Lykketoft: Send milliarder - eller lad flygtningene strømme ind

Den kommende formand for FN’s Generalforsamling, Mogens Lykketoft, forudser, at flygtningene vil strømme ind i EU, hvis vi ikke giver mere bistand til nærområderne

Mogens Lykketoft kritiserer de rige EU-lande i dagens Jyllands Posten. (Foto: Finn Frandsen)
Mogens Lykketoft kritiserer de rige EU-lande i dagens Jyllands Posten. (Foto: Finn Frandsen)

Den tidligere formand for Folketinget og kommende formand for FN’s Generalforsamling, Mogens Lykketoft, sender i dagens Jyllands Posten lidt af en bredside af sted mod de rige EU-lande.

Han mener, at det ikke giver nogen mening at klage over, at vi lige nu modtager store flygtningestrømme, når vi samtidig vælger at skære i bistanden til den tredje verden.

- Man kan ikke sige nej til at modtage ubegrænset mange her og så samtidig fedte med hjælpen derude, siger han til avisen.

Lykketoft fortæller til Jyllands Posten, at det hænger meget dårligt sammen, at flere europæiske regeringer - herunder den danske - højlydt har proklameret, at flygtningene skal hjælpes i nærområderne, når vi vælger at skære i bistanden.

Avisen skriver, at Syrien og dets nabolande har bedt FN om humanitær hjælp på 50 milliarder. De har dog kun fået en tredjedel, og derfor har man skåret i fødevarehjælpen til syrere på flugt.

- Hvis man overhovedet vil dæmpe den vandring, som foregår i øjeblikket, må man være villig til at levere en større indsats. Der er brug for milliarder, siger Lykketoft og fortæller, at hvis man virkelig vil hjælpe i nærområderne er man som det mindste nødsaget til at opfylde akutte behov.

Jyllands Posten har også talt med udenrigsminister Kristian Jensen, der replicerer:

- Danmark har samlet set bidraget med over 1 mia. kr. i humanitær hjælp til Syrien og landene omkring, og jeg er i gang med at udmønte yderligere 70 mio. kr. Regeringens fokus er generelt at styrke indsatsen i nærområderne, både i Afrika og i Mellemøsten. Det vil vi fremlægge en plan for i forbindelse med finanslovsforhandlingerne, siger han til avisen.

 

265 kommentarer
Vis kommentarer