Medie: Hækkerup bestilte omstridt Eritrea-rapport

Det var ikke Udlændingestyrelsen, der sørgede for Eritrea-rapport, men den tidligere justitsminister

Følg Politik

Det var tilsyneladende den tidligere justitsminister Karen Hækkerup (S), der sendte Udlændingestyrelsens omstridte danske mission til Eritrea for at lave en undersøgelse af forholdene i det afrikanske land.

Det oplyser TV2, der har fundet en ikke tidligere offentliggjort optagelse med Hækkerup.

- Jeg slår bremsen i nu og sørger for, at Udlændingestyrelsen tager af sted til Eritrea og undersøger, om vi kan sende de her mennesker retur, siger Hækkerup i interviewet.

Her er sandheden Mette: Eritrea er en slavefabrik

Optagelsen er fra den 13. august, altså dagen, da det blev annonceret, at Udlændingestyrelsen som følge af en voldsom stigning i antallet af asylansøgere fra Eritrea, ville sende en såkaldt fact-finding-mission til det afrikanske land.

At det er Hækkerup, der står som initiativtager til missionen, har ikke tidligere være kendt, og står også i modstrid med tidligere oplysninger i sagen.

Ifølge fredagens udgave af Politikken findes der i Udlændingestyrelsen tilsyneladende ingen konkret dokumentation for, hvem der bestilte missionen, som efterfølgende blev brugt til at sætte en prop i tildeling af asyl til flygtninge fra Eritrea.

Regime uddanner disciple i Danmark

Det viser en aktindsigt i Udlændingestyrelsen. Første officielle korrespondance i styrelsen om turen finder sted 14. august - altså dagen efter, at Karen Hækkerup meldte ud, at "Udlændingestyrelsen oplyser, at de vil sende en mission til nærområdet".

Talte Mette F. usandt?
Justitsminister Mette Frederiksen (S) har igennem de seneste uger fastholdt, at det var Udlændingestyrelsen, som egenhændigt tog initiativ til at tage til Eritrea.

Onsdag eftermiddag sagde Mette Frederiksen eksempelvis i Folketingssalen:

- Udlændingestyrelsen informerede i august 2014 justitsministeriet om at styrelsen ikke fandt de tilgængelige baggrundsoplysninger om Eritrea fuldt ud opdaterede. Styrelsen havde derfor besluttet at foretage en fact-finding-mission.

Indholdet i rapporten, der blev til på baggrund af Udlændingestyrelsens mission til Eritrea, er blevet kritiseret kraftigt fra flere sider. Politikere fra SF, Enhedslisten og Liberal Alliance har udtrykt frygt for, at den har været politisk bestillingsarbejde.

LIGE NU
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Er Papes ambition at være både dyr og dårlig?

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+