Medie: Statsministeriet har handlet 'meget kritisabelt' i mink-sagen

Weekendavisen har fået fat i en lækket udgave af den kommende mink-rapport, hvori flere ministerier får særdeles hård kritik for forløbet under mink-sagen

Statsministeren var ikke meget for at svare på Ekstra Bladets spørgsmål om eventuel kritik af hendes departementschef og regering i minkkommissionens rapport, der ventes at komme i juni

Mette har tidligere snakket udenom, da Ekstra Bladet konfronterede hende med minkkritik.
Følg Politik

Flere dele af regeringen står til særdeles hårde lussinger i den kommende rapport, som Minkkommissionen fremlægger næste uge.

I et lækket udkast, som Weekendavisen er i besiddelse af, fremgår det, at det 'samlet er kommissionens vurdering, at Statsministeriet har handlet meget kritisabelt i forløbet, som førte til den grove vildledning af minkavlere og offentlighed og den klart ulovlige instruks til myndigheder i forbindelse med pressemødet den 4. november 2020'.

Det kaldes desuden for 'grov vildledning' af både minkavlere og offentligheden, da regeringen præsenterede beslutningen på pressemødet. Den endelige konklusion kan se anderledes ud, end det fremgår af lækket fra Weekendavisen.

Miljø- og Fødevareministeriets rolle får betegnelsen 'særdeles kritisabelt', som er den hårdeste bedømmelse blandt parterne. Derefter kommer Statsministeriet.

Derudover er der hård kritik af blandt andet Justitsministeriet, Finansministeriet, Rigspolitiet og Fødevarestyrelsen.

Ekstra Bladet har tidligere afsløret, at der var kritik til Statsministeriet på trapperne, men nu viser det sig, at der altså er tale om hård kritik.

Finansministeriet får blandt andet kritik for at godkende tempobonussen, som minkavlerne kunne få for hurtigt at aflive deres mink, mens Fødevarestyrelsen ikke reagerede på, at der manglede lovhjemmel.

Kommissionen slår da også endegyldigt fast, at det 'var klart', at der ingen lovhjemmel var til at aflive alle mink i landet.

Fungerede ikke
Weekendavisen skriver desuden, at det af konklusionen fremgår, at besluningssystemet under forløbet har været 'så centraliseret', at det reelt ikke fungerede i dagene før og efter beslutningen om, at alle mink i landet skulle aflives.

Det betyder, at magten og beslutningerne var samlet særdeles meget omkring Statsministeriet.

Det fremgår også videre af kommissionens tekst, som mediet har set, at Statsministeriet generelt 'indtog en overordnet og styrende rolle i den forcerede proces' frem til pressemødet i begyndelsen af november.

Det er uklart, om det af den samlede rapport fremgår, om der er kritik specifikt af statsminister Mette Frederiksen eller statsministeriets departementschef Barbara Bertelsen. Det fremgår i hvert fald ikke af de dele, som Weekendavisen har fået adgang til.

Ministerium skulle have sagt fra
Som nævnt står Miljø- og Fødevareministeriet til den hårdeste kritik. Under forløbet sad daværende minister Mogens Jensen i spidsen for foretagendet, men han trådte af, kort efter det kom frem, at der ikke var hjemmel til beslutningen.

Det er kommissionens konklusion ifølge Weekendavisen, at netop hans ministerium skulle have delt sin vurdering af hjemmelsspørgsmålene i forhold til både aflivningerne og tempobonussen.

Ministeriet skulle også have sikret, at der ikke skete vildledning på pressemødet. Her nævnes det blandt andet, at det havde været naturligt at kontakte Statsministeriet og Justitsministeriet, som havde stået for henholdsvis planlægning af pressemødet og koordinering af sagen.

Læs også: Sortklædte frihedskæmpere: Mød eks-bandemedlem, minkavlerens nevø og maskehaderen

Mette slettede sine sms'er - bør du?

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Isabella Arendt har endnu en gang skiftet parti, så Brian Weichardt har konfronteret hende med en række af de ting, hun tidligere har sagt om sit nye parti. Hør interviewet i 'Ingen kommentarer' herunder eller i din podcast-app.

 

Mere fra Ekstra Bladet+

Mette Frederiksens styre er taget til fange

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind