Annonce:
Annonce:

Lunde i ny vindmølle-sag - her er eksperternes dom: Ulovligt

Esben Lunde Larsen har ifølge eksperter brudt loven i ny sag om familieinteresser i vindmølle-projekt

Esben Lunde Larsen (foto: Philip Davali)
Esben Lunde Larsen (foto: Philip Davali)
Annonce:
Følg Politik

En ny sag om familieinteresser i et vindmølle-projekt rammer Esben Lunde Larsen.

Ekstra Bladet kan i dag afsløre, at han har deltaget i et møde i Økonomi- og Erhvervsudvalget i Ringkøbing-Skjern Kommune, hvor placeringen af kæmpevindmøller i kommunen er blevet behandlet.

Vel at mærke blev en vindmølle-placering på jordlodder ejet af Esben Lundes far behandlet på mødet 12. oktober 2010.

Det viser en aktindsigt, Ekstra Bladet har modtaget i referatet fra det pågældende møde i Økonomi- og Erhvervsudvalget samt de bilag, som knytter sig til mødet.

Lunde i ny vindmølle sag: Her er de belastende dokumenter

Annonce:

Sagsbehandling
Det fremgår af referatet, at et område ’Syd for Lem’ var blandt syv områder i Ringkøbing-Skjern Kommune, som By- og Landskabsstyrelsen havde peget på som potentielt egnede til placeringen af testpladser for kæmpevindmøller.

Af mødebilagene kan man se, at området ’Syd for Lem’ er identisk med området ved navn Gestenge. I netop Gestenge har Esben Lunde Larsens far økonomiske interesser, da han ejer jordlodder i området.

På det ekstraordinære møde i Økonomi- og Erhvervsudvalget blev der foretaget en decideret sagsbehandling af spørgsmålet om de potentielle vindmølle testpladser. Det fremgår af mødereferatet.

Kæmpede for 12 millioner til far og bror

Pia K. ind i V-ministers vindmølle-sag

Inhabil
Ekstra Bladet har forelagt materialet for kommunalforsker ved Danmarks Journalisthøjskole Roger Buch og lektor i forvaltningsret ved Aalborg Universitet Sten Bønsing.

Roger Buch vurderer, at Esben Lunde Larsen har forbrudt sig mod den kommunale styrelseslov ved at deltage i mødet, hvor en mulig placering af vindmøller på faderens jord blev behandlet.

Annonce:

- Ud fra dokumenterne fremstår det, som om Esben Lunde Larsen har været inhabil og alligevel har deltaget i mødet om vindmøllerne, hvilket er en overtrædelse af den kommunale styrelseslov, siger Roger Buch.

Sten Bønsing kommer med følgende vurdering:

– Jeg hælder til, at Esben Lunde Larsen har været inhabil, men det er ikke et klokkeklart tilfælde.

Skulle indberettes
Ifølge Sten Bønsing står det dog efter alt at dømme klart, at Esben Lunde Larsen har brudt forvaltningsloven i sagen.

Under alle omstændigheder har Esben Lunde Larsen nemlig haft pligt til at underrette kommunen om, at han havde interesser i vindmølle-sagen.

Men ifølge et svar til Ekstra Bladet fra Ringkøbing-Skjern Kommune ’fremgår (det) ikke af sagens akter, at spørgsmålet om inhabilitet har været drøftet i sagen’.

Sten Bønsing forklarer:

Annonce:

– Ifølge forvaltningslovens §6 er der en selvstændig pligt til, at man skal gøre opmærksom på, hvis man muligvis har interesser i en sag – også selv om man ikke er inhabil, men blot hvis diskussionen er relevant. Hvis man ikke gør opmærksom på det, kan det i sig selv være en overtrædelse af forvaltningsloven. Der skal ligge et notat på, at det har været drøftet med kommunaldirektøren, og at der ikke er noget problem.

– Esben Lunde Larsens interesse er så relevant, at der skal laves en indberetning om, at det skal overvejes, hvorvidt han er inhabil, lyder det fra lektoren.

Området skal være helt ude af spillet

Når lektor i forvaltningsret Sten Bønsing ikke klokkeklart kan vurdere, om Esben Lunde Larsen har været inhabil under vindmølle-mødet, bunder det i en kommentar til sagen fra Esben Lunde.

Til Ekstra Bladet forklarer ministeren i en skriftlig udtalelse:

’Dagen før mødet i Økonomi- og Erhvervsudvalget havde Ringkøbing-Skjern Kommune meddelt Miljøministeriet, at det område, der hedder Gestenge, som min familie blandt mange andre lokale har andel i, ikke ville komme i spil til opsætning af de store testmøller, så jeg så ingen problemer i forhold til min habilitet, da sagen om vindmølle-placeringer næste dag kom i Økonomi- og Erhvervsudvalget. Min families jord var jo ikke længere i spil.’

Annonce:

Esben Lunde refererer her til et møde i Ringkøbing Skjern Kommune 11. oktober 2010, hvor en række parter – bl.a. By- og Landskabsstyrelsen og Statens Luftfartsvæsen – drøftede de potentielle vindmølle-placeringer.

Af mødets konklusioner hed det bl.a.:

’Det er en afgørende præmis for Ringkøbing-Skjern Kommune, at Stauning Lufthavn fortsat opretholdes. Det betyder, at område 71 (området syd for Lem, red.) ikke kan betragtes som et potentielt område til opstilling af testmøller.’

Spørgsmål til ministeren
Selv om Lunde påpeger, at området ikke længere var i spil, er det værd at bemærke, at han efterfølgende udviser en særlig interesse for store vindmøller netop i området nær Stauning Lufthavn.

I december 2011 stiller Esben Lunde således to spørgsmål til daværende transportminister Henrik Dam Kristensen (S), hvori han spørger, hvilke tekniske installationer der skal til i Stauning Lufthavn, for at der kan opsættes store vindmøller i nærheden.

Annonce:

Stadig i spil
Samtidig taler flere forhold for, at området ’Syd for Lem’ stadig var i spil, da mødet i Økonomi- og Erhvervsudvalget blev holdt 12. oktober 2010.

Dels står der i mødereferatet:

’Administrationen forventer at pege på flere forhold, som bør undersøges nærmere, men har ikke umiddelbart fundet væsentlige forhold, som gør, at områderne umiddelbart bør udgå.’

Over for Ekstra Bladet bekræfter Ringkøbing-Skjern Kommune desuden, at området stadig var i spil på mødet, hvor Lunde deltog.

Høringssvar
Endelig fremgår det af et såkaldt høringssvar, som kommunens borgmester sendte til Miljøministeriet 1. november 2010, at området ’Syd for Lem’ stadig var blandt områderne, kommunen særligt prioriterede til testpladserne.

Efter at have læst materialet påpeger Sten Bønsing:

Annonce:

– Noget af det, der udgør et problem, er, at det pågældende område stadig kunne være i spil til placeringen af vindmølle-testcentret. Det springende punkt er således, om området har været i spil, da mødet blev afholdt i Økonomi- og Erhvervsudvalget. Hvis Esben Lunde ikke skal have været inhabil, skal området i enhver henseende have været ude af spillet.

Efter at have gennemgået sagen mener Roger Buch ikke, at Esben Lundes forklaring holder vand.

– Esben Lunde Larsen henviser til en meddelelse til Miljøministeriet, som kunne være en forklaring, men som ikke stemmer overens med de øvrige dokumenter og svarene fra kommunen i dag.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Mærsk har et rekordstort overskud, men betaler kun fire procent i skat. Ekstremt absurd

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: