Massiv efterkommer-kriminalitet: ’I Somalia var de blevet skudt’

Vis noget respekt! Udbredt kriminalitet blandt efterkommere fra Somalia gør Sarah Hussein med somaliske rødder særdeles harm

Den 18-årige somalier Sarah Hussein er vred over, mange unge mandlige somaliere i Danmark voldelige. Den var ikke gået i Somalia. Foto: Stine Tidsvilde
Den 18-årige somalier Sarah Hussein er vred over, mange unge mandlige somaliere i Danmark voldelige. Den var ikke gået i Somalia. Foto: Stine Tidsvilde

– Som somalier skammer jeg mig. Det sårer mig, og jeg er skuffet.

Sådan siger den 18-årige somaliskfødte gymnasieelev Sarah Hussein, da Ekstra Bladet præsenterer hende helt nye tal om udbredt kriminalitet blandt efterkommere fra ikke-vestlige lande – især fra Somalia og Libanon.

Se også: Nye tal om indvandrer-kriminalitet: 'Det er rystende'

– Men tallene overrasker mig desværre ikke - for jeg er selv flyttet til København, hvor jeg ser, hvordan somaliske unge blot hænger ud på gaden og begår kriminalitet, siger hun på et perfekt dansk.

Tallene fra Danmarks Statistik taler da også deres tydelige sprog:

I forhold til befolkningsgennemsnittet blandt mænd begår mandlige somaliske efterkommere næsten syv gange så meget voldskriminalitet.

– Tænk engang, siger Sarah Hussein og fortsætter:

– Vi er flygtet fra et land med krig og undertrykkelse - til et land med fred og muligheder - og den chance smider de væk, uden respekt for den hjælp og de muligheder, Danmark giver os.

Intet sammenhold
Hun siger, at den fred og frihed, som tidligere var i Danmark, er ved at blive ødelagt af disse voldelige efterkommere af flygtninge.

– København, eksempelvis, er ikke længere en fredelig by, så jeg har ligesom min 20-årige bror forbud mod at gå ud efter kl. 20.

Sarah Hussein begræder, at der i den somaliske minoritet i Danmark ikke findes selvjustits.

– Somaliere i Danmark gør intet for at forebygge kriminalitet. Der er intet sammenhold, men tværtimod interne stridigheder mellem somaliere fra Somalia og Somaliland, siger hun.

Misbruger friheden
Sarah Hussein er udmærket klar over, at de fleste herboende kriminelle somaliere er anden- eller tredjegenerations-indvandrere født i Danmark:

– Og det er faktisk del af svaret på, at de er kriminelle; at de er opvokset i et dejligt land uden grænser. De misbruger den frihed og velvilje, Danmark giver. Var de født i Somalia - så tro mig, så havde de på egen krop mærket straffen for at begå kriminalitet. I Somalia var de blevet skudt.

Hun eksperimenterer med tanken om at sende kriminelle flygtninge på studietur i voldelige hjemlande.

– På sådan en tur ville de kunne se hvilke rædsler, som kriminalitet medfører. Det ville uden tvivl virke opdragende at se, hvordan er der kontant afregning, siger Sarah Hussein.

Sæt klare grænser
Samtidig vurderer hun, at danske kommuner bør fortsætte bestræbelserne på at integrere udlændinge ved at tilbyde alternativer til det hårde liv på gaden.

– Men sæt klare grænser, siger hun og argumenterer for, at at voldskriminelle somaliere – og i øvrigt andre voldelige udlændinge – passende bør udvises efter anden dom.

– De skal have én chance, og så er det ud. Hør her, I Somalia disciplinerer man folk ved straks at sende dem 30 år i fængsel eller det, der er værre. Det ville virke afskrækkende, siger Sarah Hussein.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Naser Khader. Foto: Jens Dresling
Naser Khader. Foto: Jens Dresling

Khader: Få dem ud af ghettoerne
Det var i går ikke muligt at få en kommentar fra justitsminister Søren Pape Poulsen (K).

I stedet fik Ekstra Bladet en reaktion fra den konservative rets- og integrationsordfører, Naser Khader, til kriminalitets-tallene.

– Hvordan forklarer du det?

– Jeg er ikke overrasket over det. De, som er allerdårligst integreret, bor i ghetto-områderne. Her går der negativt selvsving i det, hvor man bliver mere ghetto-integreret end dansk integreret. Det er ulempen ved at bo et sted, hvor for mange ikke laver noget fornuftigt, siger Khader og uddyber:

– Ghetto-områderne præges af fundamentalisme, kriminalitet og social kontrol, så hvis man skal gøre noget grundlæggende ved det, så skal folke ikke placeres der.

– Har I politikere ikke også et medansvar for udviklingen?

– Jeg føler mig slet ikke ramt. Jeg har råbt om det her i så mange år, at jeg er blevet hæs. Men det er først lige gået op for Socialdemokraterne, at der er problemer. Bedre sent end aldrig, lyder det fra Naser Khader.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Socialdemokratiets integrationsordfører, Dan Jørgensen.

De barske tal

I rapporten ’Indvandrere i Danmark 2017’ præsenterer Danmarks Statistik en lang række tal om indvandrere og efterkommere.

Det drejer sig bl.a. om statistikken for voldsforbrydelser blandt disse grupper. Her lyder det:

’Hvis der fordeles på forskellige typer af lovovertrædelser viser det sig, at indekset for mandlige efterkommere fra ikke-vestlige lande er højest for straffelovsovertrædelser – og herunder særligt for voldsforbrydelser, hvor det er mere end tre gange så højt som for gennemsnittet af alle mænd.’

Danmarks Statistik har også korrigeret for familiernes uddannelse og indkomst. Tages der højde for disse forhold, er tallet for voldsforbrydelser blandt mandlige efterkommere fra ikke-vestlige lande dobbelt så højt som gennemsnittet.

Topper statistikken

Mandlige efterkommere fra Somalia topper statistikken med indeks 771. Det vil sige, at denne gruppe begår små syv gange så meget voldskriminalitet som befolkningsgennemsnittet blandt mænd (indeks 100).

Efterkommere med libanesiske rødder er nummer to på listen med et tal på mellem fem og seks gange over gennemsnittet.

En del af personerne med oprindelse i Libanon er statsløse palæstinensere.

Det bemærkes dog i rapporten om de mandlige somaliske og libanesiske efterkommere:

’(...) korrigeres (der) for familiens indkomstniveau falder indekset en del, men ligger stadig langt over gennemsnittet for alle mænd.’

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere