Løsgængernes fest - Blå blok hænger i laser

Det borgerlige Danmark hænger i laser, og løsgængerne hober sig op på Christiansborg

Følg Politik

Det spidser for alvor til i kampen for at udstikke en ny retning for blå blok.

V-formand Jakob Ellemann-Jensen - det selverklærede 'store dyr på savannen' hos de borgerlige - er i historisk krise.

Med Inger Støjbergs og Lars Løkke Rasmussens partier farvel til Venstre er i alt fem blå folketingsmedlemmer nu gået enegang siden valget i 2019 for at udstikke deres egen kurs på den blå fløj eller den borgerlige midte.

Sammen med tre eks-alternativister i Frie Grønne er der dermed totalt otte løsgængere i Folketinget.

Jens Rohde. Foto: Jens Dresling
Jens Rohde. Foto: Jens Dresling

Støjberg væk
Og efter behandlingen af rigsretssagen mod Inger Støjberg og den tidligere Venstre-næstformands exit fra partiet står Ellemann-Jensen med massive problemer i både meningsmålinger og mandskab.

Støjberg har ikke gået stille med dørene, mens hun har 'vendt skråen' i forhold til sit medlemskab af Venstre. På forrige weekends ekstraordinære landsmøde i partiet, lagde hun hårdt for:

- De værdier, som Venstre har stået for i alle de år, de værdier, som jeg er vokset op med, de værdier, som kernebaglandet i Venstre har kæmpet for i mange år, de værdier, som er selve fundamentet af vores parti, og som jeg er stolt af at repræsentrere - de værdier vil jeg altid kæmpe for.

- Uanset hvor jeg er, og uanset hvad der sker, tilføjede Støjberg i talen.

Den tidligere integrationsminister blev siden af en utålmodig Jakob Ellemann-Jensen blevet bedt om at vende skråen færdig og gøre sin stilling op.

Noget, hun altså nu endegyldigt har gjot.

Her er en liste over alle Folketingets løsgængere i skrivende stund:

Løsgængernes fest

BORGERLIGE LØSGÆNGERE:

Inger Støjberg

Forlod 4. februar Venstre for at blive løsgænger. Er blevet inviteret indenfor i varmen hos Dansk Folkeparti, men har ikke sagt, om hun står over for at melde sig ind i et nyt parti.

Jens Rohde

Forlod den 25. januar 2021 Det Radikale Venstre efter adskillige måneders iskold luft mellem ham og ledelsen. Særligt sagen om #metoo-sager internt i radikale fik Jens Rohde til at protestere over det, han ser som løbsk feminisme uden retssikkerhed for anklagede.

Lars Løkke Rasmussen

Tidligere statsminister og mangeårig Venstre-formand er den ubestridt mest markante løsgænger i Folketinget. Forlod den 1. januar 2021 Venstre og har stiftet et nyt politisk netværk, som vil sætte retningen for den politiske midte i Danmark.

 

Orla Østerby

Forlod den 4. december 2020 de konservative efter en Metoo-sag, hvor han var anklaget for at have forulempet sin kollega, Birgitte Jerkel.

 

Simon Emil Ammitzbøll-Bille

Tidligere økonomi- og indenrigsminister for Liberal Alliance. Forlod den 22. oktober 2019 LA og stiftede siden partiet Fremad. Efter manglende succes med at indhente vælgererklæringer lagde han partiet i graven sidste år. Nu almindelig løsgænger

 

------

FRIE GRØNNE (FORMELT LØSGÆNGERE):

Uffe Elbæk

Tidligere radikal kulturminister og stifter Alternativet forlod sit eget parti den 9. marts 2020 efter adskillige måneders tumultarisk krig i den grønne bevægelse.

Susanne Zimmer

Forlod Alternativet den 9. marts 2020.

Sikandar Siddique

Er nu forperson i Frie Grønne. Forlod Alternativet den 9. marts 2020.

 

Mere fra Ekstra Bladet+

Mette Frederiksen slipper med skrækken og lader andre tage skraldet

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind