Mål for topskat - ikke for bundskat

Regeringen har konkret ambition om at sænke topskatten med fem procentpoint. Skat i bunden er der ikke tal på

Følg Politik

Når det gælder skattelettelser i den øverste ende af indkomstskalaen, er statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) regeringsgrundlag glasklart: Regeringen har en ambition om, at topskatten - eller marginalskatten - sænkes med fem procentpoint.

Men når det gælder skatten på lønningerne i bunden af indkomstskalaen, så bliver regeringsgrundlaget en anelse mere ukonkret.

Her holder Lars Løkke Rasmussens regering sig til en overordnet målsætning om at "sænke skatten for de laveste indkomster", og dermed er der ikke sat tal på ambitionen om skattelettelser i den lave ende af lønniveauet.

Det fremgår af det regeringsgrundlag, som statsministeren fremlagde for offentligheden søndag middag på bagkant af ti dages forhandlinger og drøftelser med Folketingets partier, naturligvis i særdeleshed partierne i blå blok.

Skatten på de laveste indkomster har Lars Løkke Rasmussen i sinde at sænke som led i den jobreform, som Løkke præsenterede midt i sidste valgperiode.

Målet med reformen er, at det bedre skal kunne betale sig at arbejde ved at øge den økonomiske forskel mellem at have et arbejde og gå ledig.

Undervejs i valgkampen understregede Venstres formand ellers flere gange, at det var skatten i bunden, der først og fremmest handlede om for Venstre, og Lars Løkke Rasmussen erkender da også, at der er tale om en "justering".

- Det er jo, for at sige det helt åbent, en justeret ambition i forhold til det, vi sagde i valgkampen, hvor jeg alene fokuserede på det med bundskatten, siger Løkke Rasmussen.

Ifølge statsministeren vil regeringen først sætte loft over kontanthjælpen, hvorefter skattelettelserne vil komme et halvt års tid senere.

Helt præcist lægger regeringen op til at sætte loftet over kontanthjælpen til efteråret, mens foråret 2016 så vil byde på skattelettelser, hvis Venstres mindretalsregering kan få flertal for det.

Mere fra Ekstra Bladet+

Kristendemokraterne ligner efterhånden en abort

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+