Lunde giver sig i Tetracyklin-sag

Fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) efterkommer nu ønsket om at udfase brugen af det resistentfremmende antibiotikum Tetracyklin, og igangsætter samtidig en undersøgelse af vurderingen fra DTU

En ny model for gult kort indføres, så svinesektoren får et 'mere ansvarligt antibiotikaforbrug', lyder det i en pressemeddelelse fra Miljø - og Fødevareministeret  (Foto: Henrik Jens Daugaard)
En ny model for gult kort indføres, så svinesektoren får et 'mere ansvarligt antibiotikaforbrug', lyder det i en pressemeddelelse fra Miljø - og Fødevareministeret (Foto: Henrik Jens Daugaard)

Landbruget tilskyndes nu at udfase brugen af det udskældte antibiotikum Tetracyklin i svineproduktionen.

Ifølge en pressemeddelelse fra Fødevarestyrelsen har miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) nu givet sig og indfører en såkaldt omregningsfaktor, og stoffet skal fra januar 2017 tælle 1,5 i stedet for den nuværende faktor på 1,2.

- Jeg er meget optaget af, at vi får nedbragt forbruget af antibiotika i dansk svineproduktion. Derfor sætter jeg nu faktoren på tetracyklin op til 1,5. Der skal ikke herske tvivl om, at vi gør, hvad der skal til for at forebygge antibiotikaresistens, udtaler fødevareministeren nu.

Tilbage i maj 2016 foreslog samtlige partier pånær Liberal Alliance, at stoffet Tetracyklin skulle tælle med faktor 1,5 i medicnregnskabet hos svineproducenterne, men dengang modsatte landbruget, Dyrlægeforeningen og Veterinærmedicinindustrien sig.

Videre i pressemeddelelsen står der, at der frem til juli 2016 ikke var ekstra omregningsfaktor for Tetracyklin. I de første seks måneder af i år steg landbrugets forbrug af stoffet med 3,7 procent.

Lunde i ny landbrugs-møgsag: Det er grotesk og uacceptabelt

Nu fastsættes omregningsfaktoren med 1,5, og således har Esben Lunde Larsen og Fødevarestyrelsen besluttet sig for at efterkomme det politiske flertal for at udfase brugen af stoffet.

Ikke tilstrækkeligt oplyst
Ifølge Esben Lunde Larsen skyldes forsinkelsen af nedbringelsen, at han ikke er blevet gjort tilstrækkeligt opmærksom på den faglige rådgivning fra DTU.

- Jeg er i forbindelse med denne sag ikke blevet oplyst af mit ministerium, at DTU vurderer, at udfasning af tetracyklin kan blive forsinket, hvis omregningsfaktoren for tetracyklin fastsættes til 1,2 i stedet for 1,5. Det viser sig nu ikke at være fyldestgørende oplysninger om DTU's vurdering, der er gået videre til mig, står der i pressemeddelelsen.

Esben Lunde Larsen kalder fejlen uacceptabel og beder nu om en undersøgelse af forløbet:

- Det er naturligvis helt uacceptabelt for mig, at jeg ikke er blevet oplyst fyldestgørende om de faglige anbefalinger. Jeg vil derfor bede min departementschef undersøge, hvordan rådgivningen til mig er blevet til, og hvilke konsekvenser det skal have, at den har vist sig mangelfuld.

EL: Grotesk af handle mod flertallet
Flere politikere var mandag særdeles utilfredse med fødevareministerens foreløbige håndtering af sagen om Tetracyklin i landbruget.

Enhedslistens landbrugsordfører, Maria Reumert Gjerding fandt det 'totalt uacceptabelt', at ministeren ignorerer en handlingsplan, der skal udfase resistensfremmende antibiotikum.  

- Det er grotesk, at vi har en minister, der er mere optaget i at beskytte svineindustriens økonomiske interesser, end at beskytte befolkningens sundhed, fortalte hun mandag til Ekstra Bladet.

Maria Reumert Gjerding blev bakket op af fødevareordførere fra både SF, Socialdemokraterne, Radikale Venstre og Dansk Folkeparti.

- Der tegner sig et tydeligere og tydeligere billede af et erhverv, som stort set får lov til at regulere sig selv, sagde SF’s fødevareordfører, Trine Schøning Torp til DR.

Gult kort
Den nye omregningsfaktor vil træde i kraft fra januar 2017.

Den kommer ifølge Fødevarestyrelsen til at betyde, at bredspektrede antibiotika tæller mere end anden antibiotika i den samlede beregning for medicinforbruget.

Hvis den enkelte landmand overskrider grænseværdien, vil han få et såkaldt 'gult kort' og blive påbudt at reducere forbruget. 

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.