Man må ikke gå på motorvejen

Man må ikke gå på motorvejen

Lars Løkke tweetede natten til torsdag et par alvorsord til chefredaktør Poul Madsen, Ekstra Bladet:

’Skulle vi ikke lige agere lidt voksne med hensyn til beredskab og privatliv,’ skrev statsministeren.

Jeg har læst Løkkes ord mange gange nu. Jeg er stadig svimmel over den afgrund af lidenhed, selvmodsigelse, panik, selvskade og afmagt, landets leder hermed åbner og tvinger mig til at stirre ned i.

Løkke var fortørnet over at havne på forsiden af EB, torsdag. Hvilket skyldtes, at han tirsdag aften – samtidig med at den største flygtningekrise siden Anden Verdenskrig slangede sig gennem landet - befandt sig hos sin ven Fabio – ’Food, passion & la dolce vita’, som restauranten reklamerer bag på københavnske busser, hvor Fabio flankeres af en nøgen kvinde.

’Løkke til vinfest’, lød forsiden. 

Det er svært, det der med ’beredskab og privatliv’. ’Tage sig af flygtningekrise’, ’smage vin’, ’tage sig af flygtningekrise’, ’spise spaghetti vongole’, ’tage sig af flygtningekrise’, ’nyde en tiramisu’, ’tage sig af flygtningekrise’, ’smage lidt mere vin’…

’Skulle vi ikke lige agere lidt voksne’.

For så vidt angår ’beredskabet’, besluttede politiet sig onsdag aften for at indstille arbejdet med at opretholde lov og orden. Selvom regeringen samme dag hævdede, at loven ville blive fulgt, lod ordensmagten strømmen af illegale indrejsende fortsætte ind i Danmark. ’En rent politifaglig vurdering’, meddelte rigspolitichefen.

Havde politiet regnet med, at en overordnet vrede i den danske befolkning ville være rettet mod voldtægter og halshugninger udført af IS samt mod præsident Assads brug af giftgas mod egne borgere, havde de imidlertid kalkuleret forkert.

Man må ikke gå på motorvejen.

Eller med Suzanne Bjerrehuus’ ord: ’Fatter ikke hvorfor politiet ikke staks har sagt: I kører efter reglerne her i Danmark. I må ikke gå på motorvejen. Det er det rene anarki hvad der sker lige nu. Hvis vi andre opførte os sådan, var vi blevet arresteret. Ynkelig tabermentalitet at lade nogle migranter få lov til at gøre, hvad der passer dem. Pseudo human demonstration fra politiets side.’

Politiet mente da også ud fra ’en rent politifaglig vurdering’, at der var belæg for at anholde fotografer og journalister, der fulgte flygtningestrømmen. Og gav dermed Bjerrehuus’ ret i påstanden om, at ’hvis vi andre opførte os sådan…’

Til gengæld blev ugens store begivenhed på de sociale medier et pressefotografi af en dansker, der fra en motorvejsbro spytter på de passerende flygtninge. Hvilket blev delt og fordømt så mange gange, at man til sidst var mest forbløffet over, hvor mange glorier en spytklat egentlig kan pudse.

Den helt store joker i begivenheden er imidlertid, at stort set ingen af flygtningene ønsker at blive i Danmark. Nationen har åbenbart længe før Inger Støjberg i de varme lande fik annonceret, at alle er uønskede, haft ry for at være befolket med dårlige mennesker. ’Vi vil slet ikke være her. Vi ved godt, at reglerne er meget svære, og at vi ikke er velkomne. Vi vil videre, til Sverige,’ som en syrisk flygtning udtalte tirsdag i Berlingske. En del af flygtningene er således på flugt fra faren for at havne i Danmark.

Hermed er alt blevet vendt på hovedet i dansk udlændigepolitik. De skal ikke komme her og blive væk, hedder det nu fra flygtningemodstandere.

Dansk Folkepartis Kristian Thulesen Dahl har ligefrem i Berlingske kundgjort, at ’det er langt fra tilfredsstillende, at flygtninge kan bevæge sig gennem Danmark uden at blive registreret.’ Samtidig vælter det med private humanitæraktioner, hvor flygtningevenner kører mod grænserne og tester, hvor meget familie en familiebil nu også kan fragte – og hvor mange af disse ’familiemedlemmer’, der kan indrammes i en selfie.

Ironien er hermed fuldbyrdet. Erklærede humanister, der har ment, Danmark skal tage mange flere flygtninge, har således hele ugen været i gang med at sikre, flygtninge kommer til Sverige. Erklærede flygtningemodstandere, der har ment, vi skal forhindre flere flygtninge, har til gengæld haft travlt med at sikre, at flygtninge skal registreres, hvoraf følger, at mange vil få ophold i Danmark.

I mellemtiden er selv dansk politiks ellers uovervindelige fænomen, Dansk Folkeparti, ved at mærke den grundlovsfædrene vælgerjord skride under sig. Partiets og partilederens facebooksider sejler i kritik fra egne vælgere: ’ Gør noget DF. Vi kan ikke bare blive ved med at 'synes godt om' alt det I skriver!’. Eller henvendt til formand Thulesen Dahl selv: ’Luk grænsen eller luk røven!’

’Danmark er for lille til store konflikter’, sagde Poul Nyrup Rasmussen engang. Vil man udforske dybden i udsagnet, kan man stirre med ned i Lars Løkkes afgrund. ’Tage sig af flygtningekrise’, ’smage vin’, ’tage sig af flygtningekrise’, ’spise spaghetti vongole’, ’tage sig af flygtningekrise’…

’La dolce vita’, ’Det søde liv’. Nogen har det. Andre vil sætte livet på spil for at få det. Søndag erklærede statsminister Lars Løkke Rasmussen, at ’vi er blevet overhalet af virkeligheden’. En slet skjult eufemisme for, at vi skal glemme alt, hvad han og Venstre tidligere har lovet om ’straksopbremsning’ med mere. Torsdag følte statsministeren sig efter et møde med Folketingets partiledere så igen på højde med situationen:

’Der er udført et meget flot stykke politiarbejde, hvor vi efterlever vores internationale forpligtelser. Og hvor vi samtidig gør det på en dansk måde uden unødig magtanvendelse,’ udtalte han.

Også disse ord har jeg læst en del gange. Jeg antager, de frit oversat betyder: ’Nej, normalt må man ikke gå på motorvejen.’