Lovede oprydning: Frit spil til Jokke

Trine Bramsen har sat sig i spidsen for at sikre 'god offentlig administration' i Forsvaret. Men hun har ingen kommentar til ekspert-kritik af prins Joachims lyn-ansættelse

Følg Politik

Fanen blev holdt højt, da forsvarsminister Trine Bramsen i weekenden gik til kamp mod vennetjenester og karriere-mæssige forlommer i Forsvaret.

Og som led i indsatsen har Bramsen sendt 500 ledere på kursus i 'god offentlig administration'.

Men nu gør ministeren honnør for tavshedens lov i sagen om prins Joachim, der pludselig blev udnævnt til nye Danmarks forsvarsattaché i Frankrig, selvom en række ansøgere allerede havde søgt og var i spil til jobbet.

Bryder loven
Professor og ekspert i forfatningsret, Frederik Waage, mener ikke, at ansættelsen af prins Joachim følger de normale regler for offentlig administration.

- Normalt kan man ikke kortslutte en ansættelsesproces, men min vurdering vil være, at her gælder en retssædvane, så ministeriet kan stoppe processen på en måde, som ellers ville bryde med forvaltningsretten, siger han til Ekstra Bladet.

Det ville Ekstra Bladet gerne have hørt Trine Bramsens syn på.

Men det 'bliver ikke muligt', skriver ministeriets pressetjeneste i en mail.

Bramsens undvigemanøvre

Trine Bramsen afviste at svare på spørgsmål, da Ekstra Bladet fysisk mødte hende med en tændt båndoptager i Folketinget torsdag formiddag.

Hun henviste i stedet til sin presseafdeling, der så ud på eftermiddagen kunne meddele, at ministeren ikke kan besvare spørgsmål.

Der er ellers nok at spørge til:

Forsvarsministeriet har indtil videre afvist at svare på, hvordan prins Joachim kom i spil til stillingen, hvor et ukendt antal øvrige ansøgere allerede havde skrevet en ansøgning.

Prinsen 'viste sig'

Var det kongehusets initiativ, eller var det Forsvarets egen idé? Vi ved det ikke.

Ministeriet har på mail til Ekstra Bladet blot skrevet, at 'muligheden viste sig'.

Ministeriet har heller ikke uddybet, hvor langt man var med ansættelsen af de ikke-royale ansøgere. Blot har man understreget, at stillingen ikke var decideret i hænde på en anden, da prinsen trådte ind på scenen.

Prinsen bliver ikke lønnet i sin stilling. Han får - hvis Folketinget som ventet giver sin tilladelse - sine årpenge på næsten fire millioner kroner med til Frankrig. Hvad overvejelserne har været omkring den aflønningsmetode, afventer vi også svar på.

Mere fra Ekstra Bladet+

'Tøsedrengen'

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind