Lunde to-tunge: Skamroste kvotekonger - nu er de et problem

Det er sjovt at observere, hvordan en ministers opfattelse af en given sag kan skifte, når ministertilværelsen hænger i en tynd tråd

Hvis Esben Lunde Larsen skal ned og sidde i Folketingssalen igen, så skal krydse fingre for
Hvis Esben Lunde Larsen skal ned og sidde i Folketingssalen igen, så skal krydse fingre for

Klokkerne ringer for Esben Lunde Larsen, hvis ministerliv er det altoverskyggende emne, når Dansk Folkeparti fra klokken 11 mødes til gruppemøde.

Sagen om hans uvilje til at give et flertal i Folketinget et fyldestgørende strammerkatalog rettet mod storfiskere med adskillige skibe - de såkaldte kvotekonger - skal have sin konklusion. Should he stay or should he go. Skal ministerkisten sænkes i graven, eller redder den religiøse Venstre-mand sig i 11. time?

Hans skæbne ligger i Kristian Thulesen Dahls hænder.

Hans Engell. Foto: Ole Steen Dansk politik Engell ikke i tvivl: Det ender med en stor maveplasker

Dansk politik Efter ny bombe: DF holder skæbnemøde om Lunde

I mellemtiden dukker der hele tiden kedelige detaljer om Esben Lunde Larsens varetagelse af ministerjobbet op.

I går sendte han et svar til Folketinget, hvor han ifølge eget udsagn har anskuet kvotekongerne som et problem i mere end et år. 

'Jeg kan oplyse, at jeg som minister har betragtet kvotekonger som et problem for dansk fiskeri fra kort efter min tiltrædelse 29. februar 2016, idet jeg blev forelagt en mødesag om problemet og mulige løsninger 10. marts 2016,' skriver han til Miljø- og fødevareudvalget.

Men det svar klinger en lille smule hult, når man lytter til, hvordan han i januar udtalte sig på TV Midtvest hjemme i det vestjyske i en debat med Socialdemokratiets Simon Kollerup. For to måneder siden var der næsten ingen grænser for, hvor gavnlige storfiskerne er.

Esben Lunde Larsen. Foto: Jens Dresling Dansk politik Lunde erkender at have skjult oplysninger: 'Bombe under minister-taburetten'

Penge og gode forbindelser giver kongen af Thyborøn direkte adgang til V-toppen: Foto: Scanpix/Morten Stricker/Jens Dresling/Folketinget Dansk politik V-profil skjuler firma med kvotekonge

- Simon Kollerup angriber en række fiskere, som dygtigt har udviklet deres forretning. Vi har et ønske om at der skal være en bred repræsentation i dansk fiskeri.

- At fiskere sælgere deres kvoter til nogen der har store fartøjer, det vil jeg ikke sidde og blande mig i på Christiansborg, sagde Lunde, men intervieweren borede videre:

- Svinger de her kvotekonger taktstokken over dig?

- Nej, de svinger ikke nogen taktstok over mig. Jeg konstaterer bare nøgternt, at der er nogle ejerandele i dansk fiskeri, som bevæger sig. Hvor man køber og sælger i det frie marked, svarer Esben Lunde Larsen, og fortsætter:

Jaloux
- Vi har en interesse i, at flest muligt ejer fisk i det danske fiskeri, så man sikrer, der er landinger i de forskellige havne

- Det afgørende er, at den kvote jeg forhandler hjem i Bruxelles faktisk bliver udnyttet.

- Fordi der er nogen, som har en stor markedsandel, så er man jaloux om det forhold. Det synes jeg ikke, er rimeligt, forklarede Esben Lunde Larsen.

Se Esben Lunde skamrose kvotekongerne her og spol frem til 23:35.

Ekstra Bladet følger udviklingen i sagen tæt resten af dagen.