Mange flere ældre og småbørn - færre til at passe dem: Løkkes velfærds-bombe

I regeringens 2025-plan er der udsigt til 392 færre offentligt ansatte. Samtidig lyder stigningen af ældre over 80 år samt børn under seks år i samme periode på næsten 140.000 personer

Statsminister Lars Løkke Rasmussen lægger med sin 2025-plan op til et lille fald i antallet af offentligt ansatte - samtidig er der udsigt til en stor stigning i antallet af ældre og småbørn. Foto: Tariq Mikkel Khan
Statsminister Lars Løkke Rasmussen lægger med sin 2025-plan op til et lille fald i antallet af offentligt ansatte - samtidig er der udsigt til en stor stigning i antallet af ældre og småbørn. Foto: Tariq Mikkel Khan

Mens Lars Løkke Rasmussen (V) har lagt op til i sin store økonomiske plan, at der kommer færre offentligt ansatte frem mod 2025, så bare vokser og vokser de grupper, som har allermest brug for pleje.

Tal fra Danmarks Statistik afslører, at der frem mod 2025 bliver knap 80.500 flere ældre over 80 år. Desuden viser fremskrivningerne, at der i samme periode kommer næsten 59.000 flere børn under seks år.

Men til trods for disse udsigter medfører regeringens 2025-plan, at antallet af ansatte i den offentlige sektor samtidig vil falde med 392 personer.

- Det er dramatisk, konstaterer professor ved Aalborg Universitet Jørgen Goul Andersen om udsigterne.

- Det er nogle voldsomme forskydninger. Vi skal have en meget, meget sund aldring for, at der ikke skal komme en voksende plejebehov. Man har en befolkning, der bliver større og mere udgiftskrævende, lyder det fra Jørgen Goul Andersen.

Historiske forringelser
Ikke desto mindre lægger regeringen altså op til, at der ikke skal være flere hænder i den offentlige sektor.

Ifølge Jørgen Goul Andersen medfører det, at der er udsigt til intet mindre end 15 år i træk med permanente nedskæringer, hvilket er en historisk forringelse af velfærden.

- Vi har ikke set noget, der ligner det i den tid, man har tal for. Man trak i nødbremsen i august 2010, og siden den tid er det offentlige forbrug per indbygger faldet med små fire procent, lyder det fra professoren.

Serviceniveauet sænkes
Hos en række store fagforbund, der har samlet sig i det fælles initiativ Virkelighedens Velfærd, ser man med stor bekymring på udsigterne til færre offentligt ansatte samtidig med, at mange flere skal plejes.

- Det er krystalklart, at hvis 2025-planen føres ud i livet, så bliver der mindre tid til den enkelte ældre og det enkelte barn. Flere skal dele nogenlunde den samme tid, og det kan selvfølgelig ikke lade sig gøre, uden at vi skal sænke serviceniveauet og standarderne både i ældreplejen samt i børnehaver, vuggestuer og dagplejen, siger FOA-formand Dennis Kristensen, der er talsmand for Virkelighedens Velfærd.

Det er fagforbundene FOA, BUPL, Danmarks Lærerforening, HK-Kommunal og Dansk Socialrådgiverforening, der er gået sammen i initiativet.

 

* * *

Her er tallene

Ældre over 80 år

2016: 213.691

2025: 294.041

Stigning på 80.350 ældre over 80 år.

Børn under seks år:

2016: 360.364

2025: 419.129

Stigning på 58.765 børn under seks år.

Samlet stigning: 139.115

 

2025-planens tal for udviklingen i den offentlige beskæftigelse:

2016: 812.087 personer

2025: 811.695 personer

Samlet fald på 392 personer

 

* * *

Sosu-assistenten Michelle: Det kan slet ikke hænge sammen

Sosu-assistenten Michelle Bramsted mener, at der vil ske fejl, hvis der ikke kommer flere hænder på hendes afdeling. Foto: Jonas Olufson
Sosu-assistenten Michelle Bramsted mener, at der vil ske fejl, hvis der ikke kommer flere hænder på hendes afdeling. Foto: Jonas Olufson
 

Michelle Bramsted på 40 år er sosu-assistent i Greve Kommune og arbejder til dagligt med genoptræning af primært ældre mennesker, der eksempelvis er blevet udskrevet fra hospitalet efter en operation.

Hun kan berette om en særdeles travl hverdag, hvor medarbejderne på afdelingen ikke kan nå alle deres opgaver. Derfor ser hun absolut ikke med begejstring på, at regeringens 2025-plan vil føre til færre offentligt ansatte - samtidig med at der kommer mange flere ældre, der skal tages hånd om.

- Hvordan skal vi kunne klare det? Det kan slet ikke hænge sammen, hvis vi ikke får flere hænder, lyder det fra Michelle Bramsted.

Vi pisker rundt
Hun fortæller, at der ellers i høj grad er brug for, at hende og hendes kolleger tager hånd om de patienter, de får ind.

- De er som regel i krise, og det er deres pårørende også. Så skal vi passe dem, men vi er allerede nu for få hænder, siger sosu-assistenten og forklarer om dagligdagen på arbejdet:

- Vi når ikke de opgaver, vi skal. Vi elsker vores job, men vi kan ikke udføre det fuldt ud. Når vi går hjem, så synes vi ikke, at vi har gjort det, vi skulle. Det er ikke fordi, vi ikke laver noget. Vi pisker rundt.

Får Michelle Bramsteds afdeling ikke flere hænder, frygter hun, at det vil få fatale konsekvenser.

- Der vil ske fejl. De kan ikke skære mere, det kan ikke lade sig gøre, siger hun.

* * *

Venstre-ordfører: Det hænger rigtig fint sammen

Venstres finansordfører, Jacob Jensen, peger på, at der kan være stordriftsfordele ved, at der kommer flere ældre. Foto: Jens Dresling
Venstres finansordfører, Jacob Jensen, peger på, at der kan være stordriftsfordele ved, at der kommer flere ældre. Foto: Jens Dresling
 

Statsministeriet oplyser, at det ikke er muligt at få en kommentar fra Lars Løkke Rasmussen, da han er ude at rejse. I stedet har Ekstra Bladet konfronteret Venstre finansordfører, Jacob Jensen, med udsigterne for de offentligt ansatte med regeringens 2025-plan.

- Der kommer mange flere ældre og småbørn, men I lægger op til, at der skal være lidt færre offentligt ansatte. Hvordan vil I få det til at hænge sammen?

- Det hænger rigtig fint sammen i den forstand, at hverken vi eller den tidligere regering har et mål for, at der skal være et bestemt antal offentligt ansatte. Vi ser på, hvordan opgaverne skal løses. Der kan være mange offentligt ansatte, men der kan også være private, der byder ind og løser nogle af opgaverne. Så det giver ikke så meget mening at diskutere, om der skal være et x-antal tusinde offentligt ansatte. Det giver mening at diskutere, hvad det er for en opgave, der skal løses, og hvordan man får løst den mest kvalificeret og til den billigste penge.

- Man må også holde sig for øje, at fordi der kommer flere ældre, så betyder det ikke, at den næste ældre er lige så dyr som tidligere. Der er nogle stordriftsfordele. Udgifter til ældrecentre eller andet bliver billigere per ældre, når der kommer flere ældre. 

- Mener I ikke, at antallet af hænder har nogen indflydelse på den offentlige service?

- Jo absolut. Men det har knap så stor betydning, om der på de hænder står offentlig ansat eller privat ansat. For det andet udvikler servicen sig på en måde, så det ikke kun handler om, hvor mange hænder, der er, men også, hvilke redskaber vi putter i de hænder. Herunder den teknologi, som hele tiden udvikler sig.

DR.dk har beskrevet, at et svar fra Finansministeriet viser, at befolkningsudviklingen løber op i en udgift 30 mia. kroner, mens regeringen har afsat 22,5 mia. til offentlig velfærd.

- Så vil der vel blive dårligere service?   

- Nej, det vil der ikke, hvis man tror på, at man vil se en udvikling i forhold til, hvad man kan få ud af de hænder og penge, der er: At man bliver dygtigere til at få bragt medarbejdernes faglige kompetencer i spil. Og at gennemsnittet for, hvad det koster per ældre, ikke stiger, men falder. Det lagt sammen gør, at vi kan få tingene til at hænge sammen, siger Jacob Jensen.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Nej Lars, dansk politik har ikke brug for dig – det er omvendt