Løkkes udenrigsgransker: Rigtigt at investere i kampfly

Snart bliver der truffet beslutning om, hvilke nye kampfly, som skal erstatte de nedslidte F-16-modeller

Arkivfoto: Martin Lockheed
Arkivfoto: Martin Lockheed

Det giver god mening, at Danmark om kort tid forventes at bruge omkring 30 milliarder kroner på nye kampfly.

Meldingen kommer fra ambassadør Peter Taksøe-Jensen, som mandag har præsenteret sin udenrigspolitiske udredning, der kommer med en række anbefalinger til, hvordan dansk udenrigspolitik bedst skrues sammen de næste 10-15 år.

- Jeg har i rapporten skrevet, at jeg forventer, at der kommer en beslutning om nye kampfly, siger han.

- Vi har haft rigtig god gavn af de F-16-fly, vi har haft flyvende i rigtig mange år, men nu kan de altså ikke ret meget længere. Derfor er det helt rigtigt, at man får erstattet dem med den samme kapacitet igen, som er up-to-date, siger den såkaldte udenrigsgransker.

Enten Boeings Super Hornet, Lockheed Martins Joint Strike Fighter eller Airbus' Eurofighter bliver valgt som Forsvarets nye kampfly.

Eksperterne er dog ikke i tvivl. Danmarks næste kampfly skal være det amerikanske F-35-fly fra Lockheed Martin.

Det har Radio24syv erfaret fra "centrale kilder". Den historie bragte radiostationen i sidste uge - dog uden navngivne kilder.

En ekspertgruppe i et særligt projektkontor under Forsvarsministeriet har i en årrække evalueret de tre kandidater til at blive Danmarks nye kampfly, og eksperternes rapport har ifølge Ritzaus oplysninger reelt ligget klar i månedsvis.

I rapporten har de vurderet de tre kandidater ud fra fire parametre: Deres militærfaglige betydning, deres alliancepolitiske betydning, økonomien og deres evne til at skabe omsætning i den danske forsvarsindustri.

Ifølge Radio24syv vinder F-35-flyet i projektkontorets rapport på alle fire områder og anbefales således entydigt som afløser for de nedslidte F-16-jagere.

Derudover citerer radiostationen de "centrale kilder" for, at Danmark ifølge rapporten skal købe 27 eller 28 fly for at kunne opretholde det niveau, vi har i dag med 30 operative F-16-fly.

Samlet vil prisen ifølge Radio24syv over de næste 40 år beløbe sig til mellem 80 og 100 milliarder kroner.

F-35-flyet har længe været spået som favorit - ikke mindst i kraft af, at Danmark er et af ni lande, der aktivt har været med til at udvikle flyet.

60 kommentarer
Vis kommentarer