Ned med en fjerdedel

Blandt andet skulle førtidspensionen slagtes med en fjerdedel fra 17.987 til 13.515 kroner om måneden. Kontanthjælpen for ikke-forsørgere over 30 skulle falde med 1800 kroner månedligt - fra 10.849 til 9.041.

Her er Løkkes største overraskelser

Se navnene: Her er hele Løkkes ministerhold

Jobafklaringsydelsen, ledighedsydelsen og ressourceforløbsydelsen blev foreslået helt afskaffet, men blev alligevel taget med i DA's beregninger, da  arbejdsgiverforeningen gerne ville byde på, hvor mange penge personer på de nævnte ydelser skulle miste - mellem 1.000 og  4.400 kroner månedligt.

'De er taget med i DA's udspil for at illustrere den nedgang, som modtagerne ifølge DA bør opleve.'

Taberland

Ifølge Jørgen Neergaard Larsen er det nødvendigt, at langt færre danskere bliver forsørget af det offentlige. Det fik Neergaard Larsen til at bruge udtrykket 'taberland' om Danmark.

- Hvis man sammenligner os med for eksempel Sverige, så er der ét punkt, hvor Danmark virkelig kommer til at fremstå som et taberland. Og det er vores høje antal af voksne i den arbejdsdygtige alder, der bliver forsørget af det offentlige, sagde han i forbindelse med DA's forslag til DR i april.

Neergaard Larsen havde ingen kommentarer til konkrete politiske forslag, da han søndag morgen mødte pressen foran Christiansborg.

Søndag formiddag præsenterede Lars Løkke Rasmussen sit nye ministerhold (foto: Tariq Mikkel Khan)
 

Den nye regering blev både før og efter præsentationen sat under lup af politisk redaktør Steen Larsen og politisk reporter Per Mathiessen
 

Søndag morgen gik Ekstra Bladets chefredaktør, Poul Madsen, 'Til Stålet' sammen med opinions-redaktør Mads Kastrup og vært Paula Larrain
 

Mere fra Ekstra Bladet+

Pape blev pelset af sin egen flok

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+