Mail belaster Løkke: Han er moralsk anløben

Statsministeren opfyldte ønske fra storsponsor og slæbte DR-tv-hold med til arrangement i Løkkefonden

Løkke erkendte i tirsdags, at man kan købe sig til hans opmærksomhed gennem Venstres erhvervsklub. Løkkefonden er dog ren og skær velgørendhed, har han fastholdt flere gange. Foto: Ritzau Scanpix
Løkke erkendte i tirsdags, at man kan købe sig til hans opmærksomhed gennem Venstres erhvervsklub. Løkkefonden er dog ren og skær velgørendhed, har han fastholdt flere gange. Foto: Ritzau Scanpix
Følg Politik

Statsministeren er mere end statsminister. Han er også stifter af Løkkefonden, hvis nogen skulle være i tvivl.

Søndag offentliggør BT en mail, hvor en ansat i Løkkefonden via Statsministeriet beder Lars Løkke Rasmussen om at skabe mest mulig opmærksomhed omkring en af Løkkefondens drengelejre, fordi en af fondens store sponsorer har ytret ønske om stråleglans fra landets politiske førstemand.

'... de har ytret et meget stort ønske om massiv pressedækning og meget gerne med statsministeren,' skriver medarbejderen.

Forespørgslen bliver indledt med en lang redegørelse af storsponsor Lauritzen Fonden store bidrag til Løkkefonden. Nærmere bestemt har Lauritzen Fonden betalt sammenlagt 1,3 millioner kroner til Løkkes sidegesjæft.

'...vi håber de er en fremtidig fast giver', konstaterer medarbejderen.

Og storsponsoren fik, hvad man ønskede sig. Løkke mødte nemlig op på sommerlejren med et tv-hold på nakken i form af DR-værten Anders Agger. Her udbredte Løkke sig i floromvundne vendinger om fondens fortræffeligheder.

Fra Løkkefondens direktør, Frederik Meyer, afvises beskyldningerne om, at Lars Løkkes opmærksomhed er til salg.

'Vi anser det som helt naturligt, at Løkkefondens stifter inviteres med, når et nyt akademi åbner', skriver han til BT.

Det kan man bare ikke som statsminister
Men den forklaring afvises af professor Kurt Klaudi Klausen fra Syddansk Universitet, som har specialiseret sig i offentlig forvaltning og ledelse.

- Det principielt forkert at kunne købe sig til statsministerens opmærksomhed. Dén her mail afslører, at nogen har penge nok til at kunne få statsministerens udelte opmærksomhed, så han tager afsted med et tv-hold til Esbjerg.

- Det kan man bare ikke som statsminister. Det er dårlig dømmekraft ikke at kunne se, at han skal holde sig fra og kunne kompromittere sig selv ved, at nogen har haft pengepungen fremme.

- Han blander to roller sammen. Han blander sin statsministerrolle sammen med en rolle, der knytter sig til Løkkefonden.

- Derfor foranlediger det mig til at tro, at vi har en statsminister, som har en anløben moral og en dårlig dømmekraft. Det er moralsk, fordi det principielt forkert.

Løkke i kovending: Sådan kan jeg købes

Løkkefondens regnskaber skjuler millionindtægter

- Det er hårde ord om landets statsminister. Moralsk anløben. Det er jo en fond, han selv har stiftet, er det så underligt, at han deltager i åbningen af en sommerlejr?

- Grunden til at jeg bruger så stærke ord er, at dette er endnu en brik i et mønster, der handler om moral. En statsminister bestrider landets højeste embede. Han skal bedrive politisk lederskab. Men han skal også udvise moralsk lederskab. Og det gør han ikke.

- Der er et moralsk problem, når man lader sig købe. Det er ikke for personlig vinding, men man skal ikke kunne få den opmærksomhed, bare fordi man er velhavende. Man skal ikke kunne købe sig foran i køen, påpeger professsoren.

Løkke, fonden og pengene

Lars Løkke Rasmussen er i 2018 flere gange blevet kritiseret for sin dobbeltrolle som statsminister og fondsstifter.

Blæsten startede, da Ekstra Bladet kunne afsløre, at han havde holdt gratis sommerferie i en kvotekongen John-Anker Hametners sommerhus i Skagen. De to kendte hinanden igennem Løkkefonden.

Formanden for Thyborøns Fiskeriforening siger åbent, at donationer til Løkkefonden har givet ham adgang til et møde med statsministeren.

Ved en velgørenhedsmiddag i Løkkefonden i Esbjerg kostede en plads ved VIP-bordet med statsministeren 2.500 kroner.

Løkkefonden udfører konsulentopgaver for danske kommuner for millioner af kroner til trods for, at fonden udaftil portræteres som altruistisk velgørenhed. 

Med åbne øjne
- Burde statsministeren have holdt sig væk, fordi det kunne misforstås?

- Ja, det siger jeg. Når ordene falder på den måde, at en privat virksomhed gerne vil have stor offentlig eksponering, så han går ind i det med åbne øjne. Han ved, at nogen ønsker at købe sig til opmærksomhed.

Kom til bords med Lars Løkke - pris: 2500 kr.

- Lars Løkke har nu adskillige gange gjort sig sårbar for kritik. Der begynder at danne sig et mønster af en mand, som man bliver nødt til at holde øje med. Hverken nationen eller hans parti kan være tjent med sådan en mand på den absolutte toppost. Det højeste embede i landet. Kan man gøre sådan en mand til statsminister? Ja, det har vi altså gjort. Men det er strengt taget et problem.

- Hvad mener du med, vi skal holde øje med ham?

- Vi skal holde øje med alle, der har betroede poster. Stor magt. Det er pressen og forskningens fornemmeste opgave at lade det kritiske blik hvile på dem. Forvalter de deres embede på en ordentlig måde?

Socialdemokratiet vil efter påske afkræve statsministeren en forklaring i Folketingssalen på hans dobbeltrolle.

Ekstra Bladet har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Lars Løkke via hans spindoktor.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Hjælp danskeren – sænk afgiften på benzin

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+