Lyt til hemmelig optagelse: Ny lækage fra skandaleramt ministerium

Lækage om lækager: En ny lækket lydoptagelse er dukket op fra Økonomi- og Indenrigsministeriet, der ind til i aftes var uden minister som følge af Simon Emil Ammitzbøll-Billes barsel

En ny lækage af en skjult lydoptagelse har ramt Økonomi- og Indenrigsministeriet.

Ministeriet var ind til i aftes uden kaptajn på broen, fordi økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA) er gået på barsel. Først onsdag aften blev det - efter kritiske historier i Ekstra Bladet - meldt ud, at Ole Birk Olesen (LA) midlertidigt overtager posten.

Inden det skete, var Ekstra Bladet imidlertid kommet i besiddelse af en ny lækket lydoptagelse, som ganske ironisk netop handler om, hvordan lækager undgås.

I lydfilen optræder departementschef Sophus Garfiel, som holder et oplæg for embedsmænd om, hvordan informationer bedst holdes internt i ministeriet.

Blandt andet opfordrer Sophus Garfiel til, at der skabes en 'ordentlighedskultur', hvor lækager helt skal undgås:

- Man lækker ikke, fordi det må man ikke. Og det er også det rigtige at lade være med at gøre, og derfor sker det heldigvis ikke ret meget.

I lydfilen udtrykker Sophus Garfiel også det synspunkt, at det ofte er politikere og ikke embedsmænd, der lækker sager til pressen.

- Jeg mener ikke, at det er særligt tit, man får en klar fornemmelse af, at embedsmænd har lækket noget. Men det er da rigtigt, at selvfølgelig sker det, siger departementschefen blandt andet på optagelsen.

Garfiel nævner også i lydfilen, at han står alene med ønsket om en formaliseret whistleblower-ordning, så embedsmænd kan gå til en 'instans' med oplysninger i sager, hvor de mener, der foregår noget forkert.

- Det er jeg en af de eneste der mener. Så indtil videre er det ikke noget, vi har fået.

Ministerium i stormvejr
Ministeriet er i forvejen ude i et stormvejr, efter det mandag i en lækket lydfil kom frem, at departementschef Sophus Garfiel instruerede sine medarbejdere i, hvordan de kan 'tilrettelægge' deres arbejde, så det mørklægges.

Sophus Garfiel. Foto: Jens Dresling
Sophus Garfiel. Foto: Jens Dresling

Derudover har både både eksperter og politiske kolleger i Ekstra Bladet undret sig over og kritiseret, at det store og centrale økonomi- og Indenrigsministerium ind til i aftes var ministerløst. Det var planen, at Ammitzbøll-Bille skulle være væk fra 20. maj til 9. august. Men i aftes blev det altså pludselig meldt ud, at Ole Birk Olsen overtager midlertidigt

Løkke tavs
Ekstra Bladet traf i går statsminister Lars Løkke Rasmussen på Christiansborgs gange for at få en kommentar til sagen.

Men statsministeren var ikke meget for at tale:

- Jeg mener, der er en aftale med presselogen om, at man ikke interviewer folk, der går, lød det afvisende svar på spørgsmålet om, hvorfor der ikke er udnævnt en stedfortræder for Ammitzbøll-Bille.

Det lykkedes ikke efterfølgende at træffe statsministeren stillestående.

Simon Emil revser medarbejdere: Stop lækager

 

Simon Emil Ammitzbøll-Bille vælger nu kortvarigt at træde ud af rollen som far på barselsorlov for at kritisere de medarbejdere, der har lækket oplysninger fra hans ministerium:

'Jeg undrer mig over, hvorfor nogen finder det nødvendigt at lave lydoptagelser af interne, uformelle personalemøder. Jeg håber, at medarbejderne ved, at hvis de er utilfredse med noget, kan de tale med deres nærmeste overordnede. Man kan også gå til sin tillidsrepræsentant og i sidste ende til mig,' skriver Ammitzbøll-Bille til Ekstra Bladet i en mail.

Samtidig lægger Ammitzbøll-Bille afstand til departmentschef Sophus Garfiels udmelding om, at medarbejdere kan tilrettelægge deres arbejde, så dokumenter mørklægges uden om offentlighedsloven:

Afstand fra Garfiel
'Også som minister har jeg fokus på åbenhed. Blandt andet derfor har jeg meldt ud internt i ministeriet, at min tilgang til åbenhed og offentlighed skal afspejles i den generelle tilrettelæggelse af ministeriets arbejde  og ved behandlingen af aktindsigtsanmodninger. De skal behandles hurtigt, imødekommende og med fokus på meroffentlighed', skriver ministeren.

Ekstra Bladet har forsøgt at få en kommentar fra departementschef Sophus Garfiel til lækagen om, hvordan man undgår lækager. Det har imidlertid ikke været muligt. Ministeriet har i stedet sendt en generel kommentar, hvor de fordømmer lækagerne:

'Vi (er red.) stærke tilhængere af en åben og inddragende ledelsesstil, hvor der er plads til at stille spørgsmål og dialog mellem ledelse og medarbejdere. Den tilgang harmonerer dårligt med hemmelige optagelser, som sendes til pressen'.

182 kommentarer
Vis kommentarer