Magtesløse Løkke: Her styrer DF's 'skyggeministre'

I den ene sag efter den anden spænder støttepartiet ben for regeringens politik

Kristian Thulesen Dahl. DF's skygge-statsminister. Foto: Carsten Bundgaard
Kristian Thulesen Dahl. DF's skygge-statsminister. Foto: Carsten Bundgaard

Hos Dansk Folkeparti har de fået en hobby: At give regeringen og Lars Løkke Rasmussen grå hår i hovedet ved at blæse højt og flot på alliancen i blå blok og i stedet rotte sig sammen med Socialdemokratiet.

I den ene sag efter den anden har Dansk Folkeparti således lystigt spændt ben for regeringens politik - eller sågar lavet aftaler helt uden om regeringen.

Blandt med en ny taxilov, som fik Liberal Alliances Joachim B. Olsen til at svine støttepartiet.

Uden for pædagogisk rækkevidde

– DF er helt uden for pædagogisk rækkevidde, lød det fra Joachim B. Olsen.

Men kæppen i taxahjulet står ikke alene. Som det fremgår herunder, er det langtfra første – og formentlig sidste – gang, at DF’s ’skyggeministre’ underminerer regeringens politik.

Ydmygelse
– Det er en ydmygelse for Løkke, konstaterer Ekstra Bladets politiske kommentator Hans Engell.

– Vi har en regering, der ikke kan regere, og så har vi det store parti uden for regeringen, som føler sig helt uforpligtet.

– Dansk Folkeparti er ikke blevet spurgt og har ikke godkendt regeringsgrundlaget, så de skylder ikke Lars Løkke noget som helst, lyder det fra Engell.

Ønskeposition
Dansk Folkepartis gruppeformand Peter Skaarup mener, at partiet står i en ’ønskeposition’:

– Det er netop derfor, vi ikke er i regering. Det er den vej, vi bedst kommer igennem med vores politik, som det ser ud lige nu. Vi kan gå sammen med regeringen, og hvis den ikke rigtig er til noget, kan vi gå sammen med oppositionen.

– Hvorfor vælger I ikke at støtte en socialdemokratisk statsminister, når I laver så meget politik med dem?

– Der tror jeg lige, at vi skal klappe hesten. Nok har vi lavet forskellige aftaler uden om regeringen, men der er stadig nogle store stræk, hvor Socialdemokraterne er tæt på Enhedslisten, SF og Alternativet.

Skygge-ministrene

Kristian Thulesen DAhl. Foto: Rune AArestruo Pedersen
Kristian Thulesen DAhl. Foto: Rune AArestruo Pedersen

Skyggestatsminister, Kristian Thulesen Dahl:

Kristian Thulesen Dahl er manden med magten i Dansk Folkeparti. Nok sender han løfte sine løjtnanter i marken, men når det kommer til de helt store politiske sager, så er det Tulle, der tager taktstokken. Tag eksempelvis et af DF’s helt store slagsmål med regeringen, topskatten. Her har Thulesen Dahl gentagne slået fast, at regeringen kan glemme alt om at få topskattelettelser, når spørgsmålet skal til forhandling. Topskattelettelserne er ellers en helt central del af regeringsgrundlaget.

Peter Skaarup, Jakob Jørgensen
Peter Skaarup, Jakob Jørgensen
 

Skygge-vicestatsminister, Peter Skaarup:

Som Dansk Folkepartis gruppeformand har Peter Skaarup en finger med i spillet i så godt som alle sager, hvor partiet profilerer sig. Peter Skaarup er en del af Dansk Folkepartis magtfulde ledelsesgruppe og har gennem en årrække haft et nært forhold til formand Kristian Thulesen Dahl.

Kim Christiansen. Foto: Henrik Sørensen
Kim Christiansen. Foto: Henrik Sørensen
 

Skygge-transportminister, Kim Christiansen

Den nye taxilov blev kritiseret af Venstre, de konservative og især Liberal Alliance, men DF’s mand på transportområdet, Kim Christiansen, var fløjtende ligeglad.

Kim Christiansen hader nemlig kørselstjenesten Uber, og DF’eren sikrede en ny lov, som flere mener er en dødsdom over det omstridte selskab i Danmark. Dermed blev Liberal Alliances transportminister, Ole Birk Olesen, tvunget til at smile, da han præsenterede taxiloven, selvom den formentlig smadrer partiets elskede Uber.

Skyggeministeren på transportområdet var dog ikke færdig med at spille med musklerne, og igen i går parkerede han regeringen på sidelinjen.

Det skete i en ny aftale om kollektiv trafik med oppositionen, hvor DF var med til at dele 762 millioner kroner ud, uden at den officielle transportminister kunne gøre fra eller til.

Ib Poulsen. Rasmus Flindt Pedersen
Ib Poulsen. Rasmus Flindt Pedersen
 

Skygge-fiskeriminister, Ib Poulsen

Esben Lunde Larsen (V) var minister af navn for fiskeriet, men ikke af gavn, da en ny vækst- og udviklingspakke for dansk fiskeri blev vedtaget.

Dansk Folkeparti slog til sammen med Socialdemokratiet, SF og de radikale og lavede aftalen med 25 tiltag, mens Esben Lunde var på rejse i udlandet i december sidste år.

DF’s fiskeriordfører Ib Poulsen ville ikke finde sig i, at Esben Lunde Larsen gik bag om ryggen på partierne, mens de forhandlede. Derfor endte ministeren på is, mens DF skrev under.

Martin Henriksen. Foto: Jens Dresling
Martin Henriksen. Foto: Jens Dresling
 

Skygge-udlændingeminister, Martin Henriksen

Gang på gang har Dansk Folkepartis udlændingeordfører Martin Henriksen tvunget Inger Støjberg (V) i knæ.

Henriksen har tidligere sagt, at Venstres udlændingeminister Inger Støjberg ’taler for meget og strammer for lidt’, og derfor er DF’eren gået sammen med oppositionen flere gange.

Mod sin vilje blev Støjberg tvunget til at undersøge fordele og ulemper ved såkaldte flygtningelandsbyer. Det skete, da Dansk Folkeparti gik sammen med Socialdemokratier og de konservative i januar sidste år.

Martin Henriksen har også brugt sin magt til at gå udenom regeringen for at få ophævet greencard-ordningen for højtuddannede udlændinge, undersøge stramninger for tålt ophold og nægte familiesammenføring til voldelige ægtemænd.

Peter Kofod Poulsen. Pr-foto
Peter Kofod Poulsen. Pr-foto
 

Skygge-justitsminister, Peter Kofod

Statsminister Lars Løkke (V) og justitsminister Søren Pape (K) skrev i regeringsgrundlaget, at der skulle ligge en nybygget politiskole i Herning. Dansk Folkepartis retsordfører Peter Kofod sagde nej.

Den nye politiskole skulle ligge i en eksisterende bygning og dermed basta. Og sådan blev det. Politiskolen kom til at ligge i den tidligere sygeplejerskole i Vejle, hvor DF-formanden Kristian Thulesen Dahl også er at finde på stemmesedlen.

Regeringens to ønsker til en politiskole blev dermed fejet af banen, da den 26-årige DF’er stod fast.

Jakob Ellemann-Jensen. Foto: Anita Graversen
Jakob Ellemann-Jensen. Foto: Anita Graversen

Ellemann: Til at leve med

Det er dødtræls, når Dansk Folkeparti laver politiske bypass-operationer, men det er trods alt til at leve med.

Sådan lyder det fra Venstres politiske ordfører Jakob Ellemann-Jensen om det blå støtteparties mange røde sidespring.

– Når man er en mindretalsregering, så kan der laves aftaler udenom, og sådan er vilkårene. Det er dødtræls, når nogen synes noget andet end regeringen.

– Når man ikke får helt det igennem, som man gerne vil, så synes man nok, at de andre har for meget at skulle have sagt. Men jeg vil ikke bebrejde andre partier, at de forfølger deres politik, siger Jakob Ellemann-Jensen.

– Drømmer I jer tilbage til de gode gamle dag, hvor Pia K. var trofast sammen med Anders Fogh?

– Nu har jeg jo kun hørt anekdoter om dengang, men jeg vil da hellere have, at DF laver aftaler med regeringen. Men sådan er politik.

– Hvor lang tid kan I blive ved med at sluge kameler?

– Jeg synes, at de ting, som er vedtaget udenom regeringen, er til at leve med, siger Jakob Ellemann-Jensen.

483 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere