Annonce:
Annonce:

Lokalt ansatte afghanere tilbydes evakuering til Danmark

En bred aftale i Folketinget gør, at lokalt ansatte afghanere kan evakueres til Danmark og få to års ophold

Talibans fremmarch i landet har over sommeren fået tusinder af civile til at gribe til våben.
Annonce:
Følg Politik

45 lokalt afghanske ansatte bliver tilbudt evakuering til Danmark og får midlertidig ophold i to år i ny bred politisk aftale.

Det oplyser udenrigsminister Jeppe Kofod (S) onsdag aften.

Aftalen gælder nuværende ansatte på den danske ambassade samt tidligere ansatte to år tilbage, der har søgt om dansk hjælp.

Derfor kan antallet også blive lidt højere end 45, da flere kan ende med at søge om dansk hjælp, lyder det fra Jeppe Kofod.

Den nærmeste familie til de ansatte bliver ligeledes tilbudt evakuering. Det gælder som udgangspunkt ægtefælle eller samlever samt ugifte børn under 18 år.

Evakueringen vil påbegyndes snarest og gennemføres gradvist, lyder det i aftalen.

Annonce:

- Jeg er glad for, at et meget bredt flertal af partier står bag aftenens aftale. Aftalen leverer på regeringens ønske om at lave en hurtig, holdbar og ordentlig løsning for de lokalansatte afghanere i Danmarks tjeneste, siger Jeppe Kofod i en pressemeddelelse.

- De lokalansatte på vores ambassade står i en helt særlig situation, og der er derfor enighed blandt partierne om, at der er brug for en særlov, og at selve evakueringen vil kunne foregå allerede før særlovens vedtagelse.

Regeringen vil fremsætte et lovforslag om særligt og midlertidigt opholdstilladelse til afghanerne ved Folketingets åbning i oktober.

Der er ikke mulighed for forlængelse efter de to år i den midlertidige opholdstilladelse. Man vil dog kunne ansøge om opholdstilladelse efter udlændingeloven.

Der tilbydes evakuering til afghanerne, der har hjulpet Danmark i Afghanistan, fordi 'sikkerhedssituationen i Afghanistan er alvorlig'.

Annonce:

Taliban vinder frem, og udviklingen går hurtigere, end mange havde frygtet. Vi har et fælles ansvar for at hjælpe de afghanere, som nu er truede på grund af deres tilknytning og bidrag til Danmarks engagement i Afghanistan, hedder det i aftalen.

Før afghanerne og deres familie kan evakueres, skal det afdækkes, om de udgør en sikkerhedsrisiko for Danmark.

Derfor tilføjes der en sikkerhedsmekanisme i den kommende særlov.

Den første sagsbehandling vil ske i Afghanistan, men der vil også foregå sikkerhedsinterview efter ankomsten til Danmark.

Har en ansøger tidligere begået alvorlig kriminalitet vil det ikke være muligt at få det midlertidige ophold i Danmark.

Bag aftalen står Socialdemokratiet, Venstre, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Liberal Alliance, Kristendemokraterne og Alternativet.

Partierne er også enige om, at 'Danmark skal være klar til at drøfte en solidarisk byrdefordeling i forhold til lokalt ansatte hos Nato, EU og FN'.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Politikerne beholder altid deres løn og privilegier
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: