Annonce:
Annonce:

Lunde får ny kritik for at tillade mere forurening i Kattegat

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen vil tillade mere forurening fra havbrug. Det møder kritik

Annonce:
Følg Politik

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) vil udnytte et "miljømæssigt råderum" i Kattegat til at tillade mere udledning af kvælstof og fosfor fra havbrug. Det skriver Information.

Ifølge ministeren findes der således et råderum i Kattegat på 800 ton kvælstof og 96 ton fosfor.

Miljø- og Fødevareministeriet vurderer, at tilladelsen til at forurene mere kan øge havbrugenes produktion af ørreder med op til 16.000 ton om året. Godt en fordobling af den nuværende produktion.

Det vil ifølge ministeriet skabe "knap 100 nye arbejdspladser i havbrugserhvervet".

Kritikere mener, at det vil forværre miljøtilstanden i et havområde, som i forvejen ikke lever op til EU’s miljøkrav.

Annonce:

Desuden kan det bringe Danmark på kant med EU’s miljølovgivning og Danmarks egen 30 år lange indsats for at forbedre miljøet i de danske farvande.

- Der er ikke noget miljømæssigt råderum, siger Stiig Markager, professor på Institut for Bioscience ved Aarhus Universitet.

Juraprofessor Ellen Margrethe Basse, også fra Aarhus Universitet, kalder det "problematisk", at Danmark kalkulerer med et miljømæssigt råderum i Kattegat.

Der findes ifølge hende ikke noget i EU’s direktiver, som understøtter, at man kan tale om sådan et råderum.

Information har spurgt ministeren, om det vil være muligt at tillade etableringen af nye havbrug i Kattegat, uden at det vil påvirke miljøet negativt. Til det svarer ministeren:

- Der kan kun gives miljøgodkendelse til etablering af et nyt havbrug, hvis det kan dokumenteres, at der er miljømæssigt plads til det konkrete havbrug.

Annonce:

I Enhedslisten mener man, at regeringens planer om at tillade flere forurenende havbrug i Kattegat strider mod, hvad miljø- og fødevareministeren har givet af oplysninger til Folketinget.

- Hvis havbrugsplanerne risikerer at forringe miljøtilstanden i vores kystnære farvande, er de meget klart ulovlige, skriver partiets miljøordfører, Maria Reumert Gjerding, i en pressemeddelelse.

- Jeg har indkaldt ministeren i samråd, fordi han må forklare Folketinget, hvordan han er kommet frem til, at Kattegat kan klare mere forurening uden at tage skade.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Margrethe mangler mio. - vi må hjælpe
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

nyt billede

Bagholdet

Annonce:
Annonce: