Annonce:
Annonce:

Lunde ydmyger Tulle & co om kvotekonger - igen

Dansk Folkeparti og oppositionen vil have kvotekongerne til at punge ud, men fødevareminister Esben Lunde Larsen sætter hælene i

Et udpluk af Esben Lundes møgsager
Annonce:
Følg Politik

Landets rigeste fiskere, de såkaldte kvotekonger, der har tætte forbindelser til Venstre, giver endnu en gang fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) problemer med regeringens støtteparti.

Dansk Folkepartis fiskeriordfører Ib Poulsen føler sig ’latterliggjort’ af ministeren, og forrige uge forlod DF’eren et møde i vrede. Samtidig lader Esben Lunde kvotekongerne slippe for billigt på bekostning af de små fiskere i en ny model for indbetaling til bedre arbejdsmiljø i fiskeribranchen, lyder det fra Dansk Folkeparti.

- Det vil jeg ikke være med til, og jeg er skuffet lige nu, siger Ib Poulsen.

– Jeg forventer, at ministeren får ændret modellen, så den bliver mere solidarisk og bedre for de små fiskere, fortæller DF’eren.

Annonce:

’Skriger til himlen’
Stridens kerne er fiskeriets arbejdsmiljøråd, som hvert år modtager tre millioner kroner til at rådgive fiskere om arbejdsmiljø og sikkerhed.

I dag betaler fiskerne 1331 kroner per person om bord til arbejdsmiljørådet. Men i en ny model, som rådets bestyrelse har lavet, og som ministeren har fremlagt, laves hele systemet om, så betalingen afhænger af skibets længde.

Det betyder, at landets knap 700 mindste kuttere skal betale 22 procent af rådets tre millioner kroner, mens landets 12 største kuttere skal betale 10 procent. Og det ’skriger til himlen’ ifølge DF.

– De 12 kvotekonger fanger langt flere fisk end alle de små fiskere tilsammen. Derfor burde dem, der fanger flest også betale mest, siger Ib Poulsen.

Foto: Rasmus Flindt Pedersen/Jens Dresling
Foto: Rasmus Flindt Pedersen/Jens Dresling
 

Lundes undskyldning
Det er ikke første gang, at kvotekongerne giver Esben Lunde problemer. Ministeren måtte give en uforbeholden undskyldning til Folketinget i april, fordi han havde puttet med stramninger mod kvotekongerne.

Annonce:

Dengang lovede Esben Lunde, at ’gøre sit ypperste’ for at flertallets fiskeriaftale blev gennemført i ’ord og ånd’. ’Blandt andet i forhold til de såkaldte kvotekonger’, og derfor kom regeringen med i fiskeriaftalen lavet af DF og oppositionen.

Nu har Esben Lunde så fremlagt den nye model på et møde i forrige uge, hvor DF’s ordfører gik, fordi han følte sig ’latterliggjort’ af ministeren.

– Han gjorde grin med mig, og samtidig er der slet ikke leveret, hverken i ord eller ånd, i forhold til fiskeriaftalen og kvotekongernes betaling til arbejdsmiljø, siger Ib Poulsen.

Dansk Folkeparti har flere gange spurgt efter at se en anden model, som ifølge Ib Poulsen blev lavet sidste år, men den har Esben Lunde nægtet at udlevere.

– Der er ikke sket en nævneværdig forandring fra før, at Esben Lunde kom med den store undskyldning, fortæller Ib Poulsen.

Her ses Lars Løkke til torskegilde med 'kvotekonge' John-Anker Hametner ved siden af. Foto: Scanpix Denmark/ Morten Stricker.
Her ses Lars Løkke til torskegilde med 'kvotekonge' John-Anker Hametner ved siden af. Foto: Scanpix Denmark/ Morten Stricker.
 

Venstres tætte bånd til kvotekongerne

Nytårskur med Løkke
Ekstra Bladet har gennemgået listen over store bidragsydere til Løkkefondens nytårskur i Thyborøn 22. januar i år, og her dukkede Danmarks allerstørste kvotekonger op.

Henning Kjeldsen, der anslås at have en personlig formue på 1,5 milliarder kroner, donerede til Løkkefonden, der hjælper drenge på kanten. Han får snart Danmarks største kutter på godt 90 meter.

Det samme gælder for Gullak Madsen, som er den 77. rigeste i Danmark. Han donerede til Løkkefonden og har en kutter på 88 meter.

Lars Løkke er mødt personligt op til torskegilde eller nytårskur i Thyborøn de seneste fire år, og snakken er faldet på andet end det velgørende arbejde ifølge statsministeren.

’Det var samtidig en god lejlighed til at få en god snak om fiskeriets fremtidsmuligheder’, skrev Lars Løkke på Facebook efter torskegildet i Thyborøn i 2016.

Nytårskurene arrangeres år efter år af kvotekongen John-Anker Hametner Larsen, som også kaldes 'Kongen af Thyborøn'. Sammenlagt har han samlet 845.841 kroner ind til Lars Løkkes fond.

Firma sammen
Kongen af Thyborøn har samtidig tætte økonomiske forbindelser til Venstres fiskeriordfører Thomas Danielsen.

Sidste efterår pumpede kvotekongen fire millioner kroner ind i et lille Holstebro-firma kaldet ’DayWork Aps’, der er delvist ejet af Venstres fiskeriordfører.

Værdien af politikerens private investering blev med storfiskerens entré mangedoblet kun fem uger efter firmaets stiftelse, viste dokumenter fra Erhvervsstyrelsen, som Ekstra Bladet har fået indsigt i.

Liberal pengeklub
Liberal Erhvervsklub Nordvestjylland gav i forbindelse med folketingsvalget i 2015 Venstres fiskeriordfører Thomas Danielsen et bidrag i omegnen af 140.640 kroner ifølge bogen Skjulte Penge.

John-Anker Hametner Larsen er medlem er den liberale klub, som på generalforsamlingen i 2016 havde besøg af Venstres to mest prominente fiskeri-politikere. Nemlig fiskeri-ordfører Thomas Danielsen og miljø- og fødevareminister Esben Lunde.

John-Anker Hametner har også haft eksklusivt besøg af Venstres næstformand, Kristian Jensen, på kajen i Thyborøn før valget i 2015.

Esben fyret
I april måned kom Esben Lunde Larsen med en usædvanlig dyb undskyldning til Folketinget for at redde sin ministerpost.

Det skete, efter det var kommet frem, at han havde hemmeligholdt forslag fra embedsværket, som kunne stramme op overfor de såkaldte kvotekonger.

Fiskeriområdet blev alligevel flyttet fra Esben Lunde i august.

Esben Lunde: Et mediestunt
Fødevareminister Esben Lunde ønsker ikke at stille op til et interview.

I et skriftligt svar til Ekstra Bladet oplyser ministeren dog, at han anser DF’s opførsel som et ’mediestunt’.

Annonce:

’Jeg vil gerne finde en god model, som alle inklusive Dansk Folkeparti er tilfreds med, men det kræver jo, at man ikke forlader mødet’, skriver Esben Lunde.

’Derfor har jeg for længst aftalt med Ib Poulsen, at vi skal mødes i denne uge og tale nærmere om det’.

’Så jeg må sige, det er lidt af et pudsigt mediestunt at efterlyse løsninger, når man i forvejen har aftalt at mødes for netop at finde løsninger.

’Jeg håber, at vi snart kan finde en løsning, hvor vi ikke taler forbi hinanden, og som gør det billigere at være en mindre fisker. Det ønsker vi alle’, skriver Esben Lunde.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Præster, pædofili og børneporno
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: