Lundes folk gik til fadet på hip restaurant - lobbyister betalte

Gorilla-metoder: Der var bunkevis af retter på menuen, da Esben Lunde Larsens embedsmænd var på lobbyist-betalt besøg på restaurant Gorilla

Esben Lunde Larsen i samråd med én af de embedsfolk, som lod sig bespise af Landbrug & Fødevarer. Foto: Jens Dresling/POLFOTO
Esben Lunde Larsen i samråd med én af de embedsfolk, som lod sig bespise af Landbrug & Fødevarer. Foto: Jens Dresling/POLFOTO

Esben Lunde Larsens fødevareministerium har flere gange været under beskydning for at være i lommen på landbruget.

Alligevel lod en række af hans tætteste embedsfolk sig 31. marts i år bespise med alt betalt af netop lobbyister fra Landbrug & Fødevarer, landmændenes magtfulde interesseorganisation.

Det viser en aktindsigt, som Ekstra Bladet har fået i mails og dokumenter fra Miljø- og Fødevareministeriets departement.

Middagen fandt sted på den hippe restaurant Gorilla i Kødbyen på Vesterbro i København.

Med ved bordet sad i alt 17 personer. Ni repræsentanter fra Landbrug & Fødevarer og otte af Esben Lunde Larsens medarbejdere fra ministeriet.

Hvad regningen for middagen løb op i, holdes hemmeligt af både ministeriet og Landbrug & Fødevarer trods talrige forespørgsler fra Ekstra Bladet.

In-sted i Kødbyen
Gorilla er en af de hippeste restauranter i Kødbyen. ’Puls. Tempo. In-sted’. Sådan lyder de rosende ord i Den Danske Spiseguide.

På restauranten serveres mellem 10 og 15 retter til hver gæst. Prisen starter ved 375 kroner pr. person alene for maden.

Rødvin koster mellem 300 og 4000 kroner pr. flaske. Stedet serverer også alverdens forskellige cocktails, hvor prisen starter på 85 kroner glasset.

Ministeriet erkender i et brev til Ekstra Bladet, at regningen på restaurant Gorilla blev betalt af lobbyisterne fra Axelborg.

’Landbrug & Fødevarer afholder udgifterne til den afsluttende middag, som i øvrigt er frivillig’, lyder det i et følgebrev til de udleverede dokumenter.

Embedsfolk og lobbyister var i skøn forening forud for middagen på såkaldt ’netværksdag’. Her besøgte de en række af landbrugets tungeste spillere.

 

Det er delikate sager, de serverer på Gorilla. Billederne her stammer fra en anmeldelse i Politiken. Foto: Finn Frandsen/POLFOTO
Det er delikate sager, de serverer på Gorilla. Billederne her stammer fra en anmeldelse i Politiken. Foto: Finn Frandsen/POLFOTO
 

Besøgte giganter
Dagens startede i Roskilde hos Danæg, der har en årlig omsætning på over en milliard kroner.

Herefter gik turen til slagteri-giganten Danish Crown i Ringsted, hvor deltagerne indtog dagens frokost.

Om eftermiddagen tog lobbyisterne embedsfolkene med på besøg hos den globale frøvirksomhed DLF.

Rundturen på det halve Sjælland fandt sted med bus fra Lyngby Turistfart A/S. Regningen til bus og kørekaffe på 8819 kroner betalte ministeriet. På den måde retfærdiggør ministeriet, at embedsfolkene lod sig bespise.

Afslørede minister: Professor pludselig udelukket fra Borgen

Skaarup: Den er gal i Lundes ministerium

 

Eksperter: En udsat position

De otte embedsfolk burde have takket nej til middagen i Kødbyen. Det vurderer to eksperter i forholdet mellem lobbyister og embedsfolk.

– Gavereglerne eksisterer, fordi der altid skal være tillid til den offentlige forvaltning. Derfor skal embedsfolk altid sikre, at de ikke kommer i et afhængighedsforhold til interesseorganisationer og lignende, siger Sten Bønsing, lektor i forvaltningsret ved Aalborg Universitet.

– I det konkrete tilfælde er det svært at vurdere, hvorvidt reglerne er overtrådt, når vi ikke kender kuvertprisen til middagen. Men embedsfolkene sætter sig selv i en udsat position, hvor de risikerer at blive at sat i miskredit, fortsætter Sten Bønsing.

Esben Lunde i hemmelig optagelse: Aktindsigt er en sygdom

Professor Per Nikolaj Bukh fra Aalborg Universitet med speciale i offentlig økonomistyring vurderer, at ministeriets accept af den gratis middag er i en gråzone af det tilladte i forvaltningsloven:

– Man må gerne deltage i konferencer eller spise sammen med interesseorganisationer, men det skal ske inden for almindelige påholdenhed, siger han.

Middagen på Gorilla kan være problematisk, fordi regningen må være kommet over de 300 kroner pr. næse, som normalt er beløbsgrænsen på tjenesterejser – og derfor er et godt beløb at henholde sig til, hvis man vil holde sig på dydens smalle sti, forklarer han.

Hyggeligt ser det ud på Gorilla. Foto: Finn Frandsen/POLFOTO
Hyggeligt ser det ud på Gorilla. Foto: Finn Frandsen/POLFOTO

Politikere: Hold afstand til lobbyister

Maria Gjerding, Enhedslistens landsbrugs- og demokrati-ordfører, er ikke i tvivl om, at middagen aldrig burde have fundet sted.

– Generelt har jeg den opfattelse, at der er lidt for tætte relationer mellem Landbrug & Fødevarer og embedsmændene i Miljø- og Fødevareministeriet.

– Det bliver jo kun bekræftet, når man hører, at sådanne arrangementer finder sted.

– Jeg synes, at det vil være på sin plads, at embedsfolk holder sig længere væk fra lobbyister og lader politikerne tage de drøftelser, der er nødvendige, med lobbyister og interesseorganisationer, siger Maria Gjerding.

Husk begge sider
Socialdemokratiets landbrugsordfører, Simon Kollerup, håber, at embedsfolkene husker at dele sol og vind lige:

– Det er i mine øjne vigtigt, at man som velbevandret embedsmand sikrer balance blandt de aktører, man netværker med. Så jeg håber da, at de også husker andre organisationer fra den anden side af spektret.

– Samtidig skal beløbene og omfanget naturligvis være inden for rimelighedens og retningslinjernes grænser, lyder det i en skriftlig kommentar fra Simon Kollerup.

Løkkes kvotekonger: Donerede penge på stribe

V-ordfører skjulte millionforretning med kvotekonge: Politikere har frit spil

Kontorchef: Helt naturligt

Det var Per Krogsgaard Christiansen, kontorchef i Miljø- og Fødevareministeriets departement, som takkede ja til at tage til middag med Landbrug & Fødevarer.

Han ønsker ikke at stille op til interview, men bagatelliserer i en mail den fine middag.

– Det er en naturlig og nødvendig del af ministeriets arbejde at mødes med de interessenter, der virker inden for ministeriets arbejdsområde, og komme ud og besøge de virksomheder, der laver de produkter, vi beskæftiger os med. Tilsvarende arrangementer er også gennemført under den tidligere regering, skriver han blandt andet.

Han understreger, at embedsfolkene deltog i middagen, fordi ministeriet betalte for bussen, som kørte selskabet Sjælland rundt.

– Det er en forudsætning, at der er nogenlunde balance i forhold til udgifterne, og at udgifterne i forbindelse med middagen afspejler den ramme, som normalt gælder for ministeriets medarbejdere. Der er således ikke tale om, at Landbrug & Fødevarer var ensidig vært.

Busturen kostede 8000 kroner for ministeriet, men hvordan middagen for 17 personer på den hippe restaurant kunne afholdes for det samme beløb, lader han stå ubesvaret hen.

Officielt: Blodtud til Esben Lunde efter kvotesag

Vores pligt
Landbrug & Fødevarer, som betalte middagen, holder også prisen på middagen hemmelig.

I stedet har Ekstra Bladet modtaget denne generelle, skriftlige kommentar fra landsbrugets lobbyister:

’Som interesseorganisation stiller vi os altid til rådighed, når der er nogen, som gerne vil vide mere eller se noget af det, vi repræsenterer. Ja, vi betragter det faktisk som vores pligt, da vores opgave er at varetage vores medlemmers interesser’, udtaler direktør Flemming Nør-Pedersen.

Bag kulissen: Sådan blev Lunde reddet

Kritik: Har alt for stor indflydelse

Båndene mellem Fødevareministeriet og landbrugets interesseorganisation Landbrug & Fødevarer er alt for tæt, mener flere kritikere.

Et eksempel på det er sagen om de resistente MRSA-bakterier i landets svinestalde, som blandt andet Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet mener, at ministeriet og Venstre-manden i ministerkontoret, Esben Lunde Larsen, tager alt for let på.

Lod sig påvirke
En DR-dokumentar viste i efteråret, hvordan Landbrug & Fødevarer havde held til at påvirke Fødevarestyrelsen til ikke at iværksætte en undersøgelse af MRSA-problemet af hensyn til den danske eksport.

– Reguleringer og rammevilkår bliver til i et tæt samspil med erhvervet – i dag repræsenteret ved Landbrug & Fødevarer, udtalte Rasmus Blædel Larsen, der har skrevet ph.d.-afhandling om forholdene for dansk landbrug, dengang til dagbladet Information.

– Landbrugets lobby-organisationer har alt for stor indflydelse på de politiske processer, sagde chefkonsulent i Dyrenes Beskyttelse Birgitte dengang.

I forbindelse med svinebranchens nye mærkningsordning, som supermarkedskæden Coop boykotter, har Esben Lunde Larsen også fået på puklen for at være på landbrugets side.

I Gyllegate, som kostede Eva Kjer Hansen taburetten, blev regeringen beskyldt for at have lyttet intensivt til en anden af landbrugets spillere, Bæredygtigt Landbrug.

Tulle: Lunde har klokket i det - godt med undskyldning

Lunde på knæ: Undskyld, undskyld, undskyld