Medstifter af Alternativet bliver SF'er

Rasmus Nordqvist, der har forsøgt at blive politisk leder i Alternativet, skifter til SF

Rasmus Nordqvist springer ud som SF'er. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Rasmus Nordqvist springer ud som SF'er. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Tidligere i år forsøgte Rasmus Nordqvist at blive leder af Alternativet. Nu skifter han til SF.

Det oplyser SF til Ekstra Bladet.

Nordqvist har været en af Alternativets helt centrale figurer og tæt allieret med Alternativets ubestridte lederskikkelse, Uffe Elbæk.

Begge har siden valget af Josephine Fock som leder meldt sig ud af partiet og optrådt som løsgængere.

Tre folketingsmedlemmer følger Elbæk og forlader Alternativet

Nordqvist bakkede op om, at Alternativet dannede sin egen blok i Folketinget, fordi man ikke kunne se partiet som en del af rød blok.

Men nu melder Nordqvist sig altså ind i SF, der er statsminister Mette Frederiksens mest loyale støtteparti.

Afviste blok med SF

Alternativet valgte desuden at stå uden for det såkaldte 'forståelsespapir', som de radikale, SF og Enhedslisten skrev sammen med Socialdemokratiet efter valget.

Og det var en beslutning, som Nordqvist i januar stadig bakkede op om.

Uffe efterlader Fock i økonomisk ruin

Nu bliver han en del af aftalen som ny SF'er, selvom han i en kronik i mediet Ræson blot har kaldt det for "justeringer" af den eksisterende retning på klimaområdet:

'Der er primært tale om justeringer frem for det nybrud, den markante nye retning, vi for alvor har brug for', skrev Nordqvist om forståelsespapiret.

'Et stort skridt'

- Det er en forskel, men jeg kan se mig selv i den. Hvis du gerne vil have, at jeg siger, det er et stort skridt, så kan man godt sige det, men for mig er det et vigtigt skridt, forklarer Nordqvist til Ekstra Bladet.

Før var du glad for at være med i et parti, der ikke havde noget med forståelsespapiret at gøre. Nu er du glad for at være i et parti, der er medunderskriver?

- Ja. Politik handler også om at tælle til 90 (flertal i folketinget, red.). SF har en helt anden indflydelse på grund af sin størrelse, og derfor er det naturligt at gå ind og være støtteparti.

- Men det er klart, at det nu er en anden position, jeg sidder i, men jeg arbejder for det samme, siger Nordqvist.

Efter kampen om lederposten i Alternativet er partiet smuldret til ukendelighed. Partiet har kun et medlem af Folketinget, Torsten Gejl, der nu er ordfører for alt, mens lederen, Josephine Fock ikke sidder på Tinge.

De øvrige profiler i partiet ernærer sig nu som løsgængere - eller selvudråbte 'frie grønne stemmer'.

Go, go, go

I marts annoncerede Uffe Elbæk, at de frie stemmer havde slået sig sammen som et 'politisk projekt' med en fælles kontrakt om at repræsentere hinanden i Folketingets forskellige udvalg.

Uffe Elbæk ønsker sin gamle partifælle 'go, go, go':

- Min gode ved (det er han stadig), Rasmus Nordqvist har i dag besluttet, at hans politiske fremtid ligger i SF. Jeg ved, at den beslutning har været længe undervejs. Jeg har bare lyst til at sige go, go, go, skriver Elbæk på Twitter.

Hvorfor laver du ikke bare noget med Elbæk?

- Jeg har været meget åben overfor de andre løsgængere om, at jeg kan være med til at skabe forandringer gennem SF, så det er derfor, at jeg har taget det valg.