Magtesløs minister: Udenlandske studerende skylder Danmark 123 millioner

Der bliver ikke afdraget en krone på næsten 40 procent af studielån til studerende fra EU-lande. Skat kan intet gøre for at opkræve gælden

Et EU-hul tillader, at gælden fra udenlandske studerende til et eksplodere. Skatteminister Karsten Lauritzen skal nu forklare, hvorfor Danmark er til grin for egne penge. Foto: Ritzau/Jens Dresling
Et EU-hul tillader, at gælden fra udenlandske studerende til et eksplodere. Skatteminister Karsten Lauritzen skal nu forklare, hvorfor Danmark er til grin for egne penge. Foto: Ritzau/Jens Dresling

Hvis man som studerende fra et EU-land for eksempel har et studiejob på mindst 10-12 timer om ugen, har den studerende ret til både SU og studielån i Danmark.

Til gengæld er det svært for den danske stat at få de studerende til at betale deres studielån tilbage.

Det viser tal fra Uddannelses- og Forskningsministeriet ifølge Orientering på P1.

Der bliver ikke afdraget en krone på næsten 40 procent af de studielån, som studerende fra andre EU-lande i øjeblikket burde betale af på.

Sammenlagt mangler de udenlandske studerende at betale studiegæld for 123 millioner kroner. Og tallet vokser hvert år.

Et hul i EU-reglerne betyder, at danske myndigheder ikke kan gå ud og hente ubetalte studielån hjem uden for Danmarks grænser.

Den misligholdte studiegæld fra andre EU-lande er stigende. I 2011 var den på 58 millioner kroner, mens den sidste år altså var på 123 millioner kroner.

Det er Skat, som har til opgave at inddrive ubetalte SU-lån.

- En forudsætning for, at Skat kan anmode en udenlandsk myndighed om bistand med inddrivelsen, er, at Danmark har en gensidig aftale på området med det pågældende land.

- Danmark har en række aftaler med udenlandske myndigheder, men aftalerne dækker ikke inddrivelse af SU-lån, skriver Skat i en kommentar til Orientering på P1.

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) har ikke ønsket at udtale sig om sagen til Orientering på P1. Men Venstres skatteordfører, Louise Schack Elholm, vil have ministeren til at undersøge problemet.

- Det er slet ikke i orden det her. Hvis Danmark er så søde at låne folk penge til studiet og alt muligt andet, så nytter det ikke noget, at man ikke betaler pengene tilbage bagefter.

- Jeg vil bede ministeren om at undersøge, hvorfor vi ikke får disse penge tilbage. Er det kun EU-reglerne, eller skal vi gøre noget mere fra Danmarks side af.

- Vi skal ikke udnyttes for vores venlighed, siger Louise Schack Elholm til Ritzau.

Dansk Folkepartis uddannelses- og forskningsordfører, Jens Henrik Thulesen Dahl, er meget forbløffet over problemet. Danmark bør straks meddele EU, at der skal styr på området med det samme, siger han.

- Jeg forstår ikke, at skiftende ministre på området ikke har taget fat i problemet noget før. Og jeg forstår ikke, at vi ikke har hørt om det, siger Jens Henrik Thulesen Dahl til Ritzau.