Annonce:
Annonce:

Medie: Danmark tilbudt hastelevering af Caesar-kanoner

I sidste uge meddelte regeringen, at Danmark vil donere alle Forsvarets 19 Caesar-haubitser til Ukraine

Forsvarsministeriet præsenterer artilleripjecen Caesar 8x8 i Oksbøl fredag den 12. november 2021. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Forsvarsministeriet præsenterer artilleripjecen Caesar 8x8 i Oksbøl fredag den 12. november 2021. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Annonce:
Følg Politik

Den franske våbenproducent Nexter har onsdag aften tilbudt at hastelevere af 19 nye Caesar-pjecer - også kaldet haubitser eller kanoner - til Danmark i 2024.

Det skriver DR Nyheder.

- Vi kan levere den første haubits til kasernen i Danmark i november i år. Hele serien af 19 kanoner kan vi færdiglevere i 2024, lyder det ifølge DR Nyheder fra Nexters talsmand, Gabriel Massoni.

- Forsvarsministeriets Materiel og Indkøbsstyrelse (FMI) skal blot bestemme, om haubitserne skal være med seks eller otte hjul.

I sidste uge meddelte regeringen, at Danmark vil donere alle Forsvarets 19 Caesar-haubitser.

Det er selv om Danmark har ventet på dem længe, og at våbensystemet også er vigtigt for, at det danske forsvar kan få opbygget 1. brigade på 4000 mand, som Danmark har lovet Nato.

Annonce:

Det danske forsvar har købt 15 af artillerisystemerne, der skulle have været overdraget i 2020, samt yderligere fire, der efter planen skulle leveres i 2023.

Forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen (V) sagde i forbindelse med donationen, at regeringen kigger på mulighed for genanskaffelse.

Caesar-haubitser er kraftige, langtrækkende kanoner, der er monteret på en pansret lastbil, og som kan ramme mål på op til 40 kilometers afstand. Artilleriet kan affyre seks skud på under et minut.

Ifølge forsvarsmediet Olfi og DR Nyheders oplysninger har FMI været tæt på at underskrive en kontrakt med våbenfabrikanten Elbit fra Israel, som laver selvkørende haubits ved navn Atmos.

Ifølge Nexter vil det være forkert af Danmark at købe våbnene fra Israel.

- Caesar har både bevist sit værd på slagmarken i Ukraine, de danske soldater kan betjene dem, og pjecerne taler sammen med det danske forsvars it-systemer, siger Gabriel Massoni til DR Nyheder.

- Af de tre grunde vil det være upassende, hvis ministeriet i stedet indkøber et israelsk system, som ikke opfylder nogle af kriterierne.

Ritzau forsøger at få en kommentar fra forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

... Dom over Haas

Annonce:
Har du vildledt Folketinget, Ellemann?
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce: