Lundes million-afhandling får kniven: Dumpet

Hård dom over Lundes million- afhandling: Professor ville aldrig have ladet forsknings- ministerens ph.d.-projekt bestå

Følg Politik

Forskningsminister Esben Lunde Larsens (V) ph.d.-afhandling indeholder så store fejl, at ministeren ville være dumpet, hvis det var blevet opdaget inden projektets deadline.

Sådan lyder den kontante vurdering fra professor emeritus ved Københavns Universitet Heine Andersen.

- Ville du lade den bestå på det foreliggende grundlag?

- Nej, det ville jeg ikke. Det er beklageligt, at den er nået frem til bedømmelse, siger han til Ekstra Bladet.

Den hårde dom falder vel at mærke over en afhandling i million-klassen.

Ifølge Styrelsen for Forskning og Innovation kostede en erhvervs-ph.d, som er den type afhandling, Lunde har skrevet, nemlig mindst en million kroner i 2008 – året hvor ministeren påbegyndte projektet.

Beskyldt for plagiat: Derfor er Løkke tilfreds med Lunde

’Det er plagiat’
Ekstra Bladet kunne i onsdags afsløre, at en central passage i Lundes afhandlings konklusion er som taget ud af en CBS-professors bog. Uden at Lunde vel at mærke har citeret professor Ove Kaj Pedersen for passagen.

- Det er plagiat efter min opfattelse, lyder den klokkeklare vurdering fra Bente Hagelund, der er rektor ved Folkeuniversitetet og tidligere sekretariatschef på Det Teologiske Fakultet på Københavns Universitet.

- Det er ekstra alvorligt, at det står i konklusionen, fordi hvis nogen interesserer sig for emnet og kun læser konklusionen, så må man tro, at det er noget, som forfatteren selv har fundet ud af, og det er det jo ikke, når det er skrevet af efter en bog, siger hun videre.

[No available link text]Sådan lyder Løkkes svar på anklagerne om plagiat. (Foto: Lasse Brøndal)

Kopi-ministeren i knibe: Her er alle hans møgsager

Selvplagiat
Professor Peter Sandøe, næstformand for Udvalget vedrørende god videnskabelig praksis på Københavns Universitet, konkluderer også, at Lunde nærmer sig plagiat i sin ph.d.-konklusion.

Heine Andersen går endda skidtet videre og påpeger, at det ikke blot er enkelte formuleringer i Lundes afhandling, der er problematiske.

Det er ligeledes et stort problem, at Esben Lunde en række steder har hentet formuleringer fra tekster, ministeren tidligere selv har skrevet – igen uden at angive kilden. Den slags kaldes selvplagiat, påpeger han:

- I det materiale fra Esben Lunde, der er kendt indtil nu, er der meget udstrakt brug af selvplagiat. Omfanget af det virker underligt og graverende, siger Heine Andersen.

Kopi-ministeren under pres: 'Det ser meget alvorligt ud'

Bente Hagelund, rektor ved Folkeuniversitetet, mener ligefrem, at sagen sår tvivl om Københavns Universitets troværdighed.

- Det er utrolig vigtigt, at man kan stole på de grader, der kommer fra universitetet, siger hun til Ekstra Bladet.

- Man må ikke kunne stille spørgsmål ved en ph.d-grad eller en doktorgrad, så jeg synes faktisk, at det er lidt underligt, at man kan sige herre gud, det er bare en sjuskefejl. Det er universitetets adelsmærke, at man kan stole på de grader, så jeg synes, at universitetet burde tage sagen meget alvorligt, siger Bente Hagelund.

Ny giftig sag for CV-ministeren: Undersøges for snyd og plagiat

Mere fra Ekstra Bladet+

Der skides grønne grise i Statsministeriet

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind