Marienborg-finten: Så meget sparer Løkke i skat

Før vederlagskommissionens rapport: Statsministeren har taget forskud på glæderne i form af en klækkelig skatterabat, der fritager ham fra at betale skat af frynsegodet Marienborg

Løkke vil overnatte på Marienborg, så han kan stå tidligt op og løbe med vennerne (Foto: POLFOTO)
Løkke vil overnatte på Marienborg, så han kan stå tidligt op og løbe med vennerne (Foto: POLFOTO)

Det er en god dag at være folkevalgt.

Vederlagskommissionen fremlægger klokken 11 deres bud på en ny lønpakke til politikerne. Og den er god – for politikerne.

Bliver kommissionens anbefalinger vedtaget trods blandede politiske meldinger, får statsminister Lars Løkke en lønforhøjelse på næsten 200.000 kroner. Menige folketingsmedlemmer cirka det halve.

Uanset udfaldet tyvstartede Lars Løkke sin personlige fest allerede inden nytår.

Her lykkedes han med at få sin embedsbolig Marienborg fritaget for skat. Det skete, da Folketinget blåstemplede den smarte manøvre.

Mange bække små
Nu kan Ekstra Bladet afsløre, hvor meget Lars Løkke egentlig sparer i kroner og øre på skattefritagelsen.

Den skattemæssige værdi af den prægtige ejendom i Kongens Lyngby udgør nemlig 8550 kroner om måneden, oplyser Statsministeriet.

Det betyder, at han slipper for at blive beskattet af 102.600 kroner om året. Dermed opnår han på bundlinjen en besparelse på den gode side af 55.000 kroner om året – forudsat han som topskatteyder har en trækprocent på 55 procent.

Se også: Statsministerens fede fidus: Velkommen til Løkkes skattely

Lars Løkke har en årsløn på 1,47 mio. kr. plus 61.000 skattefrie kr. Han vil bruge de nye regler til at trække i pyjamassen på ejendommen ved Bagsværd Sø, når der passer ham.

– Eksempelvis har jeg gjort det til en vane at løbe en tur med forskellige gæster tidligt mandag morgen, og her er det naturligt at overnatte deroppe aftenen inden, sagde han i november til Altinget.

Lynlov

Samtidig antydede han, at han fandt de gamle regler urimelige.

– Den type overnatninger kunne udløse fuld skattepligt for hele året, selv om det sker i forbindelse med arbejde.

Ganske usædvanligt trådte skattefritagelsen i kraft allerede fra den dag, lovforslaget blev fremsat i Folketinget 11. november. Altså inden skattefinten var endeligt vedtaget af politikerne.

Se også: Skattefrit Marienborg skal indføres med lynets hast

Det betyder, at Lars Løkke allerede i december måned kunne begynde sine lejlighedsvise overnatninger på Marienborg uden at blive straffet på pengepungen.

Hvis Lars Løkke eller nogen fremtidig statsminister vælger at bo på Marienborg, så skal han eller hun fortsat betale skat af boligen. Det afhænger af en konkret vurdering, hvorvidt en statsminister har lejlighedsvise overnatninger eller rent faktisk bor på Marienborg, oplyser Statsministeriet.

Vi følger fundatsen
Venstre skatteordfører, Louise Schack Elholm, er ganske ordknap, når snakken falder på skattefritagelsen af Marienborg.

– Hvorfor skal statsministeren ikke betale skat af det frynsegode, som Marienborg jo trods alt er?

– Ham, der afgav Marienborg til den til enhver tid siddende statsminister, skrev, hvad det skulle bruges til. Og det lever vi fuldt ud op til.

– Hvorfor har I så lavet om på reglerne netop nu?

– Vi ønskede at leve op til det, der stod i fundatsen. Derfor har vi gjort, som vi har gjort. Jeg har ikke yderligere at sige til det.

– Hvorfor var det vigtigt, at skattefritagelsen skulle gælde allerede fra den dag, lovforslaget blev fremsat. Normalt venter man, til Folketinget har stemt for?

– Jeg har ikke været opmærksom på den del. Der var mange dele i det lovforslag. Men det var kun den del om Marienborg, der trådte i kraft med det samme eller hvad?

– Ja, det har Ritzau skrevet.

– Nå, okay, jeg har ikke yderligere kommentarer. Jeg er ikke oplyst om baggrunden, så det kan jeg ikke fortælle dig hvorfor.

– Er det noget Lars Løkke har ønsket personligt at indrette det på den her måde?

– Nej, det er ikke mit indtryk. Mit indtryk er, at det har været på vej i mange år.

– Hvor kommer det indtryk fra?

– Det er, hvad jeg har hørt.

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Politik
Mest læste
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Nanna C. Pedersen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen