Made in Bangladesh: V og DF bruger tvivlsomme t-shirts

Organisationen Clean Clothes Campaign kritiserer Venstre og Dansk Folkeparti for at bruge tvivlsomme t-shirts under valgkampen. Partiernes t-shirts er fremstillet på fabrikker i Bangladesh

Både Dansk Folkeparti og Venstre får t-shirts fra fabrikker i Bangladesh. (Arkivfoto: Jakob Jørgensen)
Både Dansk Folkeparti og Venstre får t-shirts fra fabrikker i Bangladesh. (Arkivfoto: Jakob Jørgensen)
Følg Politik

'Made in Bangladesh'.

Sådan står der i de bomulds-t-shirts, som Venstres og Dansk Folkepartis kandidater og frivillige bruger under valgkampen, når de deler foldere og flæskesvær ud.

Problemet er ifølge organisationen Clean Clothes Campaign, at ingen af de to partier bruger t-shirts fra leverandører, der har skrevet under på en aftale, der skal forebygge, at arbejdspladser i Bangladesh bryder i brand eller styrter sammen.

Det skete for to år siden, da fabrikken Rana Plaza kollapsede med over 1.100 døde bangladeshere til følge.

læs også: 1.000 arbejdere frygtes begravet i ruin

Ulykken fik syv af af landets største tekstilfirmaer, blandt andet IC Companys, Coop Danmark og Bestseller til at underskrive aftalen.

Clean Clothes Campaign kritiserer Venstre og Dansk Folkeparti for at have købt reklametøj med hovedet under armen.

- Jeg forstår ikke, at danske partier tør lade være at tjekke t-shirts fra Bangladesh. Det er et relativt banalt krav at stille, at partierne skal undersøge, om t-shirten kommer fra et firma, der har underskrevet den juridisk bindende aftale. Det er faktisk lidt af en no-brainer, hvis du spørger mig, siger sekretariatsleder Klaus Melvin Jensen.

læs også: Katastrofe-fabrik syede skjorter til danskere

Han mener, at der er en stor risiko for, at partiernes t-shirts er produceret under tvivlsomme forhold på tvivlsomme fabrikker.

- Det eneste rigtige at gøre er at undersøge, hvordan t-shirten er fremstillet. Det er jo ikke sådan, at Rana Plaza ikke er blevet omtalt i medierne. Det eneste, du skal gøre, er at spørge din t-shirt-pusher, hvor han får t-shirten fra, siger Klaus Melvin Jensen fra Clean Clothes Campaign.

Ikke med til at forebygge ulykker
Venstres t-shirts stammer fra norske Handelskompaniet, mens Dansk Folkepartis t-shirts stammer fra danske Rexholm.

Ingen af de to tekstilfirmaer har underskrevet aftalen ved navn 'The Accord on Fire and Building Safety in Bangladesh'. En juridisk bindende aftale, der blev udformet for at forebygge ulykker som Rana Plaza-ulykken.

Firmaer, der har underskrevet aftalen, er med til at gøre farlige arbejdspladser i tekstilindustrien mindre farlige. De betaler blandt andet til, at fabrikkerne kontrolleres, og at der rettes op på kritisable forhold.

Mellemfolkeligt Samvirke, der arbejder for at forbedre forholdene i netop tekstil-industrien i Bangladesh, undrer sig over, at danske partier - uanset partifarve - ikke tager mere medansvar som forbrugere i en global verden.

- Lige netop tekstilindustrien er kendt for at have problemer med ansvarligheden. Særligt for et parti midt i en valgkamp er det vigtigt at tjekke, om ens leverandører producerer under ordentlige forhold, siger Nils Brøgger Jakobsen, der er chef for politik og kampagne i Mellemfolkeligt Samvirke.

læs også: Bangladesh: Drabsanklage efter fabrikskollaps

Svenske New Wave, der leverer blandt andre Socialdemokraternes t-shirts, har underskrevet aftalen. Også Radikales, Liberal Alliances og Konservatives t-shirts kommer fra producenter, som har skrevet under.

Ekspert: CSR er fint nok, men ikke vigtigt nok for V og DF
Ifølge en ekspert i CSR, firma-ansvarlighed, er det forventeligt, at Venstre ikke går så meget op i, hvor partiets t-shirts fremstilles.

- Der er grund til at forvente forskelle, når det kommer til politiske partier. I forhold til Venstre forventer man, at vækst og konkurrenceevne kommer før CSR. Ikke fordi CSR ikke kan være fint nok for partier i blå blok, men fordi andre ting simpelthen vejer tungere, når der skal prioriteres, siger lektor Steen Vallentin fra CBS, der forsker i CSR.

Også Dansk Folkeparti har temaer, der er vigtigere for partiet end tekstilindustrien i Bangladesh.

- Det overrasker mig ikke. Dansk Folkeparti prioriterer ældre, velfærd og den nære tryghed frem for store globale spørgsmål, siger lektor Steen Vallentin fra Copenhagen Business School.

Leverandør: Vi overholder lov om mindsteløn
Thomas Husted er administrerende direktør i Rexholm, der leverer t-shirts af mærket ID til Dansk Folkeparti.

Han ønsker ikke at stille op til interview, men skriver følgende, da Avisen.dk spørger til løn- og arbejdsvilkårene på de bangladeshiske fabrikker, som Rexholm samarbejder med.

- Lønnen varierer efter anciennitet og kompetencer, men skal overholde de fastsatte mindstelønninger.

Alligevel har Rexholm ikke underskrevet den juridisk bindende aftale, der skal forebygge brand og kollaps på bangladeshiske fabrikker. Firmaet vil ikke svare på hvorfor.

SF, EL og Alternativet: Lækkert og bæredygtigt tøj, tak
SF har indkøbt 1.800 t-shirts til den aktuelle valgkamp for at få flere til at stemme på det tidligere regeringsparti.

- Vi har ikke så meget merchandise, men det er vigtigt, at det, vi har, er lækkert. Det gælder ikke mindst t-shirts, som jo gerne skulle være noget, folk gider gå med, og så selvfølgelig hensyn til miljø og arbejdstagerrettigheder i produktionen, siger Jens Andersen, der er sekretariatsleder i SF.

Både Enhedslisten og Alternativet vægter bæredygtighed højt. Derfor har partierne fået t-shirts fra Neutral - Certified Responsibility, der garanterer, at produkterne er fremstillet i overensstemmelse med de højeste etiske og miljømæssige standarder på markedet.

DF: Vi kan jo ikke tage til Bangladesh
Hos Dansk Folkeparti vil man nu drøfte, om web-butikken skal blive ved med at sælge t-shirts fra Rexholm.

- Det her er nyt for mig. Vi har et godt samarbejde med leverandøren, og vi må drøfte det med ham og hinanden efter valget, siger partisekretæren.

Han mener ikke umiddelbart, at det er partiets ansvar, at arbejdere på fabrikker i Bangladesh får en lav timeløn.

- Jeg har talt med vores leverandør. Han siger, at Rexholm overholder "Code of Conduct". Vi stoler på, at det er rigtigt. Vi ønsker ikke at presse prisen eller noget som helst, siger Poul Lindholm Nielsen fra Dansk Folkepartis sekretariat.

- Vi kan ikke undersøge alle mulige enkeltheder. Vi kan jo ikke tage til Bangladesh. Men tingene skal selvfølgelig være i orden, siger partisekretær Poul Lindholm Nielsen.

V: Ingen kommentarer?
Avisen.dk har forsøgt at få en kommentar fra Venstre siden fredag.

Mere fra Ekstra Bladet+

Pape blev pelset af sin egen flok

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+